Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012 00:59 |

Όταν εμείς χτίζαμε παρθενώνες...

Η γραφική φράση «όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, αυτοί μάζευαν βελανίδια» έχει ακουστεί πολλές φορές σε συζητήσεις σχετικές με το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Αυτός που την ξεστόμισε πρώτος, ήταν ο ημιμαθής δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος, και έκτοτε τον έχουν μιμηθεί αρκετοί.

Ο ελιτισμός του Παπαδόπουλου αποτελεί απαραίτητο στοιχείο κάθε φασιστικής ιδεολογίας και φυσικά δε θα μπορούσε να απουσιάζει από το οπλοστάσιο των σύγχρονων ομοϊδεατών του, με πρώτο και καλύτερο τον Γιώργου Καρατζαφέρη. Έτσι, στο λόγο που εκφώνησε στην «Εθνική Συνδιάσκεψη» που διοργάνωσε το κόμμα του με θέμα «Ψήφος και Ιθαγένεια στους μετανάστες» στις 24 Ιανουαρίου 2010, ο θεματοφύλακας των οσίων και ιερών του τόπου μας αναφέρθηκε στους μετανάστες λέγοντας «όταν αυτός ο τόπος έχτιζε Παρθενώνες,  αυτοί ήταν ακόμα πάνω σε δέντρα».

Κατ' αρχάς, μερικά ιστορικά στοιχεία για τον Παρθενώνα: ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη της Αθήνας χτίστηκε κατά τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή από τον Ικτίνο και το Καλλικράτη. Το χτίσιμό του ξεκίνησε το 447 π.Χ. και ολοκληρώθηκε το 438 π.Χ. Είναι το σημαντικότερο δημιούργημα της Αρχαίας Ελλάδας, και αποτελεί το σύμβολο του μεγαλείου της Αθήνας κατά την περίοδο της μεγαλύτερης ακμής της. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ο μόνος ανεπτυγμένος λαός της εποχής του. Όταν οι πρόγονοί μας έχτιζαν Παρθενώνες, υπήρχαν αρκετοί ακόμα πολιτισμοί που είχαν σταματήσει προ πολλού να ζουν στα δέντρα και να μαζεύουν βελανίδια.

Οι Αιγύπτιοι...

Εάν ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήταν Αιγύπτιος, θα έλεγε «όταν εμείς χτίζαμε πυραμίδες, οι Έλληνες έτρωγαν βελανίδια». Η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα και το άγαλμα της Σφίγγας χρονολογούνται από τα μέσα της 3ης χιλιετίας προ Χριστού. Την ίδια περίοδο, οι φιλόσοφοι της Αρχαίας Αιγύπτου ανέπτυσσαν την αστρονομία, τα μαθηματικά και την ιατρική σε εντυπωσιακό βαθμό. Είναι άλλωστε επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι οι Αιγύπτιοι είχαν χωρίσει την Ιατρική σε κλάδους (παθολογία, οδοντιατρική, οφθαλμιατρική κ.α.), 2.000 χρόνια πριν τη γέννηση του «δικού μας» Ιπποκράτη.

Οι Βαβυλώνιοι...

Στην περιοχή της Μεσοποταμίας, μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Εφράτη, στην ευρύτερη περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες καταγωγής πολλών προσφύγων, κατά την αρχαιότητα άκμασε ο πολιτισμός των Βαβυλωνίων. Η πόλη της Βαβυλώνας εκτιμάται ότι ήταν η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου γύρω στον 17ο αιώνα π.Χ. Αργότερα, γύρω στον 6ο αιώνα π.Χ., έγινε η πρώτη πόλη του κόσμου που έφτασε να αριθμεί περισσότερους από 200.000 κατοίκους. Μέχρι την πρώτη υποδούλωσή τους από τους Ασσύριους το 689 π.Χ., οι Βαβυλώνιοι ανέπτυξαν τα μαθηματικά, τη γεωμετρία και την αστρονομία, ενώ είχαν και εξαιρετική επίδοση στην αρχιτεκτονική, τη γλυπτική και την υφαντουργία. Επίσης, ας μην ξεχνάμε πως οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας, ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου, χτίστηκαν κάπου μεταξύ του 800 και του 610 π.Χ., αρκετά νωρίτερα από τον δικό μας Παρθενώνα.

