Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 23:46 |

Υπόθεση Δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Το Χρονικό της Υπόθεσης Γρηγορόπουλου

Τα γεγονότα της νύχτας της 6ης Δεκεμβρίου 2008, όπως αυτά είχαν καταγραφεί από τις δεκάδες μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, παραθέτονται σε αυτό το άρθρο. Η δίκη του Επαμεινώνδα Κορκονέα και του Βασίλη Σαραλιώτη, των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ορίστηκε να διεξαχθεί στην Άμφισσα παρά τις παρακλήσεις αυτόπτων μαρτύρων αλλά και της μητέρας του θύματος.

ε αυτό το άρθρο, που θα ανανεώνεται όποτε υπάρχουν εξελίξεις, θα προσπαθήσω να παραθέσω όλα τα στοιχεία της δίκης, με χρονολογική σειρά.

Κορκονέας

12 Ιανουαρίου 2010

Η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, έστειλε επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, επισημαίνοντας παραλείψεις κατά την ανάκριση, αλλά και στα παραπεμπτικά βουλεύματα των 2 ειδικών φρουρών. Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή που η κ. Τσαλικιάν έστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, αναφέρει:

«Υπό την ιδιότητα της πολιτικώς ενάγουσας στην υπόθεση της δολοφονίας του υιού μου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου θέτω υπό την κρίση σας τα ακόλουθα σφάλματα και παραλείψεις της μέχρι τούδε διαδικασίας, τα οποία χωρίς να θέλω να αποδώσω σε κανέναν πρόθεση συγκάλυψης, αντικειμενικά παρεμποδίζουν την ανακάλυψη της αλήθειας και την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, δημιουργούν δε προϋποθέσεις προνομιακής μεταχείρισης των κατηγορουμένων.

Ειδικότερα:

  1. Τα παραπεμπτικά βουλεύματα χαρακτήρισαν εσφαλμένα τον δόλο του πρώτου κατηγορουμένου Επ. Κορκονέα ως ενδεχόμενο, καίτοι ήταν άμεσος δόλος πρώτου βαθμού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση ότι επιθυμούν να προϊδεάσουν το δικαστήριο.
  2. Τόσο η ανάκριση όσο και τα βουλεύματα δεν ασχολήθηκαν με το ενδεχόμενο να έχει τελεστεί επιπροσθέτως και απόπειρα ανθρωποκτονίας τουλάχιστον κατά ενός ακόμη προσώπου του μαθητή Ν. Ρ., ο οποίος κατέθεσε ότι ο Επ. Κορκονέας «πυροβόλησε προς το μέρος του» (ας μην ξεχνάμε ότι ρίχτηκαν δύο πυροβολισμοί).
  3. Ουδόλως αναζητήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές η δεύτερη βολίδα που έριξε ο Επ. Κορκονέας.
  4. Η δίκη μεταφέρθηκε στην Άμφισσα χωρίς μάλιστα να αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στο οποίο προσέφυγα με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Η επιλογή της Άμφισσας δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά, αφού:
  5. Δεν κλητεύτηκαν από τον Εισαγγελέα ουσιώδεις μάρτυρες.
  6. Δεν αναζητήθηκε ο υπηρεσιακός φάκελος των κατηγορουμένων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν πειθαρχικές καταδίκες και να εκτιμηθεί η προσωπικότητα αυτών».

20 Ιανουαρίου 2010

Η προγραμματισμένη έναρξη της δίκης αναβάλλεται για την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, καθώς ο δικηγόρος υπεράσπισης του Επ. Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας δήλωσε κώλυμα λόγω παρουσίας του σε άλλη δίκη.

22 Ιανουαρίου 2010

Μετά την αναβολή της Τετάρτης, η δίκη ξεκίνησε την Παρασκευή με τις πρώτες καταθέσεις.

Δηλώσεις Κούγια

Η δίκη ξεκίνησε με την τοποθέτηση του δικηγόρου του Κορκονέα. Ο Αλέξης Κούγιας, πιστός στην υπερασπιστική γραμμή που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει από την αρχή της υπόθεσης, συνέχισε να συκοφαντεί τον νεκρό 15χρονο, με αποκορύφωμα τη φράση Κούγιας«Ηταν μια τραγική συγκυρία. Ευρισκόμενος προ του κινδύνου να αντιμετωπίσει επικίνδυνες καταστάσεις (ο Κορκονέας) πυροβόλησε στον αέρα. Αυτοί που του επιτίθεντο ήταν και το θύμα και ο μάρτυρας και επειδή τα 16χρονα αυτά δεν είναι σαν τα δικά σας και τα δικά μας, πρέπει να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά». Αυτή η δήλωση προκάλεσε την έκρηξη της μητέρας του Νίκου, φίλου του Αλέξανδρου και αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας (σε αυτόν αναφέρθηκε ο Κούγιας με την παραπάνω δήλωση), και χρειάστηκε η επέμβαση των αστυνομικών για να την ηρεμήσουν.

Συνεχίζοντας, ο συνήγορος υπεράσπισης δήλωσε ότι υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που μπορούν να καταθέσουν ότι πριν τη δολοφονία, ο Αλέξανδρος και η παρέα του παρακολούθησαν αγώνα πόλο, στον οποίο σημειώθηκαν επεισόδια στα οποία «13χρονα και 16χρονα άνοιξαν κεφάλια». Η σαφής υπόνοια της συμμετοχής του Αλέξανδρου στα επεισόδια προκάλεσε την αντίδραση του συνήγορου της πολιτικής αγωγής κ. Μυλωνόπουλου, ο οποίος ρώτησε «Τι είναι αυτά που λέτε κ. Κούγια; Εκεί που πάμε να δικάσουμε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως θέλετε να δικάσουμε το θύμα για απόπειρες ανθρωποκτονίας στον αγώνα;». Στη δευτερολογία του, ο Κούγιας αναγκάστηκε να τα μαζέψει, απαντώντας: «Άκουσε κανείς από εμάς εδώ ότι ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος συμμετείχε σε αυτά τα επεισόδια; Εμείς έχουμε στοιχείο ότι ήταν απλώς εκεί. Εχουμε σεβασμό στη μνήμη του θύματος αλλά η δίκη είναι κάτι άλλο»

Δηλώσεις μητέρας Αλέξανδρου

Η πρώτη ημέρα της δίκης συνεχίστηκε με την κατάθεση της μητέρας του Αλέξανδρου, Βέρτζιν Τσαλικιάν, η οποία μετά την παράθεση των γεγονότων όπως η ίδια τα έζησε, στάθηκε στην προσπάθεια σπίλωσης της υπόληψης του νεκρού της παιδιού από τον δολοφόνο του και τον συνήγηρό του.

«Γύρω στις 9 το βράδυ χτύπησε το κινητό μου, που έδειχνε ότι με καλεί ο Αλέξανδρος. Απάντησα αμέσως, "έλα Αλέξανδρε, έρχομαι να σας πάρω". Στο τηλέφωνο όμως, ήταν μία γυναικεία φωνή που μου είπε ότι το παιδί μου είναι σοβαρά τραυματισμένο στον Ευαγγελισμό. Από τον τόνο της φωνής της κατάλαβα ότι μπορεί να μη ζει. Τη ρώτησα, "ζει;". Μου είπε, "δεν μπορώ να σας πω, καλύτερα, όμως, μην έρθετε μόνη στο νοσοκομείο, πάρτε και κάποια φίλη σας". Πήρα μία φίλη τηλέφωνο και της είπα ότι ο Αλέξανδρος είναι νεκρός. Στο νοσοκομείο ήταν δύο άνθρωποι της Αστυνομίας που μου είπαν ότι ο γιος μου δολοφονήθηκε».

Η κ. Τσαλικιάν κατέθεσε ότι φίλοι του παιδιού της τής διηγήθηκαν ότι, όταν πήγαν στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου, ο Αλέξανδρος Μητέρα Αλέξανδρουκαι ο φίλος του -αυτόπτης μάρτυρας- κάθησαν σε υπόστεγο για να φάνε σάντουϊτς και να πιουν πορτοκαλάδα. Εκεί, όπως της είπε και ο φίλος του Αλέξανδρου, έγινε κάποιο μικροεπεισόδιο με άλλα παιδιά και τους δύο αστυνομικούς του περιπολικού, προς τους οποίους τα παιδιά πέταξαν ένα μπουκάλι με νερό. Ο Αλέξανδρος και ο φίλος του, όταν είδαν τη λάμψη από την κροτίδα, που έριξαν οι αστυνομικοί, βγήκαν στη μέση του δρόμου για να δουν τι έχει συμβεί. Οι αστυνομικοί τούς είδαν, καθώς τα άλλα παιδιά που είχαν δημιουργήσει το επεισόδιο είχαν οπισθοχωρήσει, και άρχισαν να τους φωνάζουν με υβριστικές λέξεις. Τότε ο Αλέξανδρος, στρεφόμενος προς τον Κορκονέα, που βρίζοντας τον προέτρεπε να κάνει πίσω, του είπε «γιατί, τι θα μου κάνεις;». Ο αστυνομικός του απάντησε: «Τώρα θα σου δείξω τι θα σου κάνω» και έβγαλε το πιστόλι και τον πυροβόλησε. Μετά τους πυροβολισμούς ο Αλέξανδρος με έκπληκτο βλέμμα γύρισε προς το μέρος του, του είπε «ωχ, με χτυπήσανε» και έπεσε νεκρός στο έδαφος.

Όσον αφορά στις κατηγορίες περί συμμετοχής του γιου της στα επεισόδια που έγιναν μετά τον αγώνα πόλο Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, η κ. Τσαλικιάν ανάφερε χαρακτηριστικά: «Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να συκοφαντήσουν το παιδί μου και να πουν ότι συμμετείχε σε βανδαλισμούς. Να σας πω κάτι, κυρία πρόεδρε; Ο Αλέξανδρος είχε τα ρούχα του ατσαλάκωτα. Αν είχε πέτρες και λοστάρια και συμμετείχε σε επεισόδια, τα ρούχα του θα ήταν βρώμικα. Το μόνο που είδα εγώ, ήταν μία τρυπούλα στο στήθος από τη σφαίρα, που επέφερε και το θάνατο. Στην τσέπη του βρήκα μόνο μία καρδούλα, που είχε αγοράσει και το συγκεκριμένο βράδυ, θα την έδινε στην αγαπημένη του..»

Επίσης, αναφέρθηκε και στη στάση των δολοφόνων μετά το συμβάν, λέγοντας: «Αυτός ο κύριος πυροβόλησε το παιδί μου και μετά, σηκώθηκαν με τον άλλον και έφυγαν σαν να μη συνέβη τίποτα. Πήγαν στους άλλους αστυνομικούς, που ήταν πιο πάνω, και δεν είπαν τίποτα. Η αξία του παιδιού μου γι αυτούς ήταν όσο μία κατσαρίδα. Σαν να είχαν πατήσει ένα ποντικάκι στο δρόμο».

29 Ιανουαρίου 2010

Η δίκη τελικά θα συνεχιστεί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, μετά από κώλυμα που δήλωσε η Εισαγγελέας Έδρας, κ. Βασιλική Βλάχου. Η κ. Βλάχου επικαλέστηκε ανυπέρβλητο οικογενειακό κώλυμα, καθώς πριν λίγες ημέρες πέθανε ο σύζυγός της. Πάντως, Πολιτική Αγωγή και Υπεράσπιση τόνισαν στο δικαστήριο ότι βάσει του νόμου εφόσον έχει ξεκινήσει η αποδεικτική διαδικασία, η Αρχή του Ενιαίου της Εισαγγελίας κάμπτεται και επομένως η δίκη ή πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια Εισαγγελική Λειτουργό ή αλλιώς να αναβληθεί και η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή με άλλη σύνθεση.

Εάν η διαδικασία συνεχιστεί την Τετάρτη, σειρά έχει η κατάθεση του ιατροδικαστή Χρήστου Λευκίδη, ο οποίος διενήργησε τη νεκροτομή στον Αλέξανδρο, καθώς και ο φίλος του θύματος που βρισκόταν δίπλα του στις 6 Δεκεμβρίου 2008.

02 Φεβρουαρίου 2010

Την παραμονή της επανέναρξης της δίκης του, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Άμφισσας για ιατρικές εξετάσεις, μετά από «παράξενη» συμπεριφορά που εκδήλωσε τις τελευταίες δύο ημέρες. Ο κατηγορούμενος ειδικός φρουρός αποκαλούσε τους δεσμοφύλακές του «σατανάδες» και προσπάθησε να τους επιτεθεί.

Ας μην ξεχνάμε, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κορκονέας παρουσιάζει τέτοια συμπεριφορά: λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο Κορκονέας είχε έρθει στα χέρια με τον συγκατηγορούμενό του, Βασίλη Σαραλιώτη. Οι πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι ο Κορκονέας αποκαλούσε τον Σαραλιώτη «δαίμονα» και τον καλούσε να πει το «Πάτερ ημών». Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ωστόσο διαψεύσει τότε το περιστατικό.

Μετά τις πρώτες εξετάσεις, ο Κορκονέας μεταφέρθηκε στο Ψυχιατρικό Κατάστημα του Κορυδαλλού όπου και θα εξεταστεί εάν υπάρχει όντως κάποιο πρόβλημα ή εάν προσποιείται με στόχο να αποφύγει τη συνέχιση της δίκης.

03 Φεβρουαρίου 2010

Αναβολή πήρε τελικά η συνέχιση της δίκης, μιας και ο Αλέξης Κούγιας δε μπόρεσε να παραστεί στην Άμφισσα. Άλλωστε, αίτημα διακοπής είχε υποβάλλει και η πλευρά της οικογένειας Γρηγορόπουλου, μιας και η Χαϊτή Τσαλικιάν, γιαγιά του Αλέξανδρου, νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παραστούν στο δικαστήριο η μητέρα και η αδελφή του.

Όλα αυτά επαναφέρουν στην επιφάνεια το αίτημα της μητέρας του Αλέξανδρου, Τζίνας Τσαλικιάν, για διεξαγωγή της δίκης στην Αθήνα, αίτημα που προς το παρόν δεν έχει γίνει αποδεκτό παρά το ότι είχε φτάσει στο σημείο να στείλει ακόμα και προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, απορώντας και γράφοντας «είναι αδιανόητο ότι η συντεταγμένη πολιτεία φέρεται ότι αδυνατεί να εγγυηθεί τη διεξαγωγή μιας εκ προοιμίου δίκαιης δίκης, επιλέγοντας τόπο διεξαγωγής της την Άμφισσα».

19 Φεβρουαρίου 2010

Με την κατάθεση του ιατροδικαστή κ. Λευκίδη συνεχίστηκε την Παρασκευή (19/2) η δίκη. Ο κ. Λευκίδης κατέθεσε ότι, εάν ο Αλέξανδρος όντως βρισκόταν στο σημείο που υποδεικνύουν οι αυτόπτες μάρτυρες και σε όρθια στάση, η βολίδα θα μπορούσε να έχει προσκρούσει αλλού και όχι στην τσιμεντένια μπάλα του πεζόδρομου. Διευκρίνησε όμως ότι σε κάθε περίπτωση αποκλείεται η πιθανότητα εξωστρακισμού σε σημείο ψηλά (σ.σ. ο Κορκονέας αρχικά είχε καταθέσει ότι πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό), γιατί θα είχε αλλοιωθεί η κεφαλή της σφαίρας. Ο ιατροδικαστής ανέφερε, επίσης, ότι από έκθεση της Αστυνομίας προκύπτει ότι ίχνη ψευδαργύρου και χαλκού εντοπίστηκαν μόνο στην τρίτη μπάλα του πεζόδρομου.

Στη συνέχεια ο συνήγορος του κατηγοούμενου, Αλέξης Κούγιας, στάθηκε σε δύο συμπεράσματα που έβγαλε από την κατάθεση του ιατροδικαστή: στο ότι εάν η σφαίρα δεν εποστρακιζόταν, θα χτυπούσε τον Αλέξανδρο στα πόδια, και στο ότι ο μαθητής χτυπήθηκε «δευτερογενώς», δηλαδή μετά από πρόσκρουση.

Αίσθηση προκάλεσε και η απουσία της μητέρας του δολοφονημένου μαθητή από την αίθουσα του δικαστηρίου. Η κ. Τζίνα Τσαλικιάν απείχε της διαδικασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόρριψη από την έδρα του αιτήματός της για κλήση επιπλέον μαρτύρων. Τελικά, και μετά την επίκληση απόφασης του Αρείου Πάγου από τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής, Χρήστο Μυλωνόπουλο, το δικαστήριο αποφάσισε να δεχτεί τους επιπλέον μάρτυρες.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη (23/2) με την πολύ σημαντική κατάθεση του φίλου του Αλέξανδρου, που βρισκόταν ακριβώς δίπλα του τη στιγμή που δολοφονήθηκε.

23 Φεβρουαρίου 2010

(αναδημοσίευση από TVXS)

Είναι ιδέα μας, ή από τη στιγμή που δεν επαληθεύτηκαν οι κασσάνδρες που προέβλεπαν κόλαση στην Άμφισσα από ορδές αντιεξουσιαστών, τα ΜΜΕ έχουν ξεχάσει εντελώς τη δίκη Κορκονέα-Σαραλιώτη; Πού πήγε όλος αυτός ο προβληματισμός των μεγαλοδημοσιογράφων για τη δολοφονία, την τιμωρία των ενόχων και την απόδοση δικαιοσύνης;

Έστω και μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, την Τρίτη (23/2) κατέθεσε η κοπέλα που τράβηξε το γνωστό video της δολοφονίας. Η Λητώ Βαλλιατζά, κάτοικος της περιοχής και αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας, κατέθεσε ότι βγήκε στο μπαλκόνι της που βλέπει στην οδό Τζαβέλλα με την κάμερα στο χέρι, επειδή άκουσε έναν δυνατό κρότο (μάλλον από τη χειροβομβίδα κρότου-λάμψης που είχαν πετάξει οι ειδικοί φρουροί). Η κοπέλα είπε ότι είδε ένα περιπολικό σταματημένο στη γωνία της Ζωοδόχου Πηγής με την Τζαβέλλα και κάποια παιδιά -γύρω στα 5- μικρής ηλικίας, συγκεντρωμένα κάτω από υπόστεγο επί της οδού Τζαβέλλα στη γωνία με την οδό Μεσολογγίου. Το περιπολικό, σύμφωνα με τη μάρτυρα, έφυγε και ύστερα από πολύ λίγα λεπτά εμφανίστηκαν πεζοί στον πεζόδρομο της Τζαβέλλα δύο ειδικοί φρουροί, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Αλέξανδρου.

Σε εκείνο το σημείο η μάρτυρας άρχισε να τραβάει με την κάμερα, επειδή όπως είπε «της έκανε τρομερή εντύπωση ότι ήρθαν με τα πόδια αστυνομικοί, ενώ συνήθως εκεί, στο συγκεκριμένο σημείο, δεν υπάρχουν περιπολίες αστυνομικών. Για τον λόγο αυτόν, κοίταζα συνεχώς προς το μέρος τους. Ερχόντουσαν δίπλα - δίπλα με βηματισμό, όπως περπατά κάποιος που πάει για να τσακωθεί». Στη συνέχεια, με βάση την κατάθεση της κοπέλας, οι δύο ειδικοί φρουροί στάθηκαν στο μέσον της Τζαβέλλα και άρχισαν να προκαλούν λεκτικά και με χειρονομίες την παρέα των παιδιών, για να βγάλουν στη συνέχεια τα όπλα τους και να σημαδέψουν τα παιδιά.

Σε αυτό το σημείο μάλιστα η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από την μάρτυρα, να διευκρινίσει αν είδε και τους δυο αστυνομικούς, ή μόνον τον έναν, να κρατούν όπλα και εκείνη είπε: «Βγάλανε όπλα και ο δυο, είμαι σίγουρη γι αυτό, ταυτόχρονα και οι δύο σημάδευαν. Κρατούσαν τα όπλα με τα δύο τους χέρια σε στάση, που βλέπουμε στις ταινίες, παρατεταμένα. Τους είδα να στοχεύουν ευθεία. Έκανα λήψη με την κάμερα, αλλά δεν είχα κοιτάξει απέναντί τους προς τη μεριά των παιδιών. Δεν περίμενα ότι θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα. Άκουσα δυο συνεχόμενους πυροβολισμούς: μπαμ - μπαμ. Τρόμαξα και πετάχτηκα πίσω».

Η μάρτυρας τόνισε, σε ερωτήσεις της έδρας, ότι οι αστυνομικοί στόχευσαν ευθεία, δεν μπόρεσε ωστόσο, να διευκρινίσει από ποιόν ήταν οι πυροβολισμοί, καθώς δεν είδε λάμψη. «Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, τους είδα, και έχω τραβήξει τη σκηνή, να γυρίζουν και να φεύγουν με απόσταση μεταξύ τους ο ένας από τον άλλον, πολύ ήρεμα, σαν να πήγαιναν βόλτα. Αυτό για μένα είναι... δεν ξέρω τι να πω, θα ήθελα να τους ρωτήσω πώς έφυγαν, γιατί πιστεύω από τη φύση την ίδια, όταν πυροβολείς κοιτάς τι έχεις κάνει. Έχεις περιέργεια πού έχεις πυροβολήσει». Συνεχίζοντας η κοπέλα, κατέθεσε ότι μετά τους πυροβολισμούς, δεν κοίταξε προς την μεριά των παιδιών αμέσως, παρά μόνο γύρισε όταν μέσα σε ελάχιστο χρόνο άκουσε να λένε πώς κάποιος χτυπήθηκε και -όπως είπε- τηλεφώνησε για ασθενοφόρο και κατέβηκε κάτω, όπου είχε μαζευτεί κόσμος.

Ο συνήγορος του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας, αμφισβήτησε την αξιοπιστία της μάρτυρος, ενώ δημιουργήθηκε ένταση όταν η κα Βαλλιάτζα, απαντώντας σε ερώτησή του, κατέθεσε πως ζήτησε μετά το περιστατικό από γνωστή δικηγόρο να της κανονίσει κατάθεση στον ανακριτή, επειδή -αν και είχε αφήσει τα στοιχεία της σε κάποιον κύριο, που της είπε ότι είναι αστυνομικός- δεν την κάλεσε ποτέ η αστυνομία. Ο κ. Κούγιας είπε στο δικαστήριο, πως η συγκεκριμένη δικηγόρος είναι συνήγορος της μητέρας του ανήλικου φίλου του Γρηγορόπουλου, που είναι αυτόπτης μάρτυρας, αλλά και συνήγορος κάποιων «αντιεξουσιαστών». Μετά από αυτό, το δικαστήριο απαγόρευσε στον κ. Κούγια κάθε ερώτηση για το θέμα της δικηγόρου.

Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να καταθέσει σήμερα ο φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος στεκόταν ακριβώς δίπλα του την ώρα της δολοφονίας, ο νεαρός δεν προσήλθε στο Δικαστήριο, καθώς όπως είπε ο πατέρας αισθάνθηκε έντονη συναισθηματική φόρτιση. Ο πατέρας είπε πως ο μάρτυρας επιβαρύνθηκε ψυχολογικά, όταν ξαναείδε τους δυο κατηγορούμενους. Το δικαστήριο, αφού επισήμανε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να διατάξει βίαιη προσαγωγή, ζήτησε να γνωστοποιηθεί επισήμως με ιατρική γνωμάτευση η κατάσταση του νεαρού, ώστε να κρίνει πότε και αν θα τον καλέσει καθώς -όπως τόνισε- κρίνει εξαιρετικά σοβαρή την κατάθεσή του.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης το δικαστήριο έκανε δεκτό αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας. Το αίτημα αφορούσε την κλήτευση του τότε επικεφαλής του τμήματος ανθρωποκτονιών, αστυνομικού Κωνσταντίνου Κουζέλη. Το δικαστήριο, με ανάλογη πρόταση του εισαγγελέα έδρας, αποφάσισε να καλέσει τον αστυνομικό για τις 2 Μαρτίου.

25 Φεβρουαρίου 2010

Με τη συμπληρωματική κατάθεση της μητέρας του Αλέξανδρου, Τζίνας Τσαλικιάν, συνεχίστηκε η δίκη Κορκονέα-Σαραλιώτη.

Η μητέρα του θύματος αρχικά χαρακτήρισε τον Αλέξη Κούγια «ηθικό δολοφόνο» του παιδιού της, επειδή προσπαθεί με ψέμματα να τον παρουσιάσει ως απροσάρμοστο νέο με παραβατική συμπεριφορά. Ο Αλέξης Κούγιας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτόν τον χαρακτηρισμό, αποχώρησε από την αίθουσα.

Η κα Τσαλικιάν, αφού μίλησε λίγο για το γιο της και τα όσα ακούγονται για το χαρακτήρα του, αναφέρθηκε σε όσα ακούστηκαν για αυτόν, μετά τον θάνατό του, από την πλευρά των κατηγορουμένων ειδικών φρουρών. Η κ. Τσαλικιάν γυρίζοντας προς τους δύο κατηγορούμενους, είπε ότι αυτοί είναι οι δολοφόνοι του γιου της. «Ποτέ δεν συκοφαντήθηκε κάποιος τόσο πολύ, όσο το παιδί μου, μετά τη δολοφονία του από αυτούς τους δολοφόνους», τόνισε και πρόσθεσε: «Και θα αποκαλέσω ηθικό δολοφόνο του παιδιού μου τον κ. Κούγια».

Μετά από αυτή τη δήλωση, ο Αλέξης Κούγιας αποχώρησε από το δικαστήριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας και η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από την κ. Τσαλικιάν να ανακαλέσει.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Τζ. Τσαλικιάν: Έχει επιδοθεί (σ.σ. ο Κούγιας) σε σωρεία συκοφαντιών σε βάρος του παιδιού μου.
Πρόεδρος Δικαστηρίου: Και κάποια δημοσιεύματα στον Τύπο, που φέρονται υπογεγγραμμένα από εσάς, δεν είχαν τιμητικό περιεχόμενο για την σύνθεση του δικαστηρίου. Φέρεστε να αμφισβητείτε το δικαστήριο, πριν δώσει δείγματα γραφής. Πρέπει να σας θεωρήσω, γι αυτό, ηθικό συκοφάντη; Φέρεστε σα να μας έχετε κρίνει εκ προοιμίου.
Τ.Τ.: Θέλω ένα δίκαιο δικαστήριο.
Π.Δ.: Σας σεβόμαστε απεριόριστα. Υπάρχει αμέριστη ηθική συμπαράσταση και σεβασμός για ό,τι σάς συνέβη. Ο θεός να με φυλάξει, μη ζήσω τίποτα τέτοιο. Δεν λέω να μην υπερασπιστείτε την μνήμη του παιδιού σας, μην προσωποποιείτε όμως...
Τ.Τ.: Το δικαστήριό σας είναι ζωντανό, το παιδί μου είναι νεκρό...
Π.Δ.: Και αυτό τι σημαίνει; Πρέπει να το συκοφαντούμε;
Τ.Τ.: Εγώ πρέπει να αμυνθώ για το παιδί μου.

Ο εισαγγελέας έδρας, Χαράλαμπος Λακαφώσης, είπε στη μάρτυρα ότι ο σεβασμός του δικαστηρίου, στην απώλεια του παιδιού της, είναι δεδομένος, αλλά -όπως της ανέφερε- η συμπάθεια στο πρόσωπό της «θα υποχωρήσει μπροστά στην υποχρέωσή μου να υπερασπιστώ τη θέση μου σ΄αυτό το δικαστήριο. Το δικαστήριο αυτό είναι πράγματι ζωντανό και να είστε βέβαιη ότι το πόνημά του θα αποτελεί έκφραση δικαιοσύνης ανεπηρέαστης από έστω παρελθοντικές αναφορές και βόλτες στον 4ο όροφο του Μεγάρου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (σ.σ. Άρειος Πάγος). Εκφράσεις του τύπου "ηθικός δολοφόνος", σας παρακαλώ πολύ, να μη φεύγουν από το στόμα σας».

Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί, κατέθεσε 18χρονος αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού στα Εξάρχεια, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι άκουσε τους αστυνομικούς να προκαλούν λεκτικά και με χειρονομίες τα συγκεντρωμένα στον πεζόδρομο παιδιά. Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, ο Αλέξανδρος και ο φίλος του κάθονταν σε υπόστεγο επί της οδού Τζαβέλλα και κανείς δεν πέταξε τίποτα εναντίον των αστυνομικών. Είπε ακόμη πως κάποια στιγμή, όταν οι δύο ειδικοί φρουροί ήταν πεζοί στην Τζαβέλλα, κάποιος από πίσω του πέταξε ένα μπουκάλι πλαστικό με νερό. Τέλος, κατέθεσε ότι άκουσε δύο πυροβολισμούς, χωρίς να δει ποιος πυροβόλησε. Ανέφερε, μάλιστα, πως συνειδητοποίησε ότι ήταν πυροβολισμοί, όταν είδε πεσμένο κάτω τον Αλέξανδρο.

10 Μαρτίου 2010

(αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΑΥΓΗ)

Σε προσπάθεια αποδόμησης των αυτοπτών μαρτύρων έχει αποδυθεί η υπεράσπιση του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα που δικάζεται στην Άμφισσα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια. Μια προσπάθεια η οποία συνεχώς προσκρούει στις απαντήσεις των μαρτύρων οι οποίοι σύμφωνα με όσα έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής είναι κατηγορηματικοί: ο ένστολος "ράμπο" στόχευσε και πυροβόλησε το άτυχο παιδί... Στο μεταξύ χθες (σ.σ. την Τετάρτη, 10/3) αναμένονταν να καταθέσει η μυστηριώδης αυτόπτης μάρτυρας η οποία αν και έδωσε τηλεφωνικά στην αστυνομία πληροφορίες την ώρα που πραγματοποιούσε αυτοψία στον χώρο, ουδέποτε συμπεριελήφθη στον κατάλογο των μαρτύρων...

Στο δικαστήριο κατέθεσε χθες (σ.σ. την Τετάρτη 10/3) η Ξενούλα Σκούρα, η οποία το μοιραίο βράδυ βρίσκονταν με την παρέα της στην καφετέρια Μύλος, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο όπου έπεσε ο 16χρονος. Όπως είπε στους δικαστές, είδε τον έναν από τους δύο αστυνομικούς να στοχεύει, στηρίζοντας μάλιστα το δεξί του χέρι στο αριστερό. Η μάρτυρας επίσης κατέθεσε ότι κατάλαβε ότι υπήρχε νεκρός όταν είδε κάποιους να μετακινούν το άψυχο κορμί του Αλέξανδρου και τους ανθρώπους να φωνάζουν "το φάγατε το παιδί"...

Η μάρτυρας δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τον συνήγορο υπεράσπισης Αλέξη Κούγια που κατέβαλε προσπάθειες να πείσει το δικαστήριο ότι η γυναίκα μπορεί να μην είδε καλά, ενώ επιχείρησε να προσβάλλει την αξιοπιστία της διερωτώμενος γιατί στον ανακριτή έδωσε θρησκευτικό όρκο ενώ στη δίκη πολιτικό... Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η μάρτυρας συμμετείχε στα επεισόδια και μάλιστα στον "σκληρό" πυρήνα των ατόμων που κατά τους ισχυρισμούς του επιτέθηκαν στους δύο αστυνομικούς.  Ο Αλ. Κούγιας ζήτησε ακόμα να ενεργοποιηθεί σε βάρος της γυναίκας η διάταξη για ψευδορκία και να συλληφθεί με την διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ έκανε λόγο και για ενορχηστρωμένη προσπάθεια των μαρτύρων προκειμένου να καταδικαστεί ο πελάτης του.

Από την πλευρά του ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Χρίστος Μυλωνόπουλος έκανε λόγο για προσπάθεια τρομοκράτησης των μαρτύρων, ενώ ζήτησε από τον Αλ. Κούγια να προσκομίσει στο δικαστήριο -αν έχει- στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του.

13 Μαρτίου 2010

(αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία)

Με συνεχείς ανατροπές, την πρόεδρο της έδρας να δηλώνει αποχή από τη διαδικασία και τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής να παραιτούνται από τα καθήκοντά τους, συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας.

Το «ντόμινο» ήρθε μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της Αντας Τσορμπατζούδη, που υποστήριξε ότι υπέδειξε -με ανώνυμο τηλεφώνημα- διαφορετικό σημείο της πτώσης του 15χρονου σε σχέση με αυτό που αναγράφεται ως μαρτυρία της στην έκθεση Αυτοψίας.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Χρ. Μυλωνόπουλος, αμέσως μετά την απόφαση της έδρας να απορρίψει αίτημά του για εφαρμογή της διάταξης για ψευδορκία σε βάρος της μάρτυρος, ανακοίνωσε την παραίτηση του ιδίου και του Αλ. Κατσαντώνη από την παράσταση πολιτικής αγωγής, καθώς «τα περιστατικά δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή μας στη διαδικασία».

Σε δήλωσή του ο Αλ. Κατσαντώνης, που ήταν απών στη διαδικασία, είπε ότι «η δικονομική μεταχείρισή μου ως συνηγόρου πολιτικής αγωγής παύει από την πρόεδρο του δικαστηρίου και με αποτρέπει να συνεχίσω την ενάσκηση του καθήκοντός μου στη δίκη».

Στην τοποθέτησή του για τη δήλωση παραίτησης, ο εισαγγελέας της έδρας, Χαρ. Λακαφώσης, μίλησε για «συγκαλυμμένη αίτηση εξαίρεσης» και ζήτησε να τεθεί το αίτημα ευθέως από την πολιτική αγωγή. «Η διαδικασία είναι άψογη και η κρίση του δικαστηρίου θα είναι δίκαιη, μακριά από το δικαστικό μέγαρο της λ. Αλεξάνδρας», είπε.

«Μετατρέψατε το δικαστήριο σε αρένα»

Αμεση ήταν η αντίδραση της προέδρου, Αντζελίτας Παπαβασιλείου, η οποία δήλωσε αποχή από την έδρα για λόγους ευθιξίας. «Εχω δεχτεί πολλά. Αμφισβητήθηκε η μεροληψία μας πριν καν ξεκινήσει η δίκη. Εχετε μετατρέψει το δικαστήριο σε αρένα», είπε απευθυνόμενη στους συνηγόρους.

Και συνέχισε: «Εχετε κάνει αναφορά στον Αρειο Πάγο, έχετε πει χαρακτηρισμούς που δεν συνάδουν με τη δικονομική μου θέση. Για μένα μετράει το δίκαιο. Εχω ξαναπεί, και στην κ. Τσαλικιάν, ότι πονάμε για τον Αλέξη σαν να ήταν παιδί όλων μας. Ομως, έχουμε δύο κατηγορούμενους και πρέπει να ακούσουμε τις απόψεις τους, γιατί εδώ έχουμε έρθει για να βρούμε τι συνέβη εκείνο το βράδυ».

Νωρίτερα, η Λητώ Βαλιάντζα, που έχει ήδη καταθέσει, επιτέθηκε λεκτικά εναντίον της μάρτυρος Τσορμπατζούδη, σχετικά με την ανωνυμία που κράτησε όλο αυτό το διάστημα, και τον «φόβο» της -όπως είπε- για τη γειτονιά των Εξαρχείων.

Μέχρι την Τετάρτη, πάντως, επόμενη μέρα συνεδρίασης, αναμένεται να έχει συζητηθεί η δήλωση αποχής της προέδρου από το αρμόδιο Τριμελές Συμβούλιο. Την ίδια μέρα, θα πρέπει να ανακοινωθούν οι νέοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, εφόσον οι κ. Κατσαντώνης και Μυλωνόπουλος εμμείνουν στην απόφασή τους, ενώ στις 17 του μήνα αναμένεται να καταθέσει ο Ρ.Ν., αυτόπτης μάρτυρας και φίλος του 15χρονου θύματος.

17 Μαρτίου 2010

Μετά την οριστική παραίτηση του Αλ. Κατσαντώνη και του Χρ. Μυλωνόπουλου, τη θέση τους στην εκπροσώπηση της οικογένειας του θύματος ανέλαβαν ο Νίκος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Από την πρώτη τους ημέρα στη διαδικασία, έγινε σαφές ότι η κόντρα μεταξύ υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής θα συνεχιστεί σε υψηλούς τόνους.

Οι νέοι εκπρόσωποι της πολιτικής αγωγής ζήτησαν την αναβολή της δίκης για μια εβδομάδα, ώστε να ενημερωθούν για τη δικογραφία και να τους κοινοποιηθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων που έχουν προηγηθεί. Επίσης, ο κ. Κωνσταντόπουλος στην τοποθέτησή του επί του αιτήματος αναβολής, υποστήριξε ότι το κριτήριο της δίκαιης δίκης έχει παραβιαστεί, αφού «η ηγεσία της δικαιοσύνης, δηλαδή η πολιτική, αποφάσισε για τον τόπο της διεξαγωγής της», κάτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από πλευράς Κούγια, ο οποίος αναρωτήθηκε τι ενοχλεί την πολιτική αγωγή η Αμφισσα. «Μήπως γιατί δεν είμαστε στην Αθήνα, να έχουμε 50.000 ανθρώπους έξω από το δικαστήριο από αυτούς που αυτοί επιδοτούν να καίνε γραφεία; Αν είναι ένοχος ο εντολέας μου να καταδικαστεί ισόβια. Αλλά να έχει μια δίκαιη δίκη».

Ο κ. Κούγιας τόνισε ότι η αναβολή της δίκης σημαίνει νέα δικάσιμος με νέα σύνθεση δικαστηρίου. Σχολιάζοντας τα λεχθέντα του κ. Κωνσταντόπουλου περί διάστασης δικαστικού και κοινωνικού κλίματος είπε: «Κατά την άποψη του κ. συναδέλφου αν έξω από ένα δικαστήριο οι πολίτες φωνάζουν «σκοτώστε τον κατηγορούμενο» θα πρέπει να τον εκτελούμε ανεξαρτήτως του τι γίνεται εντός αιθούσης και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, όπως στον εμφύλιο. Και αν κάνουμε λάθος, ε, δεν πειράζει. Να τον τιμούμε μετά όπως τον Μπελογιάννη». Ο κ. Κούγιας υποστήριξε, επίσης, ότι θα μπορούσε να σκεφθεί πως η πολιτική αγωγή επιθυμεί με το αίτημά της να αλλάξει σύνθεση το δικαστήριο, επειδή με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται να καταρρέει το κατηγορητήριο.

Απαντώντας στο παραπάνω, ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε πως δεν γνωρίζει να υπάρχει στη συνείδηση κανενός παγιωμένη άποψη ότι κατέρρευσε το κατηγορητήριο. «Εγώ αρνούμαι να εφαρμόσω τηλεοπτική δικονομία. Ο καθένας ό,τι είναι, αυτό δείχνει. Η δίκη αυτή δεν θα κριθεί στις εντυπώσεις»

Η πολιτική αγωγή ζήτησε, επίσης, από το δικαστήριο την εξέταση εκ νέου της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνας Τσαλικιάν, τον ορισμό αναπληρωτών δικαστών και την επίσημη μαγνητοφώνηση των πρακτικών. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναβολής, ενώ έχει επιφυλαχθεί για τα υπόλοιπα.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη, 23 Μαρτίου.

23 Μαρτίου 2010

(αναδημοσίευση από τις εφημερίδες Αυγή και Ελευθεροτυπία)

Όργιο αντιφάσεων στις καταθέσεις του αστυνομικού Δήμου Μηνούδη, που πραγματοποίησε την πρώτη αυτοψία στο σημείο που έπεσε νεκρός από το όπλο του Επαμεινώνδα Κορκονέα ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, και της μέχρι πρότινος "αόρατης" Άντας Τζορμπατζιούδη, που τηλεφωνικά έδινε οδηγίες στον αστυνομικό, σημειώθηκε χθες στη δίκη των δύο ειδικών φρουρών που συνεχίζεται στην Άμφισσα. Κατόπιν τούτου, ο εισαγγγελέας Χ. Λακαφώσης ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για ένα χρόνο (έξι μήνες πριν και έξι μετά τη δολοφονία του παιδιού), αίτημα που έγινε ομόφωνα δεκτό, ενώ στο δικαστήριο κατατέθηκε αίτημα και για κατ' αντιπαράσταση εξέταση των δύο.

Οι δύο μάρτυρες φαίνεται να προσπάθησαν να μπερέψουν τις έρευνες σχετικά με το σημείο που έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος, καθώς απέκρυψαν συνειδητά, ακόμη κι από τον ανακριτή, που όλως περιέργως την κρίσιμη ώρα απουσίαζε από το σημείο, τα στοιχεία αυτόκλητης μάρτυρα, εμφανίζοντάς την ως «ανώνυμη». Με βάση όμως την... τηλεφωνική υπόδειξή της την ημέρα της αυτοψίας -και χωρίς κανείς να διερευνήσει την αξιοπιστία της- ορίστηκε στη σχετική έκθεση το σημείο όπου βρισκόταν το τραγικό θύμα της 6ης Δεκεμβρίου του 2008.

Η χθεσινή ασαφής και αόριστη μαρτυρία του ενός εκ των δύο αστυνομικών, του Δήμου Μηνούδη, που ανεπιτυχώς επιχείρησε να υποβιβάσει τον ρόλο του σε ...παρατηρητή ο οποίος απλώς ...παρευρίσκετο, ύστερα από το πρέσινγκ της Ζωής Κωνσταντοπούλου (συνηγόρου πολιτικής αγωγής) κατέρρευσε, και ο αστυνομικός αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι γνώριζε την «άγνωστη» μάρτυρα, που λέγεται Αντα Τζιορμπατζούδη, και είχε καταχωρημένο στο κινητό του το τηλέφωνό της. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε την αποστροφή του εισαγγελέα, Χαρ. Λακαφώση:

«Δεν είναι παιχνίδι αυτή η δίκη, κύριε. Πέφτετε συνεχώς σε αντιφάσεις. Ποια είναι τελικά η αλήθεια; Πείτε μας πραγματικά τι συνέβη. Ενώ δικονομικά δεν επιτρέπεται να θυμώνω, εσείς με θυμώσατε πραγματικά», εξερράγη ζητώντας να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο του μάρτυρα, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει για αστυνομικό ο οποίος εμπλέκεται σε τόσο σοβαρή υπόθεση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λακαφώσης, τονίζοντας ότι «από την αρχή προκάλεσε ερωτηματικά η ασάφεια της έκθεσης ως προς το σημείο που βρισκόταν το θύμα», εισηγήθηκε στο δικαστήριο, που ομόφωνα αποδέχτηκε την πρότασή του, να ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου τόσο του εξεταζόμενου αστυνομικού όσο και της μάρτυρα για χρονικό διάστημα έξι μήνες πριν και έξι μήνες μετά τη δολοφονία του Αλέξη. Κι αυτό γιατί οι καταθέσεις τους έρχονται σε σύγκρουση ενώ δεν έχει διακριβωθεί ποια ακριβώς ήταν η ...γνωριμία τους και πώς αίφνης η γυναίκα αυτή, που γνώριζε το κινητό του τηλέφωνο, τον κάλεσε προκειμένου να του δώσει στοιχεία για τόσο σημαντικό ζήτημα.

Ερωτηματικά για τον ρόλο της «Αντας», που επ' ακροατηρίω είπε ότι άλλο σημείο υπέδειξε κι άλλο τελικά καταγράφτηκε, «γέννησε» και η ερώτηση του έτερου συνήγορου πολιτικής αγωγής, Νικ. Κωνσταντόπουλου, προς τον αστυνομικό «έχετε υπόψη σας αν ο πρώην σύντροφος της κυρίας αυτής ήταν παλιός αστυνομικός που είχε υπηρετήσει στο Τμήμα Εξαρχείων;».

«Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο», απάντησε ο μάρτυρας.

Με το εισαγγελικό αίτημα συντάχθηκαν υπεράσπιση και πολιτική αγωγή, ενώ ο Αλ. Κούγιας (συνήγορος Κορκονέα) κατήγγειλε ότι η αυτοψία «στήθηκε από τον Κουζέλη». Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι υπήρχε επικοινωνία μεταξύ Κουζέλη και της μητέρας του Αλέξη, καθώς ζήτησε να αρθούν και οι δικές της επικοινωνίες, όπως και του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του θύματος. Σε αυτό του το αίτημα αντέδρασε η πολιτική αγωγή υποστηρίζοντας ότι «εξαπολύονται υπόνοιες απαράδεκτες για μία μάνα που έχει περάσει όσα έχει περάσει».

Αυτοψία μ(Αντα)ρα

Ο «δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι, εμείς απλώς παρευρισκόμαστε στην αυτοψία» μάρτυρας, ο οποίος κάθε φορά που μιλούσε για το τραγικό γεγονός της 6ης Δεκεμβρίου το ανέφερε ως «περιστατικό», είπε για τη σχέση του με την «Αντα»:

«Οταν υπηρετούσα στα Εξάρχεια, όπου έκανα διάφορους ελέγχους υγειονομικούς, ήμουν σαν αστυνομικός της γειτονιάς. Οποτε χρειαζόταν έδινα στους πολίτες και την κάρτα μου με τα τηλέφωνά μου. Η κ. Τζιορμπατζούδη, η Αντα, έχει ένα κυλικείο σε σχολείο και πρέπει να το είχα ελέγξει 5-15 φορές. Δεν είμαι σίγουρος αν είχα διαπιστώσει παράβαση».

Πρόεδρος (Αντζελίτα Παπαβασιλείου): Στην αυτοψία της 21 Δεκεμβρίου πώς πήγατε;

Μάρτυρας: Μου είπε ο προϊστάμενός μου κ. Κουζέλης ότι μας ζήτησε ο ανακριτής. Είχα διενεργήσει την αυτοψία το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου.

Πρόεδρος: Και πώς σας βρήκε η μάρτυρας;

Μάρτυρας: Με είδε που ήμουνα εκεί, με κάλεσε στο κινητό και μου είπε «Καλημέρα, είμαι η κυρία Αντα από το κυλικείο στο δημοτικό. Εκεί όπου έχετε βάλει το παιδί ότι είναι, δεν είναι». Επειδή ήταν πολύ σοβαρό, έδωσα το τηλέφωνο στον προϊστάμενό μου. Πήγε μαζί του ο συνάδελφος Θωμάς Χριστόδουλος (σ.σ. κλήθηκε να εξεταστεί) για να παραστήσει το θύμα και ο κ. Κουζέλης άκουγε τι του έλεγε η Αντα και του υποδείκνυε βήματα. Ο ανακριτής δεν ήταν εκεί εκείνη την ώρα. Εγώ δεν συμμετείχα στην όλη διαδικασία. Απλώς παρευρισκόμουν.

Πρόεδρος: Πήρε μία γυναίκα, υπέδειξε μία θέση και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει τα στοιχεία της; Πώς κρίθηκε η αξιοπιστία της;

Μάρτυρας: Με τον Κουζέλη μίλησε, εγώ δεν ήμουνα μπροστά, δεν ήξερα και τα πλήρη στοιχεία της, ούτε ο Κουζέλης μου ζήτησε το νούμερο από το οποίο με είχε καλέσει.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος αναρωτήθηκε για τον ρόλο του μάρτυρα και του προϊσταμένου του κάνοντας λόγο για «περιπατητές - αστυνομικούς που εκτελούσαν και δεν εκτελούσαν υπηρεσία, που εξυπηρετούσαν και δεν εξυπηρετούσαν τον ανακριτή, αλλά έκαναν οι ίδιοι αυτοψία όταν δεν ήταν εκεί ο ανακριτής».

Εύλογο ήταν και το ερώτημά του προς τον μάρτυρα «γιατί, όταν έψαχνε το δικαστήριο τα στοιχεία της Αντας, δεν την πήρατε στο τηλέφωνο αφού το είχατε καταχωρίσει, αλλά ζητήσατε, όπως είπατε, από το Α.Τ. Εξαρχείων να ψάξει να βρει τα στοιχεία της;».

Μάρτυρας: Εμένα τα στοιχεία μου ζήτησαν ...Δεν το σκέφτηκα να την πάρω.

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της, η Τζορμπατζιούδη, σε βάρος της οποίας έχει κατατεθεί μήνυση για ψευδορκία από την οικογένεια Γρηγορόπουλου, στην κατάθεσή της, στις 10/3, είχε ανατρέψει τα μέχρι τότε δεδομένα της αυτοψίας, καθώς, όπως υποστήριξε, "δεν είδα τον Αλέξανδρο να πέφτει, αλλά ένα παιδί να σκύβει σαν να ήθελε να σηκώσει κάτι. Αυτό υπέδειξα στους αστυνομικούς. Ποτέ δεν είπα ότι το παιδί έπεσε στο συγκεκριμένο σημείο, που έχει σημειωθεί στο σχεδιάγραμμα".

Νωρίτερα το δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημα της πολιτικής αγωγής για τήρηση των πρακτικών με μαγνητοφώνηση.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 24 Μαρτίου.

24 Μαρτίου 2010

(αναδημοσίευση από ΠΡΕΖΑ TV)

Οι διαρκείς αντεγκλήσεις και οι διαξιφισμοί μεταξύ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης αλλά και η απόδοση αντιδικονομικών χειρισμών στην πρόεδρο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αμφισσας κ. Αντζελίτα Παπαβασιλείου, επισκίασαν και χθες τη δίκη για τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

«Μετατρέψατε το δικαστήριο σε αρένα και πεδίο προσωπικών αντεγκλήσεων», επεσήμανε σε έντονο ύφος η πρόεδρος του δικαστηρίου απευθυνόμενη στους συνηγόρους των δύο πλευρών. «Δεν θα επιτρέψω προσωπικές αντεγκλήσεις που δεν στοχεύουν στην αναζήτηση της αλήθειας. Οι οποιεσδήποτε αιτιάσεις που αφορούν το πρόσωπό μου, σας προκαλώ να τις υποβάλλετε εγγράφως στα αρμόδια όργανα». Η ατμόσφαιρα στη δικαστική αίθουσα είναι εξαιρετικά τεταμένη τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα η εξέταση των μαρτύρων να εξελίσσεται αργά και οι παρατηρήσεις από έδρας προς τους συνηγόρους να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Ανάλογη με την τοποθέτηση της προέδρου ήταν και αυτή του εισαγγελέα κ. Χ. Λακαφώση. «Εξοπλίζομαι με μεγάλη υπομονή κάθε μέρα για να αντεπεξέλθω στην προσωπική μου κόπωση και στις υποχρεώσεις μου. Επιβάλλεται ο δικαστής να είναι ψύχραιμος και να κρύβει τον δικονομικό του θυμό, ο οποίος ωστόσο, όταν κινείται στα όρια της ευπρέπειας, δεν παραβιάζει καμία διάταξη. Στο σημείο αυτό καλό θα ήταν να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και όταν ζητείται η ικανοποίηση δικονομικών αιτημάτων και δικαιωμάτων, να γίνεται με τη δέουσα εκδήλωση ευπρέπειας προς το δικαστήριο».

Οι αψιμαχίες μεταξύ της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης ξεκίνησαν χθες με την έναρξη της διαδικασίας και ολοκληρώθηκαν στις 2.30 το μεσημέρι, οπότε η διαδικασία διεκόπη λόγω... έντασης. Μάλιστα, ο εισαγγελέας κ. Λακαφώσης κάλεσε τους παράγοντες της δίκης στο γραφείο του για συστάσεις. Χαρακτηριστικό της επιβράδυνσης που σημειώνεται στην επί της ουσίας εξέλιξη της διαδικασίας είναι το γεγονός ότι τις δύο τελευταίες ημέρες έχει εξεταστεί μόνο ένας μάρτυρας, ο αστυνομικός κ. Δήμος Μηνούδης, ο οποίος συμμετείχε στην κατάρτιση της αμφισβητούμενης πλέον έκθεσης αυτοψίας για τις συνθήκες θανάτου του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Τον χθεσινό κύκλο της αντιπαράθεσης άνοιξε η παρέμβαση της συνηγόρου πολιτικής αγωγής κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου την ώρα που ο κ. Κούγιας ολοκλήρωνε την εξέταση του κ. Μηνούδη. Η κ. Κωνσταντοπούλου απέδωσε στον συνήγορο υποβολή παραπειστικών ερωτήσεων στον μάρτυρα, ενώ ο κ. Κούγιας απέδωσε στην πολιτική αγωγή παρεμπόδιση άσκησης των καθηκόντων του και προσβλητική συμπεριφορά. Ο κ. Κούγιας με δήλωσή του που καταχωρίσθηκε, ζήτησε τη διαβίβαση των πρακτικών και τη σύνταξη μήνυσης κατά των αστυνομικών κ. Κ. Κουζέλη, και Δ. Μηνούδη που συμμετείχαν στην αυτοψία του τεχνικού συμβούλου Γ. Ραφτογιάννη και της μάρτυρος κ. Αντας Τσορμπατζούδη για κατάχρηση εξουσίας. Οπως κατήγγειλε ο κ. Κούγιας, οι αστυνομικοί και ο τεχνικός σύμβουλος «συνεργάστηκαν με τη γνωστή της μητέρας του θύματος κ. Τσορμπατζούδη και κατασκεύασαν τη “δήθεν άγνωστη μάρτυρα” η οποία κατά την υπεράσπιση συνετέλεσε στην αλλοίωση των συμπερασμάτων της αυτοψίας». Ακολούθησε δήλωση της πολιτικής αγωγής, η οποία επίσης καταχωρίσθηκε στα πρακτικά, με οκτώ επισημάνσεις που απέδιδαν στην πρόεδρο του δικαστηρίου αντιδικονομικούς χειρισμούς ως προς την εξέταση του μάρτυρα από τον κ. Κούγια.

29 Μαρτίου 2010

(αναδημοσίευση από in.gr)

Με την κατάθεση 17χρονου αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, συνεχίστηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Aμφισσας η δίκη των δύο ειδικών φρουρών.

Ο 17χρονος κάτοικος της περιοχής κατέθεσε ότι το επίμαχο βράδυ ήταν στη Τζαβέλλα με άλλους φίλους του, όταν έγινε το περιστατικό. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι στο σημείο ήταν μαζεμένα περίπου 10 με 12 παιδιά, και υπήρξε ένας διαπληκτισμός με τους δύο αστυνομικούς. Όπως τόνισε ο 17χρονος, τα παιδιά δεν έδειξαν επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους δύο ειδικούς φρουρούς, που βρέθηκαν εκεί πεζή. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι δεν είδε τους αστυνομικούς να πυροβολούν, άκουσε όμως τους πυροβολισμούς και -όπως διευκρίνισε σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής- δεν άκουσε να έχει προηγηθεί προειδοποίηση των αστυνομικών προς τα παιδιά.

Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, όπως υποστήριξε ο 17χρονος, πήγαν στο σημείο όπου είδαν τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο πεσμένο κάτω και μαζί με ένα άλλο παιδί τον τράβηξαν πιο πέρα.

Όπως είπε ο 17χρονος, εκείνη τη στιγμή ο Αλέξανδρος ζούσε ακόμη και προσπαθούσε να αναπνεύσει. Στο σημείο αυτό της κατάθεσής του το 17χρονο παιδί λύγισε και ξέσπασε σε κλάματα κι έτσι το δικαστήριο διέκοψε για λίγο, ώστε να ηρεμήσει.

Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ο 17χρονος προσδιόρισε το σημείο των αστυνομικών και του Γρηγορόπουλου, όπως ακριβώς προσδιορίζεται και στην έκθεση αυτοψίας. O Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του Επ.Κορκονέα, χαρακτήρισε το 17χρονο μάρτυρα «αναξιόπιστο και κατασκευασμένο» από την οικογένεια του θύματος.

Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπέβαλαν στο δικαστήριο αίτημα προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία και αναπαράσταση στον τόπο του εγκλήματος, ώστε όλοι οι παράγοντες να έχουν σαφή εικόνα του σημείου που έπεσε νεκρός ο δεκαπεντάχρονος. Στο αίτημα συναίνεσε κι η υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων - ειδικών φρουρών, με την προϋπόθεση, όπως τόνισαν οι συνήγοροι,ότι θα διενεργηθεί και την ίδια ώρα που συνέβη και ότι θα έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας. Ο εισαγγελέας ζήτησε να μην γίνει δεκτό το αίτημα, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε ώστε να κρίνει στην πορεία της δίκης εάν είναι απαραίτητη η διενέργεια αυτοψίας και αναπαράστασης.

Τη Μ.Τρίτη, αναμένεται να εξεταστεί άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ενώ έχει κληθεί ακολούθως ο δεκαεξάχρονος φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που ήταν μαζί του το μοιραίο βράδυ.

30 Μαρτίου 2010

(αναδημοσίευση από ert.gr)

Στη δίκη Κορκονέα, ο αυτόπτης μάρτυρας Ευάγγελος Ζέρβας, κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, ότι είδε τον αστυνομικό να στοχεύει με το όπλο του ευθεία προς την πλευρά του Αλέξη Γρηγορόπουλου. "Ο ένας από τους δύο αστυνομικούς έβγαλε το όπλο, τέντωσε και τα δύο χέρια έχοντας το περίστροφο ευθεία μπροστά στο ύψος του στήθους και πυροβόλησε δύο φορές προς την μεριά των παιδιών που βρισκόταν στην οδό Τζαβέλα" ήταν τα λόγια του μάρτυρα.

Ο 33χρονος Ευάγγελος Ζέρβας κατέθεσε ότι βρισκόταν σε καφετέρια με φίλους του από την οποία είχε οπτική επαφή με τον πεζόδρομο της οδού Τζαβέλα, όταν είδε ένα περιπολικό να κάνει απότομα όπισθεν στην Ζωοδόχου Πηγής, αφού προηγουμένως άκουσε έναν κρότο χειροβομβίδας κρότου λάμψης.

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, αμέσως μετά είδε δύο αστυνομικούς πεζούς να κατευθύνονται στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Τζαβέλα στη μέση της οποίας στάθηκαν και άρχισαν να διαπληκτίζονται με τα παιδιά που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά του πεζόδρομου.

Ο κ. Ζέρβας περιέγραψε ότι ο κατηγορούμενος, Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβόλησε δύο φορές προς την πλευρά των παιδιών και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μαζί με τον συγκατηγορούμενό του Βασίλη Σαραλιώτη έφυγαν από το σημείο με κανονικό, όπως είπε, βηματισμό.

"Προς το βάθος της Τζαβέλα είδα ένα σώμα πεσμένο στο έδαφος και ένα παιδί να προσπαθεί να το τραβήξει. Άκουγα φωνές και ουρλιαχτά πανικού. Κάποιοι από την καφετέρια που βρισκόμουν, φώναζαν "σκότωσαν το παιδί" και ένας φώναξε "δολοφόνοι"".

Σε ερωτήσεις τόσο της προέδρου κ. Αντζελίτας Παπαβασιλείου, όσο και του εισαγγελέα έδρας κ. Χαράλαμπου Λακαφώση, ο μάρτυρας απάντησε ότι δε διαπίστωσε να υπήρξαν πριν την εμφάνιση των αστυνομικών επεισόδια, ούτε επιθετική συμπεριφορά των παιδιών που βρισκόταν στην οδό Τζαβέλα.

Κατά την εξέτασή από τον συνήγορο υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, κ. Αλέξη Κούγια, ο μάρτυρας επανέλαβε ότι στην Τζαβέλα δεν προηγήθηκε κάτι που να δικαιολογεί εκφοβιστικό πυροβολισμό ή ρήψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης, ενώ τόνισε ότι καταθέτει με βεβαιότητα μόνο για τα σημεία στα οποία είχε οπτική επαφή.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη, 7 Απριλίου.

7 Απριλίου 2010

(αναδημοσίευση από tvxs.gr)

Τη μετάβαση του 17χρονου φίλου και αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συνοδεία αστυνομικών στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστηρίο Άμφισσας αύριο το πρωί, αποφάσισε η έδρα έπειτα από αίτημα της υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία, ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, για βίαια προσαγωγή του μάρτυρα. Ο 17χρονος, ο οποίος δεν προσήλθε σήμερα να καταθέσει δηλώνοντας πως παρακολουθείται από την αστυνομία, πρόκειται να προσαχθεί βιαίως σε περίπτωση που αρνηθεί και αύριο να παραστεί στη δίκη. Στο μεταξύ, πυρά εναντίον των μαρτύρων της δολοφονίας που έχουν ήδη καταθέσει εξαπέλυσε ο Αλέξης Κούγιας, αφήνοντας αιχμές για τα φρονήματα και την πολιτική τους δράση.

Η δίκη επρόκειτο να συνεχιστεί σήμερα με την κατάθεση του ανήλικου φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στα χέρια του οποίου άφησε την τελευταία του πνοή ο άτυχος μαθητής, και ο οποίος θεωρείται ο πιο σημαντικός μάρτυρας στην υπόθεση, ωστόσο ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε στο δικαστήριο πως ο φίλος του Γρηγορόπουλου του ανακοίνωσε χθες πως δυσκολεύεται να προσέλθει στο δικαστήριο γιατί παρακολουθείται από την αστυνομία. Ο αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έχει κληθεί άλλες δύο φορές από το δικαστήριο και δεν προσήλθε καθώς όπως είχε δηλώσει ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής αλλά και ο ίδιος ο πατέρας του παιδιού, ήταν ιδιαίτερα ψυχολογικά επιβαρυμένος. Η κατάθεση του αναμένεται πως θα διαφωτίσει οποιαδήποτε ασάφεια έχει διατυπωθεί μέχρι σήμερα.

Ο εισαγγελέας έδρας κ. Χαράλαμπος Λακαφώσης, πρότεινε στο δικαστήριο είτε να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του 17χρονου είτε να διασφαλίσει τη δέσμευσή του για παρουσία του τις αμέσως επόμενες ημέρες, χαρακτηρίζοντας την κατάθεσή του σ΄αυτό το στάδιο της διαδικασίας, «κορυφαίας αξίας». Τότε οι υπερασπιστές των δύο κατηγορουμένων ειδικών φρουρών κ. Αλέξης Κούγιας και Γιάννης Αλετράς ζήτησαν τη βίαια προσαγωγή του μάρτυρα, απειλώντας πως δεν θα συμμετάσχουν στη δικαστική διαδικασία αν δεν έρθει να καταθέσει ο 17χρονος.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Κούγιας έκανε λόγο για εμπαιγμό του δικαστηρίου από τον 17χρονο, και προσπάθησε να θίξει το ήθος του μάρτυρα λέγοντας πως θα προσκομίσει στο δικαστήριο στοιχεία για το ποιόν του.

Όπως είπε ο Αλέξης Κούγιας τη Μ. Τετάρτη το βράδυ, το γραφείο του δέχθηκε «ανώνυμη επιστολή» σύμφωνα με την οποία αυτόπτες μάρτυρες που έχουν καταθέσει ήδη στο δικαστήριο «είναι στελέχη ακροαριστερής οργάνωσης, που στρατολογούν μαθητές και φοιτητές μεταξύ των οποίων και τον Γρηγορόπουλο και τον φίλο του, για ανατρεπτική δράση». Ο συνήγορος του Επαμεινώνδα Κορκονέα παρέδωσε μάλιστα στο δικαστήριο εκτυπώσεις σελίδων και ιστολογίων του διαδικτύου, όπου κείμενα που φέρονται ως υπογεγραμμένα από τρεις εκ των μαρτύρων αυτών καλούν σε «γενικευμένους Δεκέμβρηδες».

Συνεχίζοντας την ίδια υπερασπιστική τακτική, ο Κούγιας καταφέρθηκε εναντίον των αυτοπτών μαρτύρων της δολοφονίας χαρακτηρίζοντας τους «στρατευμένους» και «ακραία επικίνδυνους». Προέβη μάλιστα στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω μάρτυρες «δεν ήταν στο επίμαχο σημείο στα Εξάρχεια τυχαία» αλλά «ήταν οι ίδιοι κουκουλοφόροι που έκαναν τα επεισόδια σε βάρος του περιπολικού με τους δύο ειδικούς φρουρούς».

Συνεχίζοντας, τους χαρακτήρισε επίσης «ηθικούς αυτουργούς της καταστροφής της Αθήνας» και είπε πως αυτοί οι μάρτυρες «παραπλάνησαν τη δικαιοσύνη κι άλλαξαν τη θέση και τη στάση του θύματος για να δικαιολογήσουν ευθεία βολή του κατηγορούμενου Επαμεινώνδα Κορκονέα». Τέλος, ζήτησε από το δικαστήριο να καλέσει εκ νέου σε κατάθεση συνολικά 5 από τους αυτόπτες μάρτυρες «για να ερωτηθούν για τη δράση τους», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Οι ισχυρισμοί του Αλέξη Κούγια προκάλεσαν την αντίδραση των συνηγόρων της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κκ Νίκου Κωνσταντόπουλου και Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι τόνησαν πως προκαλεί «κατάπληξη, απορία και απέχθεια» η παρέμβαση του συνηγόρου του Επαμεινώνδα Κορκονέα και σημείωσαν χαρακτηριστικά πως «οι τακτικές ανωνύμων επιστολών αποτελούν μεθόδους από άλλες περιόδους».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατήγγειλε ως κατασκευασμένη και πλαστή την ανώνυμη επιστολή ενώ στηλίτευσε τη θέση της υπεράσπισης για την εξέταση μαρτύρων με βάση την πολιτική τοποθέτησή τους. «Ανήκουν στα απόβλητα της ιστορίας οι δίκες φρονημάτων», υπογράμμισε ο συνήγορος της οικογένειας του αδικοχαμένου μαθητή, ζητώντας παράλληλα από το δικαστήριο να μην επιτρέψει την αναβίωση τέτοιων μεθόδων. «Ένεκα του ότι η κατηγορία δεν είναι δυνατόν να καταρρεύσει γιατί είναι σαφής, γίνεται υπονόμευση της διαδικασίας», τόνισε ο κ. Κωνσταντακόπουλος.Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου από τη μεριά της ζήτησε από το δικαστήριο, να διατάξει τη προβολή του βίντεο που είχε τραβήξει η κάτοικος της οδού Τζαβέλλα κ. Βαλιάτσα - που έχει καταθέσει στο δικαστήριο - το επίμαχο βράδυ.

Η δίκη συνεχίζεται.

8 Απριλίου 2010 (α)

Άφαντος ο βασικός μάρτυρας

Ούτε σήμερα δεν εμφανίστηκε για να καταθέσει στο δικαστήριο Άμφισσας ο Νίκος Ρ., ο φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που βρισκόταν δίπλα του τη στιγμή που αυτός δολοφονήθηκε από τον Κορκονέα. Το γεγονός αυτό έκανε την έδρα να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του, αλλά οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σπίτι του στις 5:45 πμ για να τον συνοδεύσουν στην Άμφισσα, δεν τον βρήκαν εκεί. Οι γονείς του δηλώνουν ότι ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν πού βρίσκεται ο γιος τους, ο οποίος έφυγε από το σπίτι το προηγούμενο βράδυ και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Μετά την εξέλιξη αυτή και έπειτα από αίτημα του Αλ. Κούγια, το δικαστήριο αποφάσισε την αποστολή αποσπάσματος των πρακτικών στην αρμόδια εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο νεαρός έχει διαπράξει το αδίκημα της απείθειας και οι γονείς του το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

Επιστολή του Νίκου Ρ.