Οι Κινέζοι...

Μία άλλη χώρα προέλευσης πολλών μεταναστών που μένουν στη χώρα μας είναι η Κίνα. Και, σε πείσμα του Γιώργου Καρατζαφέρη και των λοιπών αρχαιολατρών, ούτε οι αρχαίοι Κινέζοι δεν ζούσαν στα δέντρα μαζεύοντας βελανίδια, όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες. Αντιθέτως, ο αρχαίος Κινέζικος πολιτισμός προϋπήρξε του Ελληνικού, έχοντας να επιδείξει μεγάλα καλλιτεχνικά και επιστημονικά επιτεύγματα. Οι αρχαίοι Κινέζοι ανάπτυξαν την κατασκευή των κεραμικών και της πορσελάνης μεταξύ 5ης και 3ης χιλιετίας προ Χριστού. Επίσης, ανέπτυξαν την αστρονομία περίπου την ίδια εποχή με τους αρχαίους Έλληνες, γύρω στο 1500 π.Χ. Το ίδιο ισχύει και για τη φιλοσοφία: ο Κομφούκιος, ο μεγαλύτερος Κινέζος φιλόσοφος, πέθανε 10 χρόνια πριν τη γέννηση του Σωκράτη. Τέλος, το Σινικό Τείχος άρχισε να χτίζεται τον 5ο αιώνα π.Χ.

... και άλλοι πολλοί

Ο κατάλογος έχει και συνέχεια. Οι Φοίνικες χρησιμοποιούσαν τη γραφή μερικούς αιώνες πριν από τους προγόνους μας και ήταν αυτοί που στα τέλη του 9ου αιώνα π.Χ. μας έδωσαν το αλφάβητό τους. Οι Ινδοί είχαν ανεπτυγμένη φιλοσοφία από το 1500 π.Χ., ενώ στην περιοχή του σημερινού Πακιστάν, τον 7ο αιώνα π.Χ. λειτουργούσε πανεπιστήμιο.

Δεν είναι πολύ πιθανό κάποιος που ασχολείται με την ιστορία και την αρχαιότητα όσο ο κ. Καρατζαφέρης να αγνοεί όλα αυτά τα ιστορικά στοιχεία. Κι όμως, εκπρόσωποι του κόμματός του, με κύριο εκφραστή τον γραφικό τηλεβιβλιοπώλη Άδωνι Γεωργιάδη, διαστρεβλώνουν συστηματικά την ιστορία, μπλέκοντας αλήθειες και ψέμματα σε ένα επικίνδυνο εθνικιστικό κοκτέιλ.

Ο Ουμπέρτο Έκο, σε ένα κείμενό του τιτλοφορούμενο «Eternal Fascism: Fourteen Ways of Looking at a Blackshirt» («Αιώνιος Φασισμός: Δεκατέσσερεις Τρόποι Προσέγγισης ενός Μαυροχιτώνα»), αναγνωρίζει τη λατρεία προς την παράδοση και τον ελιτισμό ως δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε φασιστικής ιδεολογίας . Διαβάζοντας το κείμενο αυτό (εδώ στα αγγλικά, και εδώ σε μετάφραση και σχολιασμό από τον blogger cyrus), θα σκεφτόταν κανείς ότι ο Έκο το έγραψε έχοντας στο μυαλό του τους σύγχρονους Έλληνες φασίστες του ΛΑ.Ο.Σ. Το άρθρο όμως έχει γραφτεί το 1995, και η εξήγηση είναι απλή: ο Γιώργος Καρατζαφέρης ακολουθεί πιστά τις ίδιες τακτικές που ακολουθούν όλοι οι ηγέτες εθνικιστικών και φασιστικών κομμάτων ανά τον κόσμο εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς, μεγάλος αριθμός ανθρώπων συνεχίζει να πέφτει στις ίδιες παγίδες ξανά και ξανά...

Διαβάστε σχετικά:

Διαβάστηκε 6287 φορές
(1 Ψήφος)