Παράλληλα, σήμερα το πρωί στο δικτυακό τόπο zougla.gr αναρτήθηκε ένα κείμενο που φέρεται να έστειλε ο Νίκος Ρ., στο οποίο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν προτίθεται να καταθέσει. Ακολουθεί το κείμενο, ακριβώς όπως δημοσιεύτηκε στο zougla.gr:

«Η πρωτοβουλία μου να γράψω και στην συνέχεια να δημοσιοποιήσω την θέση μου και να ξεκαθαρίσω τους λόγους για τους οποίους δεν πρόκειται να παραστώ στο δικαστήριο πάρθηκε επειτα από την ανάγνωση αλλα και την εξέλιξη τόσο των δημοσιευμάτων, όσο και των γεγονότων της δίκης. Ρίχνωντας μια ματιά στα δημοσιεύματα των media αλλα και τις δηλώσεις του κυρίου Κούγια, θεωρώ πως είμαι υποχρεομένος να πάρω θέση απέναντι του, απο τη στιγμή που και ο ίδιος αποφάσισε να κάνει το ίδιο προς το προσωπό μου.

Όσον αφορά λοιπόν τη μη συμετοχή του στη διαδικασία σε περίπτωση που δεν εμφανιστώ για να καταθέσω, δηλώνω οτι με μεγάλη μου χαρα και ανυπομονεσία περιμένω τη μη συμετοχή του, αλλά και τις εξίσου γελοίες δηλώσεις του, οι οποίες το μόνο που μου προκαλούνε είναι νευρικό γέλιο.

Στο δεύτερο σκέλος στο οποίο αναφέρεται στη συμετοχή μου σε ακροαριστερές οργανώσεις, συνεργασιας μου με κυκλώματα και αλλες παρόμοιες γελοιότητες θα ήθελα να τονίσω, πως είναι σενάρια συνωμοσιολογίας ενός φαντασμένου δικηγορίσκου ο οποίος αρέσκεται στο να δημιουργεί εντυπώσεις και να προσπαθεί με κάθε τρόπο να γαντζώνεται από την επικαιρότητα ανεξάρτητα με το αν αυτή είναι θετική η αρνητική για τον ίδιο. Τίποτα παραπάνω από ενα μυθομανή καραγκιοζάκο ο οποίος έχει γνώση του ποινικού κώδικα και αρέσκεται στο να ρουφάει όση περισσότερη δημοσιότητα μπορεί, είτε με το ρόλο του θύματος (δαρμένος, λιπόθυμος κλπ.), είτε ως ένας σοβαροφανής επαγγελματίας.

Σε σχέση με την ανακοίνωση της Γ.Α.Δ.Α. περι της μη παρακολούθησής μου, το μόνο που θα μπορούσα να πω ειναί πως όσο αυτοί δεν με παρακολουθούνε αλλο τόσο ο Κορκονέας δεν πυροβόλησε τον Αλέξανδρο. Ωφείλω να διευκρινίσω και πως παρά τα δημοσιεύματα, δεν είχα κανενα σκοπό να εμφανιστώ στη δίκη διότι δεν με απασχολεί ουτε στο ελάχιστο η έκβασή της. Θεωρώ, ως πολιτική μου επιλογή, να μην εμφανίζομαι στις στιγμές που ορίζουν οι θεσμοί, αλλα να διαμορφώνω εγω ο ίδιος τα δίκα μου πλαίσια στα οποία θα εκφράσω την αντίληψή μου.

Εύχομαι λοιπόν τόσο στον κ Κούγια, όσο και στον πελάτη του, καλα ξεμπερδέματα και προκαλώ την ελληνική αστυνομία να φέρει εις πέρας το έργο της, αν και εφόσον έχει τη συγκεκριμένη δυνατότητα».

Ο κ. Κούγιας προσκόμισε την παραπάνω επιστολή στο δικαστήριο, και υποστήριξε ότι τα λεγόμενα του νεαρού αναφορικά προς το πρόσωπό του είναι ευθεία απειλή κατά της ζωής του. Τον χαρακτήρισε μάλιστα «επικίνδυνο αντεξουσιαστή, αναρχικό, ο οποίος με θράσος επιδεικνύει την προσωπικότητά του», και ζήτησε την προστασία τόσο του ίδιου όσο των παιδιών του και του γραφείου του καθώς, όπως τόνισε, «από σήμερα αποτελώ στόχο επικίνδυνων αντιεξουσιαστών». Επιπλέον, ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του 17χρονου αλλά και των γονέων του, για τα αδικήματα της εκβίασης και της απειλής, λέγοντας χαρακτηριστικά «τέτοιο θράσος κατά των θεσμών δεν έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου».

Από την άλλη, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι είναι πάγια τακτική της υπεράσπισης να τρομοκρατεί μάρτυρες εξαπολύοντας κατηγορίες σε βάρος τους και στηλίτευσε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης ότι ο ανήλικος επιτέθηκε στους κατηγορούμενους - οι οποίοι αρχικά δεν είχαν ισχυριστεί κάτι τέτοιο αλλά το πράττουν τώρα - και ζήτησε από το δικαστήριο «να μην ανεχθεί άλλο τέτοιου είδους απόπειρες χειραγώγησης».

Ο... μετανοημένος δικηγόρος

Επίσης, ιδιαίτερος λόγος έγινε από την πολιτική αγωγή και για τη χθεσινή επιστολή που παρουσίασε ο συνήγορος υπεράσπισης θέλοντας να καταδείξει ότι οι μάρτυρες ακρόασης έχουν ακραία και αντιεξουσιαστική συμπεριφορά. Η επιστολή υποτίθεται ότι στάλθηκε στον κ. Κούγια από νεαρό δικηγόρο, πρώην μέλος της οργάνωσης «Νεολαία- Κομμουνιστική Απελευθέρωση» ο οποίος μετανόησε για τα πολιτικά του φρονήματα μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου (σ.σ.: μα καλά, σε διανοητικά καθυστερημένους νομίζει ότι απευθύνεται ο Κούγιας;). Στην επιστολή παρατίθενται πληροφορίες για την πολιτική δράση συγκεκριμένων μαρτύρων, και ο γραφικός Κούγιας ζήτησε επανεξέταση των συγκεκριμένων μαρτύρων, τώρα που είναι γνωστά τα πολιτικά τους φρονήματα! Προφανώς αυτή η τοποθέτηση στο μυαλό του Κούγια δεν αποτελεί θράσος κατά των θεσμών (σ.σ.: της χούντας;)...

Η πολιτική αγωγή κατήγγειλε ευθέως ότι το έγγραφο είναι πλαστό ενώ η πρόεδρος του δικαστηρίου διευκρίνισε ότι οι ανώνυμες καταγγελίες δεν λαμβάνονται υπόψη.

8 Απριλίου 2010 (β)

Σήμερα ολοκληρώθηκε επίσης και η κατάθεση του αρχιφύλακα Χριστόδουλου Θωμά. Ο αρχιφύλακας, απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, υποστήριξε πως αν βρισκόταν στη θέση που ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν οι δύο ειδικοί φρουροί το βράδυ στις 6/12/2008 στα Εξάρχεια, δεν θα γύριζε πίσω στο σημείο όπου είχαν δεχθεί επίθεση, αλλά θα ζητούσε κάλυψη από τη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν κοντά στο σημείο. Δήλωσε επίσης ότι στην περίπτωση που έκανε χρήση όπλου θα το ανέφερε στο κέντρο της αστυνομίας, κάτι που δεν έκαναν οι κατηγορούμενοι.

Εξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του βασικού κατηγορούμενου Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξη Κούγια, για το κατά πόσον ήταν συνηθισμένο περιστατικό η επίθεση που ισχυρίζονται ότι δέχθηκαν οι δύο ειδικοί φρουροί, απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Η ερώτηση προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου του δικαστηρίου, Ατζελίτας Παπαβασιλείου, η οποία διέκοψε τον Κούγια λέγοντας: «Μην το λέτε αυτό κύριε συνήγορε. Αν ήταν έτσι, τότε εκείνο το βράδυ μετά τον χαμό του παιδιού όλοι οι αστυνομικοί θα έπρεπε να είχαν πυροβολήσει».

Χθες, ο αρχιφύλακας δεν απάντησε ουσιαστικά σε καμία ερώτηση, ισχυριζόμενος ότι δε θυμάται τίποτα. Παρά το γεγονός ότι ο αστυνομικός Χ. Θωμάς συμμετείχε στη διαδικασία της αυτοψίας και, σύμφωνα με συναδέλφους του, είχε χρησιμοποιηθεί και ως «ομοίωμα» του θύματος, ο αρχιφύλακας δεν ήταν σε θέση να απαντήσει επί της ουσίας σε καμία από τις ερωτήσεις του δικαστηρίου. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που εκτυλίχθηκε:

Πρόεδρος: «Μα καλά, δεν θυμάστε αν ήσασταν η προσομοίωση του θύματος; Θλίβομαι αν έτσι είναι όλοι οι αστυνομικοί. Όλοι δεν ξέρετε, δεν βλέπετε, δεν ακούτε και εκτελείτε εντολές ανωτέρων. Τι κάνετε; Το οκτάωρό σας μόνο;»
Αρχιφύλακας: «Κάνουμε ό,τι μας ζητούν»
Πρόεδρος: «Πέθανε ένα παιδί. Ως πολίτης έστω δεν νιαστήκατε; Μόνο καρτέλες βάζετε;»
Αρχιφύλακας: «Έκανα ό,τι μου ζητούσαν. Δεν κάθισα μετά να δω πού έβαλαν οι συνάδελφοι της βαλλιστικής το καρτελάκι».

Μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, οι γονείς του Νίκου, του μάρτυρα που δεν προσήλθε για να καταθέσει, μίλησαν για τους ισχυρισμούς του Αλ. Κούγια για το γιο τους αλλά και τις υποτιθέμενες απειλές κατά της ζωής του: «Προσπαθήσαμε όλη αυτήν την περίοδο να συγκρατήσουμε την αγανάκτησή μας. Σήμερα όμως ο κ. Κούγιας ξεπέρασε κάθε όριο σε βάρος της οικογένειάς μας. Οι σημερινές του απαράδεκτες δηλώσεις, συκοφαντικές και δηλητηριώδεις, αποκαλύπτουν συσσωρευμένη εμπάθεια απέναντι σε ένα παιδί, που υπήρξε το παρά λίγο δεύτερο θύμα της τραγικής αυτής υπόθεσης, ενώ η επιθετικότητά του απέναντι και σε μας, ακόμη, τους γονείς του, εκδηλώθηκε ήδη προηγούμενες φορές ακόμη και μέσα στο δικαστήριο, στη διάρκεια της δίκης, στην οποία αρκετές φορές βρεθήκαμε, μαζί με το παιδί μας. Ο κ. Κούγιας γνωρίζει πολύ καλά ότι καμιά απειλή δεν αντιμετωπίζει, ενώ με τις δηλώσεις του και τις προσωπικές του επιθέσεις, είναι ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος για την κατάσταση που έχει σήμερα δημιουργηθεί και η σκοπιμότητα αυτής της συμπεριφοράς προβληματίζει».

9 Απριλίου 2010

Ανατροπή στα μέχρι στιγμής δεδομένα προκάλεσε στην υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών του αστυνομικού Δήμου Μηνούδη.

Οι αρχικές καταθέσεις

Τόσο ο αστυνομικός Δ. Μηνούδης, όσο και ο προϊστάμενός του στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής Κωνσταντίνος Κουζέλης, είχαν δηλώσει στον ανακριτή, κατά τη διάρκεια αυτοψίας στον χώρο του εγκλήματος, στις 21/12/2008, ότι μια άγνωστη γυναίκα, κάτοικος της οδού Τζαβέλλα, τους υπέδειξε το σημείο που στεκόταν το θύμα και βάσει αυτής της υπόδειξης προσδιορίστηκαν οι θέσεις θύτη και θύματος, αλλά και το σημείο εποστρακισμού της σφαίρας του Επαμεινώνδα Κορκονέα, σε διακοσμητική τσιμεντένια μπάλα του οδοστρώματος.

Κατά την κατάθεσή του, ο κ. Μηνούδης, ύστερα από πιέσεις της έδρας, είπε ότι το όνομα της γυναίκας είναι Άντα Τζορμπατζιούδη. Ο αστυνομικός επέμεινε ότι η γυναίκα επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά μία και μόνη φορά, κατά την οποία ο ίδιος έδωσε το τηλέφωνο στον προϊστάμενό του και η γυναίκα υπέδειξε τις θέσεις θύματος και θύτη. Η κ. Τζορμπατζιούδη κλήθηκε από το δικαστήριο να καταθέσει και επιβεβαίωσε τα όσα είπε ο αστυνομικός Μηνούδης.

Οι αποκαλύψεις

Σήμερα, όμως, η πρόεδρος του δικαστηρίου Αντζελίτα Παπαβασιλείου, ανακοίνωσε ότι διαβιβάστηκαν τα στοιχεία από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Δήμου Μηνούδη. Από τα στοιχεία, λοιπόν, προκύπτει ότι ο αστυνομικός είχε επικοινωνία με την Άντα Τζορμπατζιούδη το βράδυ της δολοφονίας του 15χρονου Α. Γρηγορόπουλου, 06/12/2008, και είχε αλλεπάλληλες συνομιλίες μαζί της την ημέρα της αυτοψίας του ανακριτή, 21/12/2008.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα όσα διάβασε στο δικαστήριο η πρόεδρος, στις 00:16 της 7ης Δεκεμβρίου, τρεις περίπου ώρες μετά τη δολοφονία του εφήβου, ο Δήμος Μηνούδης κάλεσε την Άντα Τζορμπατζιούδη και είχαν συνομιλία 53 δευτερολέπτων. Η Τζορμπατζιούδη κάλεσε εκ νέου τον αστυνομικό Μηνούδη στις 00:29, και συνομίλησαν για 31 δευτερόλεπτα.

Στις 21/12/2008, κατά την διάρκεια της αυτοψίας παρουσία ανακριτή στο χώρο του εγκλήματος, στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια, καταγράφηκαν αλλεπάλληλες κλήσεις μεταξύ των δύο προσώπων, οι οποίες ξεκινούν, στις 07:58 το πρωί, με κλήση της Άντας Τζορμπατζιούδη προς τον Δ. Μηνούδη και ολοκληρώνονται στις 13:46 το μεσημέρι, πάλι με κλήση της γυναίκας προς τον αστυνομικό. Συνολικά λοιπόν, σύμφωνα με τα δεδομένα, υπήρξαν 8 κλήσεις μεταξύ του αστυνομικού και της Τζορμπατζιούδη, ενώ οι ίδιοι κατέθεσαν ότι πραγματοποιήθηκε μόνο μία κλήση και αυτή λίγο πριν τις 10.00 το πρωί της 21/12/2008.

Μετά την αποκάλυψη των στοιχείων αυτών, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι «Επιβεβαιώνεται περίτρανα αυτό που από την πρώτη στιγμή η Πολιτική Αγωγή κατήγγειλε, ότι δηλαδή η κ. Τζιορμπατζιούδη διέπραξε ψευδορκία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και γι’ αυτό ζήτησε την δίωξή της. Όταν το σχετικό αίτημα που υποβάλαμε απορρίφθηκε, η κ. Τσαλικιάν υπέβαλε μήνυση εναντίον της. Επίσης και για τον κ. Μηνούδη η Πολιτική Αγωγή διατύπωσε την τεκμηριωμένη καταγγελία ότι δεν λέει την αλήθεια. Σήμερα αποδεικνύεται ότι τόσο η ψευδομάρτυρας Τζιορμπατζιούδη όσο και ο ψεύδορκος Μηνούδης ήταν από το βράδυ της δολοφονίας σε άμεση επικοινωνία. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μηνούδης ήταν εκείνος που από την πρώτη αυτοψία επιχείρησε να εξοικονομήσει υπερασπιστικούς ισχυρισμούς μιλώντας για συμπλοκές (...). Η Πολιτική Αγωγή επιμένει ότι τόσο η βιντεοσκόπηση της κ. Βαλιάτζια (σσ. αυτόπτης μάρτυρας) όσο και οι επίσημες εκθέσεις των πραγματογνώμων δίνουν τεκμηριωμένες απαντήσεις και απεικονίζουν τόσο το δραματικό συμβάν όσο και τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων».

Ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορούμενων ειδικών φρουρών, Αλέξης Κούγιας, δήλωσε από την πλευρά του: «Οι υποψίες μας έγιναν βεβαιότητα. Αμέσως πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας εις βάρος των Κουζέλη και Μηνούδη και για ψευδορκία κατά της Τζιορμπατζιούδη και Ραφτόγιαννη, ειδικού συμβούλου της οικογένειας Τσαλικιάν, πρώην προϊσταμένου της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Ασφάλειας Αττικής, διότι όλοι μαζί αυτοί οργάνωσαν την εξαπάτηση του τακτικού ανακριτή κ. Φώτη Βλάχου και άλλαξαν εντελώς όλες τις συνθήκες και τα πραγματικά περιστατικά που έγιναν το βράδυ της ανθρωποκτονίας Γρηγορόπουλου, άλλαξαν τη θέση του θύματος, με αποτέλεσμα να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος των Κορκονέα και Σαραλιώτη για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, αφού με όλες αυτές τις αλλαγές εμφάνισαν ψευδώς τον Κορκονέα σε άλλη θέση, το σημείο εποστρακισμού αλλού, και το κυριότερο απ' όλα, τη θέση του θύματος αλλού».

Ο Αλέξης Κούγιας προανήγγειλε ότι θα επαναφέρει στο δικαστήριο το αίτημα για άρση απορρήτου του τηλεφώνου των κ.κ. Κουζέλη και Ραφτόγιαννη, καθώς και ότι θα υποβάλει αντίστοιχο αίτημα για την μητέρα του θύματος, Τζίνα Τσαλικιάν αλλά και για τον τότε συνήγορο της οικογένειας. Ο κ. Κούγιας πρόσθεσε επίσης ότι σκοπεύει να ζητήσει τη βίαιη προσαγωγή στο δικαστήριο για επανεξέταση των Μηνούδη, Κουζέλη και Τζιορμπατζιούδη.

Κατάθεση αστυνομικού της διμοιρίας στην Τρικούπη

Στο μεταξύ, ένα από τα μέλη διμοιρίας ΜΑΤ που βρέθηκε στην περιοχή το βράδυ της δολοφονίας, κατέθεσε ότι η κατάσταση ήταν σχετικά ήρεμη. Ο Φώτης Σούφης ήταν μέλος διμοιρίας, που βρισκόταν στη Χαριλάου Τρικούπη, και κατέθεσε ότι ήταν ένα συνηθισμένο βράδυ ως τη στιγμή που, γύρω στις 9, ακούστηκε ένας κρότος από χειροβομβίδα κρότου λάμψης.

Όπως είπε, αμέσως μετά εμφανίστηκε το περιπολικό των δύο ειδικών φρουρών στο σημείο, που βρισκόταν η διμοιρία, οι άνδρες της οποίας διατάχθηκαν να μετακινηθούν στη μέση της οδού Ναυαρίνου. Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Σούφη, ακούστηκαν δύο με τρεις κρότοι, χωρίς εκείνη τη στιγμή ο μάρτυρας να μπορεί να προσδιορίσει ότι ήταν πυροβολισμοί.

Λίγο μετά -κατέθεσε- είδε τους δύο ειδικούς φρουρούς να ανεβαίνουν την οδό Ναυαρίνου πεζή με γοργό βηματισμό. Στο βάθος του δρόμου υπήρχαν κάποιοι συγκεντρωμένοι, ακούγονταν φωνές, αλλά ο ίδιος δεν διαπίστωσε κάτι ιδιαίτερο. Ακολούθως, σύμφωνα με τον κ. Σούφη, η διμοιρία διατάχθηκε να οπισθοχωρήσει από το κέντρο της στη Χαριλάου Τρικούπη. Αργότερα, όπως είπε, ξεκίνησαν επεισόδια στην πλατεία και στις γύρω περιοχές των Εξαρχείων, που διήρκεσαν όλη τη νύχτα. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν είχαν εντολή να χρησιμοποιήσουν όπλο.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση του μάρτυρα.

(πηγή: tvxs.gr)

13 Απριλίου 2010

Με αφορμή τις κατηγορίες του γραφικού Αλέξη Κούγια για συμμετοχή τους σε ακροαριστερές οργανώσεις, τρεις από τους αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποφάσισαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

Οι αυτόπτες Ζέρβας, Παπαδημητρίου και Λίλας που έχουν ήδη καταθέσει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας για την υπόθεση της δολοφονίας και έχουν δεχθεί την «κριτική» του συνηγόρου υπεράσπισής του, Αλ. Κούγια, μιλούν για «παραλήρημα λάσπης και συκοφαντίας» που εκτυλίχθηκε στο δικαστήριο «με όχημα υπερασπιστικούς παράγοντες της δίκης».

Αιτία για τις δηλώσεις τους είναι, όπως αναφέρουν, πως «ενημερωθήκαμε ότι είμαστε... άεργοι, ότι η πολιτική δράση και η συμμετοχή στο μαζικό κίνημα είναι εξώθηση στην... τυφλή βία, ότι συμμετείχαμε στην ίδια πολιτική οργάνωση με άλλους μάρτυρες και το θύμα και άλλα παρόμοια που θα ήταν απλά αστεία αν δεν συνδέονταν με τον θάνατο ενός παιδιού». Παράλληλα, κάνουν λόγο για τα περί ένταξής τους «στην ανοιχτή, μαζική πολιτική πάλη», στο ΝΑΡ και τη «Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση», που βρέθηκαν με τη σειρά τους στο στόχαστρο του Αλ. Κούγια, καθώς όπως είχε πει ο συνήγορος «στρατολογούν πολλά νεαρά άτομα, μεταξύ των οποίων μάρτυρες της υπόθεσης, αλλά και το ίδιο το θύμα, μετατρέποντάς τους σε ακραίους αντιεξουσιαστές».

«Πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων δεν πρόκειται να δώσουμε σε κανέναν. Δηλώνουμε πως από την πρώτη στιγμή τεθήκαμε στη διάθεση του ανακριτή και των δικαστικών αρχών, έτσι και τώρα είμαστε στη διάθεση του δικαστηρίου για ό,τι αφορά τα γεγονότα της συγκεκριμένης υπόθεσης».

16 Απριλίου 2010

Με την κατάθεση του διμοιρίτη των ΜΑΤ που βρισκόταν κοντά στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου συνεχίστηκε στο δικαστήριο της Άμφισσας η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, την Τετάρτη 14 Απριλίου.

Κατά την εξέταση του μάρτυρα, ο Αλ. Κούγιας επέμεινε για ακόμη μία φορά στη θέση του ότι σημειώθηκαν επεισόδια από νεαρούς πριν τη δολοφονία του Αλέξη και ότι η χειροβομβίδα κρότου-λάμψης χρησιμοποιήθηκε για άμυνα από τους δύο ειδικούς φρουρούς. Από την πλευρά του, ο διμοιρίτης τόνισε ότι "δεν είναι φυσιολογική αντίδραση να πυροβολείς στον αέρα. Εγώ θα έτρεχα, αλλά δεν αποκλείω τίποτα. Αν απειλείται η ζωή σου, μπορεί και να κάνεις χρήση όπλου, επιτρέπεται. Προσωπικά δεν θα το έκανα".

Μάλιστα, ο συνήγορος του Κορκονέα υποστήριξε ότι δεν αποκρύφτηκαν στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος στηριζόμενος στη δήλωση του αρχηγού της διμοιρίας των ΜΑΤ, ότι "οι κάλυκες εντοπίστηκαν στο σημείο του εγκλήματος." "Άρα δεν αποκρύφτηκαν στοιχεία. Εάν το έγκλημα γινόταν συνειδητά, δεν θα είχε μαζέψει τους κάλυκες;", ρώτησε τον μάρτυρα ο Αλ. Κούγιας προκαλώντας την αντίδραση της μητέρας του 15χρονου μαθητή, Τζίνας Τσαλικιάν. "Πώς θα μπορούσε; Υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες!", τόνισε η κ. Τσαλικιάν.

Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης του Β. Σαραλιώτη, ο μάρτυρας είπε ότι "ιεραρχικά, πρωτοβουλίες κινήσεων έχει ο παλαιότερος. Ο νεώτερος φέρνει προφορική αντίρρηση και στη συνέχεια μπορεί να κάνει προφορική αναφορά".

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση του άνδρα των ΜΑΤ, Αθ. Ράττη, που ήταν σκοπός στη γωνία Χαρ. Τρικούπη και Ναυαρίνου, ο οποίος δήλωσε ότι άκουσε ένα "γνώριμο θόρυβο, σαν αντικείμενο που χτυπάει σε λαμαρίνα, ίσως σε αμάξι", σε αντίθεση με την αρχική του κατάθεση που είχε κάνει λόγο για "κρότο". Πρόσθεσε δε: Ένα περιπολικό φρέναρε απότομα επί της Χαρ. Τρικούπη και ο συνοδηγός κυνήγησε προς τη Ναυαρίνου ένα ή δύο άτομα, που πριν λίγο είχαν περάσει τρέχοντας από μπροστά τους. Όταν δευτερόλεπτα μετά, γύρισε με βήμα ταχύ, μπήκε στο περιπολικό και σταμάτησαν δίπλα μας. Μας ζήτησε να κατέβουμε κάτω. Πάρκαραν και κινήθηκαν προς Ναυαρίνου

Η κατάθεση του μάρτυρα συνεχίστηκε την Παρασκευή, με τις ερωτήσεις της προέδρου να επικεντρώνονται στη συμπεριφορά των δύο κατηγορούμενων ειδικών φρουρών Επαμεινώντα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη αμέσως μετά τους πυροβολισμούς και τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

«Η διμοιρία μου μπήκε στη Ναυαρίνου όταν επέστρεφαν οι δύο ειδικοί φρουροί. Δεν τους ακολουθούσε κανείς. Περπατούσαν διπλα δίπλα με αρκετά γρήγορο βηματισμό. Δεν σταμάτησαν δίπλα μας. Κάποιοι συνάδελφοι τους ρώτησαν "τί έγινε;", αλλά δεν μας απάντησαν», κατέθεσε ο αστυνομικός.

Πρόεδρος: «Φεύγει απ'το σημείο ο άνθρωπος που θέλει να καταλάβει; Δεν το συζητάει;»
Μάρτυρας: «Ανάλογα με τον άνθρωπο μάλλον».
Πρόεδρος: «Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι ήρθαν εκεί για να σας ενημερώσουν».
Μάρτυρας: «Εχουμε αναγκη από πληροφορίες για κάθε εκτροπή της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Η συγκεκριμένη πληροφορία θα ήταν χρήσιμη».
Πρόεδρος: «Σας την έδωσαν»;
Μάρτυρας: «Οχι».

Ο ίδιος μάρτυρας αναφερόμενος σε όσα ακολούθησαν είπε ότι στις συμπλοκές αρχικά συμμετείχαν 5-6 άτομα και μετά δέχθηκαν «συνεχείς επιθέσεις ανά δυο λεπτά με δραματική αύξηση των ατόμων». Ακόμα και τότε, η κατάσταση ήταν «απόλυτα αντιμετωπίσιμη, πριν καεί ολόκληρη η Αθήνα».

(πηγή: tanea.gr, enet.gr)

19 Απριλίου 2010


Κατά την εξέταση του αστυνομικού Αθανάσιου Δελλή, ο Κούγιας "θυμήθηκε" ότι στην αρχική (πριν από ενάμισι χρόνο) κατάθεση του Κορκονέα είχε γίνει συντακτικό λάθος. Όχι, ο ανακριτής δεν έβαλε λάθος μετοχή, ούτε χρησιμοποίησε λάθος επιθετικό προσδιορισμό. Το "συντακτικό λάθος" κατά τον αστείο κ. Κούγια είναι ότι, ενώ ο Κορκονέας -κατά τα λεγόμενα του δικηγόρου του- είχε καταθέσει ότι είχαν γίνει επεισόδια στη συμβολή των οδών Χαρ. Τρικούπη και Ναυαρίνου, ο ανακριτής σημείωσε "Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής".

Φυσικά, και όπως επισήμανε και ο εισαγγελέας της έδρας, τα ονόματα των οδών έχουν αναφερθεί δεκάδες φορές έως τώρα σε καταθέσεις μαρτύρων, και δεν είχε γίνει καμία διόρθωση από τον δικηγόρο του Κορκονέα. Η αφοπλιστική απάντηση του Κούγια σε αυτή την παρατήρηση ήταν ότι δεν είχε προσέξει τη λεπτομέρεια αυτή τόσον καιρό...

Μία άλλη εξήγηση (που σκεφτήκαμε εμείς οι κακεντρεχείς και προκατειλλημένοι) είναι ότι, βλέποντας ότι η "συναδελφική αλληλεγγύη" των αστυνομικών δεν τους έκανε να καταθέσουν υπέρ του πελάτη του, ο Κούγιας προσπαθεί να αποδομήσει τις καταθέσεις τους. Tοποθετώντας τα υποτιθέμενα επεισόδια σε σημείο που έτσι κι αλλιώς η διμοιρία δεν είχε οπτική επαφή, θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει τις καταθέσεις των αστυνομικών περί "ήρεμης νύχτας" λέγοντας ότι απλά δεν αντιλήφθηκαν τα όσα ο Κορκονέας ισχυρίζεται ότι προηγήθηκαν του φόνου.

Μετά την παρέμβαση του Αλέξη Κούγια η κατάθεση του κ. Δελλή συνεχίστηκε. Ο αστυνομικός υποστήριξε το ίδιο πράγμα που έχουν καταθέσει και τα υπόλοιπα μέλη της διμοιρίας των ΜΑΤ που βρισκόταν στην Χαρ. Τρικούπη την ώρα της δολοφονίας: ότι η κατάσταση το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 ήταν ήρεμη και στην περιοχή δεν είχε συμβεί καμία "σφοδρή επίθεση κατά αστυνομικών", όπως προσπαθεί να μας πείσει ο Αλ. Κούγιας.

20 Απριλίου 2010

 

Η κατάθεση του Ανδρέα Μπατσιούλα, χειριστή κέντρου της αστυνομίας που είχε βάρδια το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, αποκαλύπτει ότι κύριο μέλημα ενός (τουλάχιστον) ανώτατου αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας το μοιραίο βράδυ ήταν να καλύψει τους δολοφόνους υφιστάμενούς του!

Κατά την κατάθεσή του ο Α.Μ. δέχτηκε ασφυκτική πίεση από την πολιτική αγωγή αλλά και την έδρα, και αποκάλυψε ότι το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 τηλεφωνήματα πολιτών είχαν ενημερώσει το κέντρο ότι έπεσαν πυροβολισμοί και υπήρχε ένας νεκρός πριν από τις 9 το βράδυ. Η σχετική ενημέρωση μάλιστα περνούσε μπροστά από οθόνες με ηλεκτρονικό μήνυμα ήδη στις 9.01, οπότε ο χειριστής έπιασε βάρδια.

Την ώρα εκείνη, όπως είπε ο μάρτυρας, βρισκόταν από πάνω του ανώτατος αξιωματικός (ταξίαρχος) ο οποίος ζήτησε από τον χειριστή να μεταφέρει στους ειδικούς φρουρούς που ενημέρωναν να επικοινωνήσουν μαζί του όχι μέσω ασυρμάτου -οπότε θα καταγραφόταν η συνομιλία- αλλά μέσω τηλεφώνου! Έτσι, η επίμαχη συνομιλία δεν έχει καταγραφεί!

Ο διάλογος που εκτυλίχθηκε είναι ο εξής:
Πρόεδρος: «Δεν είναι καλύτερα οι συνομιλίες να γίνονται από τον ασύρματο, ώστε να καταγράφονται;»
Μάρτυρας: «Το 99% γίνεται μέσω ασυρμάτου».
Πρόεδρος: «Αφού ακόμα δεν υπήρχε σχετική ενημέρωση, πώς γνώριζε ο αξιωματικός ότι πρόκειται για σοβαρό περιστατικό ώστε να ζητήσει τηλεφωνική κλήση;»
Μάρτυρας: «Μπορεί να είχε άλλη ενημέρωση, πέρα από τη δική μου. Υπάρχουν συνάδελφοι από την Ασφάλεια με πολιτικά, που κινούνται στην περιοχή».

Από την άλλη, έχουν καταγραφεί οι κλήσεις -μέσω ασυρμάτου- των ειδικών φρουρών που έγιναν μεταξύ 9:00 και 9:05 και αναφέρουν ότι "δεχόμαστε επίθεση".

Η σημασία της συγκεκριμένης λεπτομέρειας είναι τεράστια, διότι ένα από τα βασικά υπερασπιστικά χαρτιά των δολοφόνων είναι ότι πρώτα δέχτηκαν επίθεση (την οποία τοποθετούν μετά τις 9, και προσπαθούν να την επιβεβαιώσουν με τις καταγεγραμμένες συνομιλίες τους με το κέντρο), και στη συνέχεια ο Κορκονέας πυροβόλησε για εκφοβισμό, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Αλέξανδρος.

Πέρα από τους ισχυρισμούς των κατηγορούμενων, όμως, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να στηρίζει αυτή την εκδοχή. Η κατάθεση του χειριστή του τηλεφωνικού κέντρου έρχεται να προστεθεί σε αυτές των αυτόπτων μαρτύρων και των ανδρών των ΜΑΤ, και όλες συγκλίνουν στο ότι η δολοφονία έγινε πριν τις 9, και η επίθεση που δέχτηκαν οι ειδικοί φρουροί ήταν αποτέλεσμα των πυροβολισμών τους και όχι το αντίστροφο.

Επιπλέον, ανεξακρίβωτα αναμένεται να παραμείνουν και τα σημεία στα οποία βρίσκονταν οι δύο ειδικοί φρουροί. Και ενώ η υπεράσπιση εμμένει στον ισχυρισμό ότι το περιπολικό βρέθηκε στην οδό Ζ. Πηγής, όπου «δέχτηκε σφοδρή επίθεση από αγνώστους», το στίγμα του οχήματος δεν μπορεί να ελεγχθεί, γιατί «το σύστημα C4Ι έχει ατέλειες, με αποτέλεσμα στα μισά περιπολικά να μη λειτουργεί και υπάρχουν σημεία στο κέντρο της Αθήνας τα οποία βρίσκονται εκτός δικτύου», όπως είπε ο κ. Μπατσιούλας.

Το -κατά τον μάρτυρα- «ελλιπές» C4Ι αλλά και η αιτιολογία ότι «προφανώς ο ανώτατος αξιωματικός ήθελε κατ' ιδίαν ενημέρωση» και έτσι δεν υπήρξε ασύρματη καταγραφή, οδήγησαν τον εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής Ν. Κωνσταντόπουλο να ρωτήσει, χωρίς να λάβει απάντηση: «Κατά την πολιτική αγωγή, όλα συνέβησαν πριν από τις 9 μ.μ. και ακούγονται στον ασύρματο μετά. Ποιος ο λόγος που ο αξιωματικός ζητεί πιεστικά τηλεφωνική σύνδεση και δεν ψάχνετε τα ίχνη του περιπολικού; Ποιος ευθύνεται για αυτές τις ελλείψεις;». Είχε προηγηθεί η εξέταση του μάρτυρα από τον εισαγγελέα Χαρ. Λακαφώση, ο οποίος μάλιστα ζήτησε τη βοήθεια του Βασ. Σαραλιώτη για την κατεύθυνση του οχήματος. Ο κατηγορούμενος επιβεβαίωσε ότι περίπου στις 9 παρά τέταρτο δέχτηκαν σήμα να μεταβούν στη λεωφ. Αλεξάνδρας και έτσι κατευθύνθηκαν προς τη Χαρ. Τρικούπη.

Εισαγγελέας: «Τι άποψη θα σχημάτιζε το κέντρο για το γεγονός ότι ξεκίνησαν για τη λεωφ. Αλεξάνδρας και βρέθηκαν στην οδό Ζ. Πηγής, κατεύθυνση ανάποδη με τον στόχο τους;»
Μάρτυρας: «Προφανώς δεν εκτελέστηκε η εντολή που τους δόθηκε».

Πάντως, στο ενδεχόμενο να υπήρξε επίθεση από περίπου 15 άτομα πριν από τον θάνατο του 15χρονου μαθητή, ο Αντρ. Μπατσούλας ανέφερε ότι «ο χειρισμός ενός τέτοιου, μη αμελητέου, περιστατικού είναι καθαρά θέμα στιγμής». Οπως εξήγησε ύστερα από ερώτηση του Αλ. Κούγια, συνηγόρου υπεράσπισης του Επ. Κορκονέα, οι δύο ειδικοί φρουροί «θα μπορούσαν να επιληφθούν, εφόσον έκριναν ότι μπορούσαν να φέρουν σε πέρας το περιστατικό. Εχουν καθήκον να προχωρήσουν σε συλλήψεις, όμως υπάρχουν και φορές που συνάδελφοι δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο».

Η πολιτική αγωγή μιλάει για συγκάλυψη, που προκύπτει από τη συνδυασμένη αντιπαραβολή των καταθέσεων των διμοιριτών, την καταγραφή της συνομιλίας ανάμεσα στην Αμεση Δράση και τη διμοιρία, αλλά και τα τηλεφωνήματα των πολιτών.

Από την άλλη, ο Κούγιας δεν κατηγόρησε τον αστυνομικό Α.Μ. ως κομμουνιστή, ακροαριστερό, πληρωμένο ψευδομάρτυρα ή μέλος του Επαναστατικού Αγώνα. Είναι κι αυτό μια πρόοδος...

(πηγές: enet.gr, aygi.gr)

22 Απριλίου 2010

Συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος και ιδίως από τη μητέρα του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ζήτησαν χθες, καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας οι γονείς του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, Όλγα και Πανάρετος.

"Μας είπε ότι πυροβόλησε στον αέρα. Πιστεύω ότι πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό γιατί κινδύνευε. Πώς θα μπορούσε να σηκώσει το χέρι στην ευθεία;", κατέθεσε η Όλγα Κορκονέα.

Από την πλευρά του, ο Πανάρετος Κορκονέας υποστήριξε ότι ο γιος του δεν είχε πρόθεση για το "φρικτό γεγονός" και γυρνώντας προς τον πατέρα του 15χρονου μαθητή είπε: "Ζητάμε χίλια συγγνώμη. Είμαστε καλοί άνθρωποι".

Παράλληλα, χθες κατέθεσε και ο οδηγός ταξί, Δημήτρης Φρυλίγκος. Αν και δεν έδωσε ακριβείς χρόνους για τα όσα αντιλήφθηκε, υποστήριξε ότι το επίμαχο βράδυ, της 6ης Δεκεμβρίου 2008, άκουσε δύο έντονους θορύβους, ενώ αποβίβαζε πελάτη στη Ζωοδόχου Πηγής. "Ήταν ένα συνηθισμένο βράδυ. Πιστεύω ότι άκουσα πυροβολισμούς", κατέθεσε.

(πηγή: enet.gr)

27 Απριλίου 2010

Οι σημερινές δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξη Κούγια ότι «ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος ήταν αναρχικός», πυροδότησαν ένταση στο Μεικτό Ορκωτό Άμφισσας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση δολοφονίας του 15χρονου.

Εξετάζοντας τον αστυνομικό Κων. Καϊτσιώτης, που συνυπηρέτησε με τους δύο κατηγορούμενους για το φόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο κ. Κούγιας έκανε λόγο για «αντιεξουσιαστές που συχνάζουν σε παρακείμενα από το σημείο του πυροβολισμού καταστήματα», καθώς και για «συμπεριφορές αντιεξουσιαστών σε βάρος αστυνομικών έναν χρόνο αργότερα, σύμφωνα με ανώνυμα σχόλια στο διαδίκτυο».

Άμεση ήταν η αντίδραση του συνηγόρου της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος απάντησε ότι «επιχειρείται το πλαίσιο της δίκης να γίνει αντιπαράθεση αντιεξουσιαστών με την αστυνομία. Αυτή η διολίσθηση από πλευράς πολιτικής αγωγής δεν θα γίνει. Γι' αυτό σκοτώθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος;».

Απευθυνόμενη προς τον Αλέξη Κούγια, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον ρώτησε «αν θέλει να πει ότι ο Αλέξανδρος ήταν αναρχικός» για να λάβει την απάντηση: «Ήταν βέβαια. Ο Γρηγορόπουλος και ο Ν.Ρ. (ο ανήλικος φίλος του Αλέξη που δεν προσήλθε να καταθέσει στο δικαστήριο) ήταν μέλη ομάδας αντιεξουσιαστών που επιτέθηκαν στον Κορκονέα».

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υπέβαλαν ενστάσεις, τονίζοντας ότι «Θα ενιστάμεθα όταν επιχειρείται η μείωση ενός νεκρού παιδιού και η προσωπικότητα της μάνας και της πολιτικής αγωγής. Δεν είναι ανδρεία, ούτε φρόνημα να λασπώνεις το νεκρό" και τόνισαν ότι όσον αφορά "στις συκοφαντικές διατυπώσεις για το θύμα, ζητούν την καταγραφή τους στα πρακτικά, για να ασκήσει η οικογένεια τα δικαιώματά της».

«Είναι προσβολή μνήμης ότι υπάρχει απρόκλητη συμπεριφορά θύματος προς δράστη; Είναι προσβολή μνήμης ότι ο Ν.Ρ. είναι από τους πλέον επικίνδυνους αντιεξουσιαστές, που τον ψάχνει η αστυνομία για να καταθέσει και που έχει ένα τέτοιο σύστημα αξιών, ώστε να γράφει επιστολές και να απειλεί κατηγορουμένους;» απάντησε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Αντζελίτα Παπαβασιλείου, απευθυνόμενη προς τις δύο πλευρές τόνισε: «Με άοκνες προσπάθειες το δικαστήριο αναζητεί την αλήθεια, αλλά δεν ανταμείβεται με την αρωγή σας. Το δικαστήριο θα κάνει το έργο του, ακολουθώντας τη συνείδηση. Δεν λειτουργεί υπό τον φόβο του 18μηνου, αλλά για την απονομή Δικαιοσύνης. Δεν συμψηφίζω τις καταστάσεις των δύο πλευρών. Η δίκαιη τιμωρία είναι δίκαιη δίκη».

(πηγή: enet.gr)

29 Απριλίου 2010

Ευθεία βολή στην "καρδιά" των υπερασπιστικών ισχυρισμών των Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ήταν η χθεσινή κατάθεση ενός συναδέλφου τους αστυνομικού στο Κακουργιοδικείο της Άμφισσας. Ο Γ. Παπαποστόλου, που υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα των Εξαρχείων, ήρεμος, αλλά και φανερά συγκινημένος από τον άδικο χαμό του παιδιού, ήταν κατηγορηματικός: "Ποτέ δεν περνά από τη σκέψη μας να βγάλουμε όπλο, ούτε καν στη μολότωφ"...

Ο μάρτυρας πήρε σαφείς αποστάσεις από τον πυροβολισμό του συναδέλφου του και όταν ρωτήθηκε πώς δικαιολογεί το μοιραίο περιστατικό είπε: "Δεν θέλω να καταθέσω γι' αυτό, ο κ. Κορκονέας ας το δικαιολογήσει". Στη συνέχεια του ζητήθηκε από το δικαστήριο και από την πολιτική αγωγή να δείξει πώς πυροβολούν στον αέρα, κάτι που αποτελεί και υπερασπιστικό ισχυρισμό του Κορκονέα. Ο αστυνομικός ήταν και πάλι σαφής: "Ούτε για πλάκα δεν πυροβολούμε. Ούτε για πλάκα δεν κάνουμε αυτή την κίνηση"...

Ο Γ. Παπαποστόλου, ο οποίος στο παρελθόν είχε λάβει υπηρεσιακό έπαινο από κοινού με τον Β. Σαραλιώτη για τη σύλληψη ενός ενόπλου σε υπόθεση ναρκωτικών, δεν χαρίστηκε ούτε στον δεύτερο κατηγορούμενο. Σε ερώτηση για το πώς αποφασίζουν να επέμβουν σ' ένα περιστατικό τόνισε: "Το τι θα κάνουμε σ' ένα δύσκολο περιστατικό το προαποφασίζουν οι περιπολίες. Έτσι έκανα και με τον Σαραλιώτη, κι αν ο ένας από τους δύο διαφωνεί, δεν προχωράμε"...

Ο μάρτυρας επίσης ήταν εκείνος που μετέφερε το περιπολικό των δύο ειδικών φρουρών στη ΓΑΔΑ το μοιραίο βράδυ, το οποίο, κατά τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης και την αστυνομική πραγματογνωμοσύνη, είχε φθορές και σπασμένα γυαλιά στην οροφή από την υποτιθέμενη επίθεση των αντεξουσιαστών. Όπως είπε όμως ο Γ. Παπαποστόλου, "εκτός από κάτι γυαλάκια στο αυλάκι του παρμπρίζ, δεν πρόσεξα κάτι άλλο"...

Η δίκη συνεχίζεται...

(πηγή: avgi.gr)

3 Μαΐου 2010 - Μήνυση Κούγια κατά Κωνσταντόπουλου

Με σαφή στόχο να ροκανιστεί και ο τελευταίος μήνας πριν την συμπλήρωση του 18μηνου από τη σύλληψη του πελάτη του, ο Αλέξης Κούγιας ανέδειξε σε μείζον ζήτημα την παρουσίαση δελτίου τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η οποία κατακεραυνώνει και στιλητεύει τις μεθοδεύσεις του απέναντι στον νεκρό Αλέξανδρο αλλά και τους προηγούμενους δικηγόρους υπεράσπισης των δολοφόνων. Ο Κούγιας κατέθεσε μήνυση κατά του Νίκου Κωνσταντόπουλου για συκοφαντική δυσφήμιση και παραβίαση προσωπικών δεδομένων (σ.σ.: το πώς η παρουσίαση ενός δελτίου τύπου αποτελεί παραβίαση προσωπικών δεδομένων, μάλλον μόνο ο Αλέξης Κούγιας μπορεί να το τεκμηριώσει).

Αφορμή για όλα στάθηκε η ερώτηση Κωνσταντόπουλου προς μάρτυρα αστυνομικό:
Νίκος Κωνσταντόπουλος (προς μάρτυρα): «Το επίμαχο βράδυ περίμεναν στην Ασφάλεια οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, Καπερνάρος και Σαλαβράκου. Ξέρετε γιατί άλλαξαν συνηγόρους, αν δημιουργήθηκε επεισόδιο με τους πρώτους συνηγόρους;».
Αλέξης Κούγιας: «Για άλλη μία φορά συκοφαντούμαι, γιατί η πολιτική αγωγή γνωρίζει ότι έγιναν επεισόδια εις βάρος των δύο από αντιεξουσιαστές. Η κ. Σαλαβράκου παραιτήθηκε και με ενημέρωσε ότι δεν αντέχει την πίεση, ενώ με τον Β. Καπερνάρο δεν μίλησα. Μετά αναλάβαμε εμείς. Γίναμε μάρτυρες της επίθεσης της μάρτυρος Βαλλιάντζα προς τον προηγούμενο συνήγορο πολιτικής αγωγής, Χρ. Μυλωνόπουλο. Ο συγκεκριμένος χώρος επέλεξε και επέβαλε την παρουσία τους, σύμφωνα με πληροφορίες μας».

Διευκρινιστικά οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής αναφέρθηκαν στην ανακοίνωση του ΔΣΑ, που η υπεράσπιση Κορκονέα έχει προσκομίσει. Και συγκεκριμένα στο ότι είχε ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Αλ. Κούγια, καθώς «η περιύβριση του νεκρού 15χρονου, είτε ατομικά είτε με αναπαραγωγή των απόψεων του εντολέα του στα ΜΜΕ, και η δυσφήμηση των δικηγόρων που δεν δέχθηκαν να αναλάβουν την υπεράσπιση, αντίκεινται στους κανόνες δικηγορικής δεοντολογίας και την υποχρέωση ευθέος τρόπου υπεράσπισης».

Ο Αλ. Κούγιας είπε: «Η πολιτική αγωγή χρησιμοποίησε την ανακοίνωση για τη δυσφήμησή μου στο δικαστήριο. Ο ΔΣΑ δεν έχει προχωρήσει σε καμία άλλη ενέργεια, πλην του δελτίου Τύπου που ήταν μια παράνομη ανακοίνωση χωρίς νομικό έρεισμα. Ουδέποτε δήλωσα κάτι αρνητικό για τους δικηγόρους που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν. Δήλωσα ότι εγώ δεν είμαι δικηγόρος σαν αυτούς που καταθέτουν χρήματα σε λογαριασμούς δικαστών κι αφορούσε τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο, που χωρίς εντολή και για λόγους υποκριτικής ηθικής διένημε δελτίο Τύπου ότι αρνήθηκε να αναλάβει την υπόθεση. Η πολιτική αγωγή διέπραξε το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, της δυσφήμησης και της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Την προηγούμενη φορά,η  εκτίμησή μου προς το δικαστήριο και η παράκληση της προέδρου διαστρεβλώθηκε εντελώς. Ειδικά η "Ε", νομικός σύμβουλος της οποίας είναι ο Ν. Κωνσταντόπουλος, γελοιοποίησε εντελώς τη συμπεριφορά μου και παρασιώπησε εντελώς την παρέμβασή μου. Εχω δώσει εντολή στους συνεργάτες μου να κινηθούμε νομικά εναντίον τους για όλα τα δημοσιεύματα. Πρόκειται για μια ιστορική δίκη, που αφορά έναν αθώο άνθρωπο που από μια άτυχη στιγμή, χωρίς να υπάρχει απόφαση δικαστηρίου, έχει πληγεί το τεκμήριο αθωότητός του από θεσμικά όργανα» (σ.σ. ναι, όσο γελοίο και αν ακούγεται, αναφέρεται στον Κορκονέα...).

«Το δικαστήριο ξέρει τι λέγεται και κρίνει. Εμάς μας ενδιαφέρει η πρόοδος της δίκης», ήταν η λιτή απάντηση του Νίκου Κωσταντόπουλου.

«Αυτό γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή γιατί εκπνέει το 18μηνο. Γίνεται κατά σύστημα για να ροκανιστεί ο χρόνος», δήλωσε από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το δικαστήριο αποφάσισε τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στον εισαγγελέα Άμφισσας, ώστε να διερευνηθούν τυχόν αδικήματα.

(πηγή: tvxs.gr, enet.gr)

4 Μαΐου 2010 - Κατέθεσε η σύζυγος του Κορκονέα

Ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας κατέθεσε σήμερα η σύζυγος του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Μαρία Χοντζέα. «Τον ρώτησα τί συνέβη και μου είπε ότι ήταν στην Ασφάλεια, ότι ήταν περικυκλωμένος, πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα και σκοτώθηκε κάποιος» ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή της.

"Με πήρε τηλέφωνο εκείνο το βράδυ. Ακουγόταν λίγο αγχωμένος. Μου είπε να φάμε και ότι θα αργησει να γυρίσει σπίτι γιατί κάτι έγινε στη δουλειά" είπε η Μαρία Χοντζέα. Και συμπλήρωσε: "Τα έχασα. Έκλαιγα. Τον είδα την επόμενη μέρα. Ήταν συγκρατημένος στο τηλέφωνο, ενώ στην Ασφάλεια έκλαιγε. Έλεγε ότι δεν είναι δολοφόνος και να προσέχω τα παιδιά και τον εαυτό μου.

Υποστήριξε ότι ο σύζυγός της δεν μιλούσε πολύ για δουλειά, αν και τον έβλεπε κάποιες φορές "αγχωμένο και στεναχωρημένο" ενώ χαρακτήρισε τον Επ. Κορκονέα "ήρεμο και συμπονετικό".

Κατά την εξέταση της συζύγου του Επ. Κορκονέα από τον εισαγγελέα Χαρ. Λακαφώση, ο συνήγορος υπεράσπισης, Αλ. Κούγιας αποχώρησε από τη διαδικασία. Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να ζητήσει ο εισαγγελικός λειτουργός τη διακοπή της διαδικασίας για σήμερα.

Προηγουμένως, σχολιάστηκε η κατάθεσης Πούλιου, συναδέλφου των κατηγορουμένων στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων. Κατά το σχολιασμό, η Ζωή Κωνσταντοπούλου (πολιτική αγωγή) τόνισε ότι προκύπτει πως "ο μάρτυρας κράτησε αποστάσεις και δεν δικαιολόγησε τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων" ενώ συμπλήρωσε ότι: "Οι κινήσεις τους μέχρι τις 11 το βράδυ παρέμειναν άγνωστες".

Στο ίδιο μήκος κύμματος, ο Ν. Κωνσταντόπουλος (πολιτική αγωγή) είπε ότι "επειδή σκοτώθηκε ένα παιδί και το περιστατικό δέσποσε στην κοινωνική συνείδηση, θα έπρεπε να επιδεικνύεται υπευθυνότητα".

Τόνισε ότι δεν συντάχθηκε επίσημο βεβαιωτικό έγγραφο ενώ εκτίμησε ότι "το αστυνομικό τμήμα δεν προσφέρει από την πρώτη στιγμή στοιχεία για την εξακρίβωση των γεγονότων".

Από την πλευρά του, ο Αλ. Κούγιας (υπεράσπιση Κορκονέα) χαρακτήρισε αναξιόπιστο το μάρτυρα που έχει προτείνει ο Βασ. Σαραλιωτης,"με νοοτροπία εντελώς ακατάλληλη για αστυνομικό". Και συνέχισε: "Είπε λίγο πολύ ότι σκοπός του είναι να σώζει τον εαυτό του. Παρ'όλα αυτά κατέθεσε ότι αν κινδύνευε η ζωή του, θα χρησιμοποιούσε το όπλο του".

Ο Ιωάννης Αλετράς, που υπερασπίζεται τον Βασ. Σαραλιώτη επισήμανε: "Αν και δεν ήξερε πραγματικά περιστατικά, είπε ότι η αντίδραση του Βασ. Σαραλιώτη δεν μπορεί να ήταν άλλη, αν είχε βρεθεί σε κίνδυνο".

Εξάλλου, ο Αλ. Κούγιας αιτήθηκε να κληθεί ο αρχιφύλακας στις φυλακες Δομοκού, Αντ.Αραβαντινός, σχετικά με βίαιο περιστατικό μεταξύ των δύο κατηγορουμένων. Όπως διευκρίνισε, στο περιστατικό αναφέρθηκε η πολιτική αγωγή.

(πηγή: enet.gr)

6 Μαΐου 2010 - Προσπάθησε να συνδέσει Γρηγορόπουλο με Marfin ο Κούγιας

Στην άρνηση των δικαστών του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αμφισσας προσέκρουσε η προσπάθεια του συνηγόρου του Επαμ. Κορκονέα να συνδέσει τα προχθεσινά επεισόδια με τη μολότοφ που αποδείχθηκε δολοφονική για τους τρεις τραπεζικούς υπαλλήλους με εκείνα που κατά τον κατηγορούμενο ειδικό φρουρό τον είχαν οδηγήσει στην απόφαση να πυροβολήσει σκοτώνοντας τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

«Σκοπός των ερωτήσεών μου είναι να φανεί αν είναι ο ίδιος κύκλος ανθρώπων που βγαίνουν από τα Εξάρχεια και προβαίνουν σε εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής», είπε ο υπερασπιστής του κατηγορουμένου Αλ. Κούγιας προσφεύγοντας στο δικαστήριο, όταν η πρόεδρος Αντζελίτα Παπαβασιλείου δεν του επέτρεψε να χρησιμοποιήσει φωτογραφίες από τα τελευταία τραγικά επεισόδια.

«Οχι» σε αυτή την κατηγορία των ερωτήσεων είπαν τελικά και οι δικαστές επαναπροσδιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τα δικονομικά όρια της υπεράσπισης. Είχε προηγηθεί μία ακόμη μήνυση εκ μέρους του Αλ. Κούγια εις βάρος του δικηγόρου της οικογένειας του θύματος κ. Ν. Κωνσταντόπουλου για συκοφαντική δυσφήμηση με αφορμή έγγραφα και δημοσιεύματα που προσκόμισε ο τελευταίος στο δικαστήριο ζητώντας να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία της Αμφισσας που διερευνά την πρώτη μήνυση.

«Με συκοφαντούν»

Υπεράσπιση (Αλ. Κούγιας): Θέλουν την προσωπική μου συκοφάντηση ενώπιον του δικαστηρίου. Θέλουν να με εξοντώσουν.
Πρόεδρος: Εχετε θέληση να προχωρήσει η δίκη ή όχι;
Υπεράσπιση: Οχι με τους κανόνες της πολιτικής αγωγής.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου επισήμαναν: «Το γεγονός ότι διαφέρουμε και διαφωνούμε με τις πρακτικές του συνηγόρου Κορκονέα είναι τιμή μας. Είναι εμφανής η στρατηγική εξάντληση του 18μήνου με καταχρηστικές εναντίον μας επιθέσεις».

(πηγή: tanea.gr)

7 Μαΐου 2010 - "Ήρεμος και κοινωνικός ο Αλέξης"

Ο Αλ. Γρηγορόπουλος ήταν «συνεσταλμένος και παιδί ήπιων τόνων, με πολλούς φίλους και πολύ καλή κοινωνική συμπεριφορά» κατέθεσε χθες ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Άμφισσας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση δολοφονίας του νεαρού μαθητή, ο λυκειάρχης του σχολείου όπου φοιτούσε ο 15χρονος. Η κατάθεσή του έρχεται να διαψεύσει τα επιχειρήματα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, που από την πρώτη στιγμή είχαν μιλήσει για «αντικοινωνική συμπεριφορά» του Αλέξανδρου.

Στη δίκη κατάθεσαν χτες επίσης η μητέρα και η αδελφή του δεύτερου κατηγορούμενου, Βασίλη Σαραλιώτη. «Μια ολόκληρη κοινωνία στη Δράμα τον περιμένει να γυρίσει» τόνισαν στο δικαστήριο οι δύο γυναίκες, που τόνισαν ότι κανένας δεν μπορεί να πιστέψει ότι ενεπλάκη σε τέτοιο περιστατικό.

Τον περιέγραψαν επίσης ως έναν άνθρωπο ήπιο και ήρεμο, που ενδιαφερόταν για τον συνάνθρωπό του. Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα.

(πηγή: tvxs.gr)

7 Μαΐου 2010 - "Θέλετε να προχωρήσει η δίκη ή όχι;"

Ακόμα μία μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του Ν. Κωνσταντόπουλου υπέβαλε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας ο Αλ. Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης Κορκονέα, με την πρόεδρο της έδρας Αντζελίτα Παπαβασιλείου να τον ρωτά: «Εχετε θέληση να προχωρήσει η δίκη ή όχι;»
Αφορμή αυτή τη φορά υπήρξαν έγγραφα, μεταξύ των οποίων δημοσιεύματα και ανακοίνωση του ΔΣΑ για πειθαρχική δίωξη του κ. Κούγια αναφορικά με την υπόθεση. Η πολιτική αγωγή τα προσκόμισε στο δικαστήριο, έτσι ώστε να διαβιβαστούν υπηρεσιακώς στον εισαγγελέα Αμφισσας, ο οποίος έχει αναλάβει να διερευνήσει και την προηγούμενη μήνυση κατά Κωνσταντόπουλου για το ίδιο αδίκημα.

Αλ. Κούγιας: «Θέλουν την προσωπική μου συκοφάντηση ενώπιον του ΜΟΔ, θέλουν να με εξοντώσουν».
Πρόεδρος: «Εχετε θέληση να προχωρήσει η δίκη ή όχι;»
Κούγιας: «Οχι με τους κανόνες της πολιτικής αγωγής. Οχι μπροστά στην προσωπική μου αξιοπρέπεια».

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Ζωή και Ν. Κωνσταντόπουλος, ανέφεραν ότι «δεν συναιρούνται τα ανόμοια. Το ότι διαφέρουμε και διαφωνούμε με τις τακτικές και πρακτικές του συνηγόρου Κορκονέα είναι τιμή για μας. Είναι εμφανής η στρατηγική εξάντλησης του 18μήνου, με καταχρηστικές εναντίον μας επιθέσεις».

Με πρόταση του εισαγγελέα, Χαρ. Λακαφώση, αποφασίστηκε η διαβίβαση των πρακτικών στον εισαγγελέα Αμφισσας -όπως συνέβη και την προηγούμενη φορά- για να διερευνηθούν τυχόν αδικήματα.

Παράλληλα, χθες γνωστοποιήθηκε ότι η άρση απορρήτου του σταθερού τηλεφώνου της μάρτυρος Αντας Τζορμπαντζούδη εστάλη ελλιπής. Πρόκειται για την κάτοικο Εξαρχείων, για τον ρόλο της οποίας, όπως και για δύο αστυνομικούς-συντάκτες της αυτοψίας του χώρου, έχουν ανακύψει ερωτήματα. Στο έγγραφο του ΟΤΕ, ύστερα από σχετική διάταξη, προκύπτουν μόνον οι κλήσεις μεταξύ του σταθερού της τηλεφώνου προς το κινητό της, ενώ απουσιάζουν οι υπόλοιποι αριθμοί.

Ο υπερασπιστής Κορκονέα προσπάθησε να συνδέσει τα προχθεσινά επεισόδια με μολότοφ, που οδήγησαν στον θάνατο των τριών τραπεζικών υπαλλήλων, με τα -ισχυριζόμενα από την υπεράσπιση- επεισόδια τα οποία έκαναν τον Επ. Κορκονέα να χρησιμοποιήσει το όπλο του, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Αλ. Γρηγορόπουλου. Και όλα αυτά κατά την εξέταση του μάρτυρα Καραγιαννίδη, φίλου του Βασ. Σαραλιώτη και συναδέλφου του στο Α.Τ. Εξαρχείων.

Η άρνηση της προέδρου να δει ο μάρτυρας φωτογραφίες από τις μολότοφ στην προχθεσινή πορεία, αλλά και να τεθούν σχετικά ερωτήματα, οδήγησαν τον Αλ. Κούγια να προσφύγει στο δικαστήριο. Οπως ανέφερε, «σκοπός των ερωτήσεών μου είναι να φανεί αν είναι ο ίδιος κύκλος ανθρώπων, αυτοί που βγαίνουν από τα Εξάρχεια και προβαίνουν σε εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής και αυτοί που βρίσκονται σε Τζαβέλλα-Μεσολογγίου». Επειτα από εισαγγελική πρόταση, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψη της προσφυγής.

(πηγή: alfavita.gr)

12 Μαΐου 2010 - "Αν είχα νοσηρή φαντασία θα σας διευκόλυνα, κ. Κούγια"

"Ήταν ένα πολύ αγαπητό παιδί, που δεν μπορούσε να κάνει κακό. Αν έπαιζε σε θεατρικό έργο τον ρόλο του επιθετικού, θα ήταν πολύ κακός ηθοποιός..." Μ' αυτά τα λόγια περιέγραψε χθες τον αδικοχαμένο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στο δικαστήριο της Άμφισσας ο διευθυντής της Σχολής Μωραΐτη Γιώργος Θαλάσσης, αποκρούοντας κάθε ισχυρισμό της υπεράσπισης των ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του περί επικίνδυνης και ανάρμοστης συμπεριφοράς του παιδιού.

Όπως τόνισε στο δικαστήριο ο διευθυντής του σχολείου, ο Αλέξανδρος "δεν είχε πολιτική άποψη, παρά το ότι είναι επιθυμητό παιδαγωγικά να έχουν τα παιδιά πολιτική άποψη". Ο Γ. Θαλάσσης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το παιδί, που ήταν πολύ δεμένο με την αδελφή του και μάλιστα πολλές φορές καθυστερούσε γιατί την περίμενε.

Σε ερώτηση της υπεράσπισης, αν αποκλείει τη συμμετοχή του Αλέξη και του φίλου του Ν. Ρ. σε επεισόδια, η απάντηση που έδωσε ήταν αποστομωτική: «Απολύτως. Σε κανένα σημείο η φαντασία μου -και δεν έχω νοσηρή φαντασία, αν είχα θα σας διευκόλυνα- δεν μπορεί να το συλλάβει αυτό».

Ο γυμνασιάρχης μίλησε στο δικαστήριο και για τον Ν. Ρ., στα χέρια του οποίου ξεψύχησε ο Αλέξης το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008. Όπως είπε, πρόκειται για ένα παιδί συγκροτημένο, με άποψη, ιδιαίτερες κοινωνικές και ανθρώπινες ευαισθησίες και με κλίση στη λογοτεχνία.

Εξήγησε ότι ο θάνατος του Αλέξανδρου ήταν το δεύτερο πλήγμα που δέχθηκε ο έφηβος, αφού την προηγούμενη χρονιά είχε πεθάνει άλλος ένας στενός φίλος του, ενώ σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τη μη προσέλευση του Ν. Ρ. στο δικαστήριο, ο μάρτυρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι "έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στην κοινωνία και τους θεσμούς" και δήλωσε απευθυνόμενος στον Αλέξη Κούγια ότι «αν δεν είχατε κάνει τα σχόλια που έχετε κάνει σε βάρος του Αλέξανδρου και σε βάρος του ίδιου, θα ήταν εδώ».

Ο υπερασπιστής των κατηγορούμενων, Αλ. Κούγιας, επιχείρησε να εμποδίσει την κατάθεση του Γ. Θαλάσση, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει να προσφέρει στην υπόθεση η μαρτυρία του, στη συνέχεια ωστόσο τον "βομβάρδισε" με ερωτήσεις, κάποιες από τις οποίες απαγορεύτηκαν από την πρόεδρο της έδρας ως υποθετικές.

"Αφού θέλατε να μου κάνετε τόσες ερωτήσεις, γιατί επιμένατε να μην εξεταστώ;" αναρωτήθηκε ο μάρτυρας, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: "Ό,τι και να πείτε, δεν πρόκειται να κλονίσετε την εμπιστοσύνη μου στα παιδιά"...

Ο Αλ. Κούγιας, τέλος, προσέφυγε εναντίον της απόφασης της προέδρου της έδρας με την οποία δεν είχε κάνει δεκτό να εξεταστούν κατ'αντιπαράσταση οι μάρτυρες των οποίων είχε γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, από το δικαστήριο και τους είχαν προσάψει την κατηγορία της ψευδορκίας. Επίσης προσέφυγε κατά της απόρριψης του αιτήματος να ξανακληθούν αυτόπτες μάρτυρες, για τους οποίους είχε ζητήσει να εξεταστούν για την ιδεολογική τους άποψη και θέση στα όσα συνέβησαν το βράδι της δολοφονίας του 15χρονου και τους είχε χαρακτηρίσει ακραίους αναρχικούς και επικίνδυνους.

12 Μαΐου 2010 - Κατάθεση της δημοσιογράφου Λίας Νεσφυγέ

Με την κατάθεση της δημοσιογράφου Λίας Νεσφυγέ, συνεχίστηκε χτες, στο δικαστήριο της Αμφισσας, η δίκη των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η δημοσιογράφος κατέθεσε για τους αυτόπτες μάρτυρες που βρήκε την επόμενη μέρα το μεσημέρι της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή, στον πεζόδρομο στα Εξάρχεια. Επιβεβαίωσε το αυθόρμητο των καταθέσεων και τη συγκινησιακή φόρτιση των αυτοπτών μαρτύρων, που όπως είπε, ήταν πολλοί, οι περισσότεροι δεν ήθελαν να δώσουν όνομα γιατί φοβόταν. Είπε ότι οι μάρτυρες ήταν διαφορετικών ηλικιών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων, κάτοικοι οι περισσότεροι της περιοχής των Εξαρχείων και παλιοί Αθηναίοι που όλοι μιλώντας συνέπεσαν στο ότι εκείνο το βράδυ ήταν μια ήσυχη βραδιά και κανένας δε μίλησε για επίθεση. Ολοι οι μάρτυρες μιλούσαν για παιδιά που βρίσκονταν στο πεζόδρομο.

Ο συνήγορος του Επ. Κορκονέα, Αλ. Κούγιας συνεχίζοντας τις κινήσεις εντυπωσιασμού των ενόρκων, ανακοίνωσε ότι δε θα αποχωρήσει από τη δίκη, ακόμα κι αν οι προσφυγές που έχει κάνει κατά των προτάσεων της προέδρου του δικαστηρίου, για να ξανακαταθέσουν μάρτυρες, δε γίνουν δεκτές. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι σε αίτηση που κατέθεσε για να παραβρεθεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ως παρατηρητής στην δίκη, σημειώνει ότι βρίσκεται στα πρόθυρα να αποχωρήσει...

(πηγή: Ριζοσπάστης)

19 Μαΐου 2010 - Ο Κούγιας ζήτησε άρση απορρήτου για το θύμα

Σε ένα «μπαράζ» αιτημάτων προς το δικαστήριο προχώρησε χτες ο συνήγορος του Επ. Κορκονέα, Αλ. Κούγιας, στη δίκη των δύο ειδικών φρουρών, στην Αμφισσα, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Η συγκεκριμένη νομική «απαίτηση» έκανε τους συνηγόρους της οικογένειας του δολοφονημένου παιδιού, Νίκο και Ζωή Κωνσταντοπούλου, να πουν ότι ο συνήγορος του Επ. Κορκονέα ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ την επανέναρξη της δίκης.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Κούγιας ζήτησε να γίνει νέα αυτοψία στο χώρο του εγκλήματος ώστε το δικαστήριο να έχει άποψη ιδίοις όμμασι και να επαναληφθεί η βλητική και βαλλιστική έρευνα. Σημειώνεται ότι οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλ. Γρηγορόπουλου, όταν ανέλαβαν την υπόθεση της δολοφονίας, είχαν ζητήσει να γίνει μια αυτοψία και τότε ο Αλ. Κούγιας είχε θέσει θέμα κινδύνου της ζωής του, αν πήγαινε στο σημείο της δολοφονίας. Επιπρόσθετα, ο συνήγορος του ειδικού φρουρού ζήτησε, πριν προλάβει να βγάλει λέξη, όπως χαρακτηριστικά είπε στο δικαστήριο, ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Γρηγορόπουλου (σ.σ. καταθέτει την Πέμπτη), να εξεταστούν αυτοί που συνέταξαν τη βλητική και βαλλιστική εξέταση. Επανέφερε το θέμα της επανάκλησης και επανεξέτασης (κατά μόνας ή κατά αντιπαράσταση) μιας σειράς μαρτύρων που έχουν καταθέσει, μεταξύ αυτών και του ιατροδικαστή Λευκίδη, ζητώντας από το δικαστήριο να απαντήσει άμεσα, γιατί επί της ουσίας έτσι θα αποκατασταθεί η δικονομική τάξη...

Ολοκληρώνοντας τα αιτήματά του, ο συνήγορος Κορκονέα απέδωσε πρόθεση συνεργασίας των συνηγόρων της οικογένειας Γρηγορόπουλου με την αστυνομία, για να μην έρθει να καταθέσει ο αυτόπτης μάρτυρας κι αδελφικός φίλος του δολοφονημένου παιδιού, που ο ίδιος ο Αλ. Κούγιας του έχει προσάψει ασέβεια προς τους θεσμούς, δικαστήριο και αστυνομία...

Στο άκουσμα των παραπάνω, οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, εμμέσως πλην σαφώς, μίλησαν για προσπάθεια καθυστέρησης της διαδικασίας, αναρωτώμενοι «αν θα ζητηθεί τελικά η επανάκληση της ανάκρισης, η επανάληψη της διαδικασίας, η επανέναρξη της δίκης». Καταλόγισαν στο συνήγορο του ειδικού φρουρού προσπάθεια αμφισβήτησης του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας και εκ προοιμίου καθύβριση, γιατί όπως είπαν ο Αλ. Κούγιας δε θέλει να καταθέσει ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας. Ενώ, όπως σημείωσαν οι συνήγοροι, οι τεχνικοί σύμβουλοι ορίζονται από το νόμο και υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία (σ.σ. ο Αλ. Κούγιας αποκαλεί τον τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας έμμισθο υπάλληλο). Οι συνήγοροι, επίσης, μίλησαν για υποκρισία και δραματοποιημένη έκφραση της υπεράσπισης Κορκονέα, γιατί ενώ δεν προσβάλλει τη βλητική και εργαστηριακή διερεύνηση, θέτει θέμα επανάληψης της βλητικής και βαλλιστικής έρευνας και του ζήτησαν να καταθέσει αν αμφισβητεί τη διερεύνηση.

Κατά την εξέταση του Α. Κωνσταντίνου, οικογενειακού φίλου του δολοφονημένου παιδιού, ο Αλ. Κούγιας ζήτησε να γίνει άρση απορρήτου του κινητού του νεκρού Αλ. Γρηγορόπουλου για να δουν με ποιους μίλησε εκείνο το βράδυ.

(πηγή: Αριστερότερα)

21 Μαΐου 2010 - Βομβαρδισμός αιτημάτων από Κούγια

Σκληρά δοκιμάστηκε και χθες το νευρικό σύστημα δικαστών, ενόρκων και λοιπών παραγόντων της δίκης στο Μεικτό Κακουργιοδικείο Άμφισσας, όπου διεξάγεται η δίκη των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι συνεχείς παρεμβάσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Αλέξη Κούγια και η τακτική κωλυσιεργίας που έχει επιλέξει προκειμένου να παρέλθει το 18μηνο και να αποφυλακιστούν οι πελάτες του εξόργισε και την πρόεδρο της έδρας Αντζελίτα Παπαβασιλείου, που αναγκάστηκε να του επισημάνει ότι "η ποσοτική ανάλωση του χρόνου δεν έχει σχέση με την ποιοτική διερεύνηση της αλήθειας"...

Επί δυόμισι ώρες το δικαστήριο υπέστη ξανά έναν βομβαρδισμό αιτημάτων και αιτήσεων από την πλευρά του Αλ. Κούγια, αλλά και σχολίων όσον αφορά τις καταθέσεις μαρτύρων. Ο υπερασπιστής του Επ. Κορκονέα αυτή τη φορά έβαλε στόχο την επίσημη έκθεση αυτοψίας, την οποία χαρακτηρισε παράνομα αποκτηθέν αποδεικτικό στοιχείο και ζήτησε την επανεξέταση των τριών μαρτύρων αστυνομικών που συμμετείχαν στη σύνταξή της.

Τα πράγματα έβαλε στη θέση τους ο εισαγγελέας Χ. Λακαφώσης τονίζοντας ότι για να θεωρείται παράνομα αποκτηθέν ένα αποδεικτικό υλικό θα πρέπει να συντρέχουν λόγοι όπως άσκηση βίας, υποκλοπές ή παρακολουθήσεις, κάτι που προφανώς δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Γ. Ραφτογιάννης, ο οποίος τόνισε ότι "την ώρα που πυροβολεί κάποιος δεν κάθεται να σκεφτεί την παρέκκλιση της σφαίρας, καθώς σκοπεύει προς ένα συγκεκριμένο αντικείμενο". Ο μάρτυρας επίσης αμφισβήτησε τον ισχυρισμό Κορκονέα ότι πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό τονίζοντας ότι από την παραμόρφωση της βολίδας προκύπτει ότι η σφαίρα δεν έχει προσκρούσει σε υψηλό σημείο.

"Σε υψηλό σημείο θα μπορούσε να είχε προσκρούσει μόνο αν υπήρχει οροφή, ταβάνι" τόνισε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: "Η μορφή παραμόρφωσης της βολίδας προσδιορίζει ότι θύτης και θύμα βρίσκονταν σχεδόν ο ένας απέναντι στον άλλον, ο ένας κοίταζε τον άλλον"...

(πηγή: Αυγή)

26 Μαΐου 2010 - Μάρτυρας κατέρριψε τα περί... παραπατήματος

Η αυτοψία του εγκλήματος έγινε με εξειδικευμένα όργανα μετρήσεων και ειδικούς ελέγχους στα σημεία πρόσκρουσης της αστυνομικής σφαίρας που "θέρισε" τη ζωή του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αυτό δήλωσε κατηγορηματικά χθες ο τεχνικός σύμβουλος Γιώργος Ραφτογιάννης στη δίκη των Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, αποδυναμώνοντας τις έντονες όσο και όψιμες αμφισβητήσεις της υπεράσπισης για την αυτοψία.

Καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό του Κορκονέα ότι παραπάτησε, το όπλο εκπυρσοκρότησε μετά από δύο πυροβολισμούς που έριξε στον αέρα, και η σφαίρα καρφώθηκε στο στήθος του παιδιού, ο μάρτυρας είπε πως δεν προέκυψε ότι η σφαίρα χτύπησε σε πλάκα στο έδαφος, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα είχε επιφέρει γραμμώσεις μέχρι το τέλος της. Για το θέμα ρωτήθηκε και από τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής, Νίκο και Ζωή Κωνσταντοπούλου, «αν ευσταθεί ο ισχυρισμός Κορκονέα ότι υπάρχει και μία εκπυρσοκρότηση του όπλου του». Ο μάρτυρας απάντησε: "Ακούγονται δύο, πυροβολισμοί δεν προκύπτει από πουθενά και μία εκπυρσοκρότηση του όπλου".

Τον τρίτο πυροβολισμό της "τυχαίας εκπυρσοκρότησης" διέψευσε και το βίντεο της Λητούς Βαλιάτζα, όπως το τράβηκε από το μπαλκόνι του σπιτιού της, καθώς ακούγονται μόνο δύο συνεχόμενοι πυροβολισμοί. Παρά τις έντονες αντιδράσεις του Αλ. Κούγια, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να προβληθεί το επίμαχο βίντεο, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες παράνομης επεξεργασίας, όπως υποστήριζε η υπεράσπιση. Ο εισαγγελέας μάλιστα Χ. Λακαφώσης, εκτίμησε ότι δεν μπορεί να είναι επεξεργασμένο αφού αναρτήθηκε στο Ίντερνετ ελάχιστα λεπτά μετά τη δολοφονία.

(πηγή: Αυγή)

28 Μαΐου 2010 - Ετοιμάζονται να αποφυλακιστούν οι δολοφόνοι

Οι δύο απανωτοί κρότοι, οι κραυγές πανικού, τα σπαρακτικά επιφωνήματα. Και η φράση -επίλογος στο βίντεο-ντοκουμέντο: «Το χτύπησαν... Ρε Φάνη, το χτύπησαν».

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η καταγραφή μιας αδιάψευστης μαρτυρίας. Εικόνα και ήχος... Εικόνα σκοτεινή, που όμως δίνει το περίγραμμα της εγκληματικής συμπεριφοράς, ακόμη κι αν η στιγμή του πυροβολισμού δεν φαίνεται αλλά ακούγεται, και ήχος ξεκάθαρος -δηλωτικός της τραγικής κατάληξης...

Και η προβολή της, σχεδόν 18 μήνες μετά, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, να «θρυμματίζει» τον ισχυρισμό ότι ο δράστης του εγκλήματος και ο φερόμενος ως απλός συνεργός του, ειδικοί φρουροί και οι δύο, αποχώρησαν από το σημείο χωρίς να έχουν αντιληφθεί το 15χρονο κορμί που ψυχορραγούσε στον δρόμο. Χωρίς να δουν αυτό που αντίκρισε από το μπαλκόνι του σπιτιού της, στον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας, η γυναίκα που τραβούσε το βίντεο, το οποίο είναι σήμερα στοιχείο της δικογραφίας.

Χθες το βίντεο, συνολικής διάρκειας 46 δευτερολέπτων, ένα απόσπασμα του οποίου έπαιξε στην προηγούμενη συνεδρίαση, προβλήθηκε ολόκληρο.

Και η ερώτηση που υπέβαλε στον μάρτυρα, πραγματογνώμονα, Γιάννη Ραυτογιάννη, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ήταν εύλογη:

**«Η κ. Βαλιάντζα, που τραβούσε το βίντεο από τον δεύτερο όροφο, έβλεπε και σχολίαζε ό,τι έβλεπε στον φίλο της που ήταν στο σπίτι. Και οι αστυνομικοί αποχωρώντας δεν άκουσαν τις φωνές, τα ουρλιαχτά του κόσμου;».

Μάρτυρας: «Οι φωνές έχουν διάχυση στον χώρο».

Συνήγορος: «Ρωτήθηκαν, όπως ειπώθηκε εδώ, από έναν διμοιρίτη "τι έγινε;" και δεν είπαν τίποτα».

Μάρτυρας: «Είχαν πλήρη ευθύνη να ενημερώσουν αμέσως. Ο αστυνομικός σε κάθε ενέργεια στην οποία εμπλέκεται πρέπει να ενημερώνει αμέσως την υπηρεσία του».

Εντάσεις και... 18μηνο

Η μαραθώνια όπως έχει εξελιχθεί μαρτυρία του κ. Ραυτογιάννη παραλίγο να μη συνεχιστεί χθες καθώς, ο πραγματογνώμονας, τον οποίο ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του Επαμ. Κορκονέα, χαρακτήρισε «ηθικό αυτουργό ψευδορκιών», ζήτησε τη διακοπή της εξέτασής του γιατί «αν και έχω καθαρή τη συνείδησή μου, αισθάνομαι απειλούμενος».

Ο μάρτυρας παρέμεινε έπειτα από προσωπική έκκληση της προέδρου της έδρας του ΜΟΔ Αμφισσας, Αντζελίτας Παπαβασιλείου, η οποία μάλιστα νωρίτερα είχε αναφερθεί στο 18μηνο, το οποίο συμπληρώνεται χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δίκη.

Η κ. Παπαβασιλείου, απευθυνόμενη στον μάρτυρα, του επισήμανε ότι «δεν έχει ανακύψει το παραμικρό για την ηθική σας υπόσταση».

Οσο για την αναφορά της προέδρου στο 18μηνο, αυτή έγινε κατά τη διάρκεια «διαξιφισμού» της με τον Αλέξη Κούγια, τον οποίο, την ώρα που ανέπτυσσε ένστασή του, η πρόεδρος «παρατήρησε» ότι «λέτε το ζητούμενο μετά από μισή ώρα».

Ο λόγος της ένστασης Κούγια, που κατά την ανάπτυξή της προκάλεσε τη «δυσφορία» της προέδρου και την «αντιπαράθεσή» της με τον συνήγορο, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι τόνοι -κι ανάμεσα σε πολιτική αγωγή και υπεράσπιση- ήταν η προβολή από την πολιτική αγωγή τρισδιάστατου βίντεο αναπαράστασης της σκηνής του εγκλήματος και της εξέλιξης των πραγμάτων (προσομοίωση αυτοψίας).

Αναπαράσταση

Η Ζωή Κωνσταντόπουλου είχε καταστήσει σαφές στο δικαστήριο ότι η «αναπαράσταση» γίνεται με βάση το υλικό της δικογραφίας και όπου υπάρχουν κενά υπάρχει υποθετική υιοθέτηση και ότι με χωροταξική ακρίβεια απεικονίζεται η σκηνή του εγκλήματος με λεπτομέρεια στον χρόνο της διαδρομής των κατηγορουμένων. «Δεν εισφέρεται ως βιντεοσκόπηση του εγκλήματος και δεν αναπαριστά όλες τις παραμέτρους», τόνισε η συνήγορος.

Απ' την πλευρά του όμως ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε «να απαγορευθεί η χρήση του συγκεκριμένου "οιονεί" αποδεικτικού μέσου, γιατί είναι επιλογή και μόνον της πολιτικής αγωγής. Δεν ανταποκρίνεται σε τίποτε, είναι υποκειμενικό δημιούργημα».

«Βάσει ποίων προϋποθέσεων κατασκευάστηκε; Ποια είναι η θέση του βάλλοντος, του θύματος, πού έγινε ο εποστρακισμός, ποια είναι η κλίση των σωμάτων; Ο,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι με εντελώς λανθασμένες προϋποθέσεις. Να γίνουν ανάλογες αναπαραστάσεις που να απεικονίζουν και τη θέση του κατηγορουμένου», κατέληξε ο συνήγορος του Επαμ. Κορκονέα.

Τελικά το δικαστήριο δεν επέτρεψε την προβολή του βίντεο, αν και όταν υποβλήθηκε η ένσταση Κούγια (καθώς νωρίτερα απουσίαζε από τη συνεδρίαση) είχε ήδη «παίξει» ένα μεγάλο μέρος του.

*Στο μεταξύ η «Ανοιχτή Πρωτοβουλία Δράσης ενάντια στη συγκάλυψη της κρατικής δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου», με αφορμή την επικείμενη αποφυλάκιση λόγω 18μήνου των κατηγορουμένων, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για «πρόκληση που δεν θα μείνει αναπάντητη», καταγγέλλοντας «όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς για τα μέχρι τώρα γεγονότα στην Αμφισσα». *

(πηγή: enet.gr)

06 Ιουνίου 2010 - Ελεύθεροι οι Κορκονέας-Σαραλιώτης

Οι δύο κατηγορούμενοι της δίκης, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης αφέθηκαν ελεύθεροι τα ξημερώματα της Κυριακής, αφού εξέπνευσε το δεκαοκτάμηνο από τη σύλληψή τους. Τους απαγορεύτηκε η έξοδος από την πόλη της Άμφισσας, και θα διαμένουν σε σπίτια που έχουν ενοικιάσει εκεί. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, τόσο γύρω από τις οικίες όσο και κατά τις μετακινήσεις τους θα υπάρχει διαρκώς επιτήρηση από αστυνομικούς για να αποφευχθεί ενδεχόμενο επίθεσης σε βάρος τους.

08 Ιουνίου 2010 - Δεν υπάρχει περίπτωση εποστρακισμού κατά τον ιατροδικαστή Σ. Μεσογίτη

Κορκονέας

Συνεχίστηκε χθες η κατάθεση του ιατροδικαστή και τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Συμεών Μεσογίτη, ενώ οι δυο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έχουν πλέον αφεθεί ελεύθεροι μετά την παρέλευση του 18μήνου και για πρώτη φορά χθες προσήλθαν στο δικαστήριο χωρίς χειροπέδες αλλά με ισχυρή αστυνομική συνοδεία.

Ο ιατροδικαστής κ. Μεσογίτης απέρριψε κατηγορηματικά τον υπερασπιστικό ισχυρισμό του Επαμεινώνδα Κορκονέα περί πυροβολισμού του στον αέρα. «Το αποτύπωμα της βολίδας και η παραμόρφωση που αυτή έχει υποστεί δεν αφήνει κανένα περιθώριο να θεωρήσουμε ότι προσέκρουσε με τη μύτη σε κάποιο ψηλό σημείο και εν συνεχεία είχε καθοδική πορεία μέχρι να καταλήξει στο σώμα του Αλέξανδρου. Τα ευρήματα είναι αντικειμενικά. Αποκλείεται κατηγορηματικά να ισχύει ο ισχυρισμός πρόσκρουσης της σφαίρας σε ψηλό σημείο». Για τον εποστρακισμό της σφαίρας, ο κ. Μεσογίτης σχολίασε πως «και οι εποστρακισθείσες βολίδες είναι θανατηφόρες», καθώς «αν κάποιος πυροβολήσει προς τη μεριά πλήθους και η βολίδα τελικώς σταματήσει σε κάποιο εμπόδιο, η πρόσκρουση σε αυτό είναι τυχαία».

Ο κ. Μεσογίτης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο θύμα που «είχε όψη σαν να κοιμόταν», ήταν «φροντισμένο» και στα ρούχα του «δεν βρέθηκαν ίχνη από εύφλεκτες ουσίες». Οι περιγραφές αυτές, όπως εξήγησε ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ήταν η αιτία που οι γονείς και η αδερφή του δεν προσήλθαν στο δικαστήριο, καθώς δεν άντεχαν συναισθηματικά να ξαναβιώσουν τέτοιες στιγμές.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Αλέξης Κούγιας, συνέχισε στην ίδια προκλητική γραμμή αμφισβητώντας τον μάρτυρα και κατηγορώντας τον μάλιστα για ψευδορκία. Η υπεράσπιση ζήτησε επίσης ξανά τη διενέργεια αυτοψίας παρουσία όλων των παραγόντων της δίκης καθώς δεν έχουν - κατά την άποψή του- διευκρινιστεί με ακρίβεια οι πιθανές θέσεις θύτη και θύματος, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον νομικό χαρακτηρισμό (δόλο ή αμέλεια) της πράξης του Κορκονέα.

Οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Ζωή και Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσαν σχετικά με την αποφυλάκιση των δυο κατηγορούμενων ειδικών φρουρών: «Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας αποκαλύπτεται η αλήθεια για τη δολοφονία του Αλέξανδρου και τίποτε δεν μπορεί να τη συσκοτίσει. Η υπερασπιστική τακτική του κατηγορουμένου κ. Κορκονέα, για χαλκευμένη κατηγορία από τη μητέρα του παιδιού, κ. Τσαλικιάν, αλλα και οι συνεχείς προσβολές τόσο της μνήμης του νεκρού όσο και των οικείων του, δεν αποπροσανατολίζουν κανέναν, απεναντίας προκαλούν το κοινό αίσθημα. Ο,τι και να κάνουν οι κατηγορούμενοι, η δίκη θα τελειώσει, θα λογοδοτήσουν για την πράξη τους και θα υπάρξει δικαίωση για τη μνήμη του μικρού Αλέξανδρου που έχει πια συμβολική-ιστορική ένταξη στη ζωή μας».

Οι κατηγορούμενοι αποφυλακίστηκαν στις 06.00 το πρωί της Κυριακής από τις φυλακές Μαλανδρίνου και πλέον θα διαμένουν, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, σε σπίτι στην Άμφισσα ενώ τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι που προβλέπουν: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση μετακίνησης πέραν των ορίων της πόλης της Αμφισσας, διαμονή εντός της Αμφισσας σε δηλωθείσα διεύθυνση και εμφάνισή τους στο Αστυνομικό Τμήμα Αμφισσας δύο φορές την ημέρα, στις 8 το πρωί και στις 10 το βράδυ.

(πηγή: tvxs.gr)

09 Ιουνίου 2010 - «Εμείς είμαστε ιατροδικαστές, "παζάρια" με τις μοίρες δεν κάνουμε»

Τη θέση ότι το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας «πυροβόλησε προς το πλήθος» με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 15χρονου Αλ. Γρηγορόπουλου, διατύπωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο ιατροδικαστής Συμεών Μεσογίτης. Με μήνυση σε βάρος του κ. Μεσογίτη «απάντησε» η υπεράσπιση του κατηγορουμένου.

Σύμφωνα με τα Νέα, στην κατάθεσή του ο ιατροδικαστής ήταν κατηγορηματικός: «Το χέρι του δράστη την ώρα που πυροβολούσε ήταν στραμμένο προς το πλήθος. Δεν ήταν ούτε πάνω ούτε κάτω. Εμείς είμαστε ιατροδικαστές, "παζάρια" με τις μοίρες δεν κάνουμε».

Τις συνθήκες του πυροβολισμού, κατά την εκδοχή του κατηγορουμένου, ζήτησε να ερμηνεύσει ιατροδικαστικά από τον μάρτυρα ο συνήγορος του Επαμ. Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας άνοιξε «πυρ» κατά όλων των παραγόντων της δίκης καταθέτοντας και μήνυση εις βάρος του κ. Μεσογίτη, κατηγορώντας τον για «πάθος» εναντίον του εντολέα του.

«Εμείς δεν βγάζουμε συμπεράσματα για τον δράστη, αλλά ο ψυχίατρος. Στις ειδήσεις βλέπουμε πολλές φορές χειρότερες σκηνές, αστυνομικούς να καίγονται... Με αυτά τα δεδομένα θα έπρεπε να είχαμε καθημερινά 30-40 νεκρούς. Δεν μπορώ να μπω στη λογική γιατί αυτοί δεν πυροβολούν και πυροβόλησε ο κατηγορούμενος» ανταπάντησε ο μάρτυρας στον κ. Κούγια, παρατηρώντας ότι «δεν αρέσουν οι απαντήσεις μου στον κύριο συνήγορο».

«Αμφισβητούμε την επιστημονικότητα του μάρτυρα. Ο μάρτυρας είναι επικίνδυνος» υποστήριξε Αλ. Κούγιας, ζητώντας να τηρηθεί ακόμη και η αυτόφωρη διαδικασία μετά τη μήνυση που υπέβαλε εναντίον του κ. Μεσογίτη.

Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησαν για «ανεπίτρεπτες δικονομικές πρακτικές που δοκιμάζουν τις αντοχές του δικαστηρίου», χρεώνοντας στην υπεράσπιση «προσπάθεια επιμήκυνσης της διαδικασίας».

(πηγή: tovima.gr)

Στην Ελευθεροτυπία, το ρεπορτάζ της ίδιας ημέρας είχε και τους ακριβείς διαλόγους, οι οποίοι είναι διαφωτιστικότατοι:

«Μ' αυτή τη λογική καθημερινά στις διαδηλώσεις, όπου αστυνομικοί έχουν πάρει ακόμη και φωτιά, θα 'πρεπε να 'χαμε τριάντα-σαράντα νεκρούς. Γιατί αυτοί δεν πυροβολούν κι αυτός πυροβόλησε είναι αρμοδιότητα ψυχολόγου ή ψυχιάτρου, όχι της ιατροδικαστικής επιστήμης». Τη δηλωτική αυτή απάντηση έδωσε χθες ο ιατροδικαστής-πραγματογνώμονας, Συμεών Μεσογίτης, όταν εξεταζόμενος από τον Αλέξη Κούγια, συνήγορο υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ερωτήθηκε αν οι συνθήκες πυροβολισμού κι εν προκειμένω «η ταραχή, ο φόβος κι ο πανικός που ισχυρίζεται ο δράστης ότι του είχαν προκληθεί λαμβάνονται υπόψη ιατροδικαστικά».

Κούγιας: «Ο άνθρωπος είναι καθ' όλα υγιής. Ποιος σας είπε ότι πάσχει από ψυχική πάθηση επειδή έπαθε στιγμιαίο πανικό; Μόνο οι τρελοί κάνουν εγκλήματα;».

Μάρτυρας: «Δεν είπα ότι είναι τρελός. Δεν μπορώ όμως εγώ να κρίνω πώς ήταν η ψυχική του κατάσταση εκείνη την ημέρα».

Κούγιας: «Το γεγονός ότι χρησιμοποίησε μόνο τις δύο σφαίρες από τις δώδεκα που είχε το όπλο δεν δείχνει κάτι;».

Μάρτυρας: «Οτι ένας εκπαιδευμένος αστυνομικός, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να βρίσκεται σε ακραίες καταστάσεις, εδώ αντί να πυροβολήσει, όπως προβλέπεται, στον αέρα για εκφοβισμό, πυροβόλησε προς το πλήθος. Είμαστε ιατροδικαστές και παζάρια με μοίρες δεν κάνουμε. Το χέρι του ήταν στραμμένο προς το πλήθος. Οχι προς τα πάνω, σε ευθεία, κι αυτό προκύπτει ακόμη και με τα δεδομένα που θέτετε εσείς».

Σε άλλο σημείο βέβαια της εξέτασης Μεσογίτη ο κ. Κούγιας αναφερόμενος στον ειδικό φρουρό που κατά τους ισχυρισμούς του εκείνο το βράδυ «έπαθε ταραχή και πανικό» εξέφρασε την άποψη ότι ο Επαμ. Κορκονέας «μπήκε σε μια φασαρία γιατί η ιδιοσυγκρασία του είναι αντρειωμένου ανθρώπου».

Από την πλευρά του, ο μάρτυρας, που χθες εξεταζόταν για δεύτερη ημέρα από τον κ. Κούγια, συνέχισε να απαντά με νηφαλιότητα στις ερωτήσεις, παρά τη μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του ο συνήγορος, ζητώντας μάλιστα και την αυτόφωρη διαδικασία, επειδή ο κ. Μεσογίτης διαμαρτυρήθηκε στο δικαστήριο ότι «με καθυβρίζει από την πρώτη στιγμή σπιλώνοντας το επιστημονικό μου κύρος γιατί δεν του αρέσουν οι απαντήσεις μου».

Ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της κατάθεσης Μεσογίτη τον έχει αποκαλέσει «χθεσινό, άσχετο και επικίνδυνο», που «τελείωσε την ιατρική τριάντα χρόνων στη Ρουμανία», χθες μάλιστα τον αποστράφηκε λέγοντάς του «δεν ντρέπεσαι λιγάκι;», διέρρηξε τα ιμάτιά του ότι «ουδέποτε έχω εξυβρίσει μάρτυρα, αλλά ασκώ νόμιμα υπερασπιστικά δικαιώματα». Κατηγόρησε δε τον κ. Μεσογίτη για «πάθος σε βάρος του εντολέα μου».

Δεν ήταν πάντως μόνο ο μάρτυρας που δέχθηκε χθες τα «πυρά Κούγια».

Ο συνήγορος του Κορκονέα έβαλε:

* Κατά της προέδρου του δικαστηρίου, Αντζελίτας Παπαβασιλείου, παραπονούμενος ότι «δεν με προστατεύετε... το κλίμα έχει αλλάξει ...», ενώ άφησε και αιχμές σε βάρος της λέγοντας ότι «όλα δικαιολογούνται εδώ, αρκεί να 'ναι σε βάρος του κατηγορουμένου».

Οι απαντήσεις τις οποίες εισέπραξε από την κ. Παπαβασιλείου, που είναι κατά κοινή ομολογία «τέρας» ψυχραιμίας και η οποία μάλιστα του δήλωσε ότι «δεν θα σας ακολουθήσω σ' αυτόν τον ολισθηρό δρόμο της ειρωνείας», ήταν αποστομωτικές.

Ενδεικτικοί είναι οι διάλογοι:

Πρόεδρος: «Για να μη μείνει κανένα παράπονο στους κατηγορούμενους ότι δεν διερευνώνται όλοι οι ισχυρισμοί τους...».

Κούγιας: «Γιατί τους έχετε ήδη καταδικάσει για να τους μείνει παράπονο;».

Πρόεδρος: «Να γραφτεί επί λέξει στα πρακτικά τι είπα εγώ και τι ο κ. συνήγορος».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είναι προκλητικό άλλα να λέτε κι άλλα να λέει ότι είπατε».

Κούγιας: «Πείτε στην κ. συνάδελφο για να μη νομίζει ότι λείπουμε από την αίθουσα...».

Πρόεδρος: «Δεν θα κάνω καθ' υπόδειξη δική σας παρατήρηση».

Σε άλλο σημείο της διαδικασίας, ο Αλέξης Κούγιας απαξίωσε τον μάρτυρα λέγοντας πως «καταλαβαίνουμε τι επιστήμονα έχουμε εδώ πέρα».

Πρόεδρος: «Να μην προσβάλλεται η προσωπικότητα του μάρτυρα».

Κούγιας: «Εχετε κανένα λόγο να προστατεύετε την επαγγελματική του προσωπικότητα;».

Πρόεδρος: «Να γραφτεί στα πρακτικά ο ακριβής διάλογος».

Ακόμη η πρόεδρος παρατήρησε τον συνήγορο ότι:

* «Ο τόνος σας είναι απαράδεκτος. Δεν ήρθαμε εδώ να συναγωνισθούμε σε φωνές και εκνευρισμό. Εσείς εκνευρίζεσθε μόνος σας».

* Του ξεκαθάρισε, τέλος, ότι «στη δικαστική αίθουσα δεν έχουν θέση αφοριστικές τοποθετήσεις». Κι αυτό γιατί ο συνήγορος σε ένα κρεσέντο απαξίας σε βάρος του μάρτυρα Μεσογίτη έκανε λόγο για «ανθρώπους που πεθαίνουν γιατί έχουμε στη χώρα μας γιατρούς από τη Ρουμανία, Ιταλία, Ολλανδία και από αλλού... ενώ από γιατρούς που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα δεν πεθαίνουν οι άνθρωποι».

Εντονες φραστικές αντεγκλήσεις όμως διημείφθησαν κι ανάμεσα σε πολιτική αγωγή και Αλέξη Κούγια.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την τακτική του συνηγόρου «ανεπίτρεπτη δικονομικά», εκτιμώντας ότι «προσπαθεί να επιμηκύνει τη διαδικασία για να μη φτάσει η απολογία του κατηγορουμένου». Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μίλησε για «καταχρηστικές εμπλοκές» και για «ισχυρισμούς που είναι αυταπόδεικτα εκτός πραγματικότητας και λέγονται κατ' εντολήν Κορκονέα», ενώ ο Αλ. Κούγιας ανταπαντώντας έκανε λόγο για «συνεργασία της πολιτικής αγωγής με μάρτυρες με πρόθεση να θιγούν τιμές και υπολήψεις».

«Είναι ήδη ελεύθεροι, δεν έχω κανένα συμφέρον να επιμηκυνθεί η δίκη», υποστήριξε ο υπερασπιστής του Κορκονέα.

23 Ιουνίου 2010 - "Σκασιαρχείο" από ένορκο

Τακτική ένορκος της δίκης για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ζήτησε την απαλλαγή της από τα καθήκοντα της ενόρκου, επικαλούμενη πρόβλημα υγείας. Η νέα εμπλοκή καθυστερεί περαιτέρω τη διαδικασία, την ώρα που επρόκειτο να ξεκινήσουν την απολογία τους οι δυο κατηγορούμενοι ειδικοί φρουροί, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης.

Η ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες είχε διακοπεί για μία εβδομάδα, λόγω θανάτου συγγενικού προσώπου μέλους της έδρας και επρόκειτο να ξαναρχίσει σήμερα. Η αίτηση όμως της ενόρκου για απαλλαγή της, την οποία μάλιστα δεν υποστήριξε αυτοπροσώπως, αναπόφευκτα θα καθυστερήσει περαιτέρω τη διαδικασία.

Η εκπαιδευτικός στο επάγγελμα ένορκος προέβαλλε ως λόγο απεμπλοκής της από τη δίκη ένα «πρόβλημα υγείας» το οποίο την ταλαιπωρεί από το 2008, το οποίο «επιδείνωσε η παρουσία μου στο δικαστήριο» και το οποίο υποστήριξε μάλιστα ότι ενδέχεται να επηρεάσει την κρίση της.

Όπως επισήμανε και ο εισαγγελέας της έδρας, Χ. Λακαφώσης, η ίδια ένορκος είχε ζητήσει την εξαίρεσή της στις 17 Φεβρουαρίου, με την έναρξη της δίκης. Τότε όμως δεν είχε κάνει λόγο για πρόβλημα υγείας αλλά παρουσίαζε ως λόγο τους υπερήλικους γονείς της τους οποίους φροντίζει η ίδια, καθώς και τα καθήκοντά της ως εκπαιδευτικός.

Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε με τον σύζυγό της χθες η ένορκος, «τον Οκτώβριο του 2008 παρουσίασα έντονες κρίσεις άπνοιας ύπνου» και κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης «μου χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή και η υγεία μου έχει βελτιωθεί σημαντικά». Όμως, η συμμετοχή της «στην πολύμηνη και ψυχοφθόρα ακροαματική διαδικασία, επιδείνωσε το πρόβλημα υγείας» και η ένορκος επικαλείται τους γιατρούς της για να υποστηρίξει ότι η συνέχιση της συμμετοχής της στη δίκη καθίσταται επικίνδυνη για τη ζωή της.

Ο εισαγγελέας έδρας επισήμανε ότι η ένορκος επικαλείται ιατρικές εξετάσεις που είχαν γίνει πολύ πριν την έναρξη της δίκης και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος απαλλαγής της. Πάντως, ο εισαγγελέας πρότεινε να εξεταστεί η ένορκος από γιατρούς δημόσιου νοσοκομείου για να διαπιστωθεί η βασιμότητα των ισχυρισμών της. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα και διέκοψε για τέσσερις ώρες, προκειμένου να εξεταστεί η ένορκος. Παρόλα αυτά, η γνωμάτευση δεν εστάλη στο δικαστήριο με την παρέλευση των 4 ωρών της διακοπής και το δικαστήριο διέκοψε εν τέλει για σήμερα. Σε περίπτωση που οι γιατροί επιβεβαιώσουν τη σοβαρότητα της κατάστασής της, τη θέση της θα καταλάβει ένας από τους δύο αναπληρωματικούς ενόρκους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των μαρτύρων και χθες επρόκειτο να ξεκινήσει η ανάγνωση των εγγράφων ώστε να κληθούν στη συνέχεια για απολογία οι δυο κατηγορούμενοι, Ε. Κορκονέας και Β. Σαραλιώτης, οι οποίοι είναι πλέον ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μετά τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης (18 μήνες).

πηγη: tvxs.gr

24 Ιουνίου 2010 - Πρόστιμο στη μία ένορκο, απώλεια και δεύτερου

Νέο θρίλερ με τους ενόρκους χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας, την ώρα που πλησίαζαν οι απολογίες των δύο ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση μίας εκ των ενόρκων, η οποία επικαλέστηκε προχθές λόγους υγείας, δεν ξαναεμφανίστηκε και αντικαταστάθηκε από αναπληρωματικό ένορκο, το δικαστήριο αναγκάστηκε να διακόψει και πάλι χθες τη συνεδρίαση για την ερχόμενη Τρίτη, ύστερα από σοβαρό πρόβλημα υγείας της μητέρας άλλου ενόρκου, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι δικαστές αποφάσισαν ολιγοήμερη διακοπή της δίκης, ύστερα από σχετική πρόταση και του εισαγγελέα της έδρας Χαρ. Λακαφώση.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν έπρεπε να αντικατασταθεί και δεύτερος ένορκος από τον αναπληρωματικό, καθώς σε περίπτωση απροόπτου με τρίτο ένορκο δεν θα υπάρχει κανένας να τον αντικαταστήσει, με αποτέλεσμα η διαδικασία -που ήδη κρέμεται σε μία κλωστή- να πρέπει να ξαναρχίσει από την αρχή, κάτι που ευνοεί τους κατηγορούμενους, οι οποίοι από τις 6 Ιουνίου κυκλοφορούν ελεύθεροι...

Το δικαστήριο επέβαλε παραδειγματική τιμωρία στην ένορκο, η οποία έφυγε αδικαιολόγητα διαρκούσης της διαδικασίας προχθές, καθώς οι γιατροί του Κρατικού Νοσοκομείου Αμφισσας, που την εξέτασαν, δεν διαπίστωσαν πρόβλημα υγείας. Οι δικαστές, κάνοντας δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα, επέβαλαν στην ένορκο (κ. Φουσέκη) πρόστιμο 120 ευρώ για την απουσία της την πρώτη μέρα και 180 ευρω για τη χθεσινή δεύτερη ημέρα, καθώς και για κάθε ημέρα απουσίας της μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης.

Παράλληλα, έστειλαν αντίγραφα της διαδικασίας στην Εισαγγελία, ζητώντας να διερευνηθούν οι ποινικές της ευθύνες, καθώς και οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των ιδιωτών γιατρών που της χορήγησαν ιατρικές βεβαιώσεις.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας εξήρε τη στάση του ενόρκου, ο οποίος παρά το πρόβλημα υγείας της μητέρας του προσήλθε στο δικαστήριο, ενώ αναγκάστηκε να αποχωρήσει στη διάρκεια της διαδικασίας, όταν ενημερώθηκε για την κρισιμότητα της κατάστασης. Να σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα το δικαστήριο είχε διακόψει για τέσσερις ημέρες τις συνεδριάσεις, λόγω αιφνίδιου θανάτου της μητέρας ενός εκ των δύο τακτικών δικαστών.

πηγή: ethnos.gr

5 Ιουλίου 2010 - Στην τελική ευθεία

Στο τέλος της φτάνει πια η δίκη για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων και την έκδοση της ετυμηγορίας των δικαστών για το νομικό χαρακτηρισμό του εγκλήματος, να αποτελούν τις σημαντικότερες πράξεις λίγο πριν από την "αυλαία" της διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες.

Ο βασικός κατηγορούμενος Επαμεινώνδας Κορκονέας θα υποστηρίξει ότι πυροβόλησε στον αέρα, χωρίς δόλο, αλλά εξαιτίας εποστρακισμού τραυματίστηκε θανάσιμα ο Γρηγορόπουλος. Από την άλλη πλευρά, ο Βασίλης Σαραλιώτης, που κατηγορείται για απλή συνέργεια, θα υποστηρίξει ότι δεν ευθύνεται για την πράξη του συναδέλφου του. Στόχος του Ε. Κορκονέα είναι η εξασφάλιση ελαφρυντικών, καθώς και ο ηπιότερος νομικός χαρακτηρισμός της πράξης του, αφού δικάζεται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Μέσα στην εβδομάδα θα απολογηθούν οι δύο κατηγορούμενοι, ενώ μετά την ανάγνωση των εγγράφων θα υπάρξει απόφαση των δικαστών για το χαρακτήρα του εγκλήματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παραδόθηκαν στο δικαστήριο έγγραφο που συνδέεται με το θύμα και συγκεκριμένα, την τελευταία έκθεση του 15χρονου στο σχολείο καθώς και το μενταγιόν σε σχήμα καρδούλας που το θύμα σκόπευε να χαρίσει στο κορίτσι του το μοιραίο βράδυ. Παρμένη από το τετράδιο των Θρησκευτικών του άτυχου μαθητή της Α’ Λυκείου, η έκθεση ανέφερε τα διάφορα στάδια της ανθρώπινης ζωής, τα οποία, όπως έγραφε ο 15χρονος, «δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε».

«Η ηλικία μας περνά από διάφορα στάδια. Τα κυριότερα είναι η παιδική ηλικία, η εφηβεία, η ενηλικίωση και μετά πάνε η καριέρα, τα παιδιά κ.λπ. και στο τέλος γίνεσαι ηλικιωμένος. Τα παραπάνω στάδια δεν μπορεί να τα αποφύγει κανείς» έγραφε ο νεαρός μαθητής, λίγες μέρες πριν χάσει τη ζωή του από τη σφαίρα που καρφώθηκε στην καρδιά του.

πηγή: tvxs.gr


«Η ηλικία μας περνά από διάφορα στάδια. Τα κυριότερα είναι η παιδική ηλικία, η εφηβεία, η ενηλικίωση και μετά πάνε η καριέρα, τα παιδιά κ.λπ. και στο τέλος γίνεσαι ηλικιωμένος. Τα παραπάνω στάδια δεν μπορεί να τα αποφύγει κανείς».

Στάδια ζωής που «δεν μπορεί να τα αποφύγει κανείς», έγραφε στη σχολική έκθεση... Γιατί ήταν 15 στα 16 και η ζωή ήταν δεδομένη... απλωμένη μπροστά στα πόδια τα εφηβικά.

Αγόρι άγουρο, λίγες ημέρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή σ' έναν πεζόδρομο των Εξαρχείων. Λαβωμένος θανάσιμα από σφαίρα αστυνομικού.

Εκθεση λιτή, λόγια εφηβικά που μετουσιώνονται σε σκέψεις και καταγράφονται ως διαπιστώσεις που χαρακτηρίζονται από ωριμότητα συγκινητική. Οπως όταν γράφει για τον «ρατσισμό που εγώ είμαι κατά, αλλά υπάρχει ως δεδομένο στη χώρα μας», όπου «άλλες δουλειές είναι σεβαστές κι άλλες στο περιθώριο. Αλλιώς μιλάμε σε ένα γραφείο κι αλλιώς στις οικοδομές».

Είναι η τελευταία έκθεση του μαθητή της Α' Λυκείου, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με θέμα «Μιλάμε διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία, το επάγγελμα και τις κοινωνικές περιστάσεις».

Σφίγγει καρδιές το απόσπασμα που αναφέρεται στα στάδια της ζωής, τα οποία «δεν μπορεί να αποφύγει κανείς»... Η καίρια διαπίστωσή του για τη διαδρομή του ανθρώπινου ζην (υπάρχειν) είναι μια αλήθεια που για τον ίδιο έμεινε ανεκπλήρωτη. Η μοίρα δεν επέδωσε στον Αλέξανδρο την επιβεβαίωση.

Την έκθεση αυτή, ένα αντίγραφο από σελίδα του τετραδίου των Θρησκευτικών, όπου ο έφηβος μαθητής διαχωρίζει την πραγματική πίστη από τη λατρεία υποστηρίζοντας ότι «η πίστη είναι το τι πιστεύεις και η λατρεία είναι φανατισμός», καθώς και το σακουλάκι με την καρδούλα που βρέθηκε στην τσέπη του, αφού εκείνο το βράδυ σκόπευε να τη χαρίσει στο κορίτσι του, αλλά τον πρόλαβε η σφαίρα του Επαμ. Κορκονέα, τα παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα η μητέρα του στους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας.

* «Αυτά για μένα είναι ιερά», είπε η τραγική μητέρα, καθώς τα ενεχείρισε με χέρι τρεμάμενο στην πρόεδρο του δικαστηρίου...

Ο λόγος του δικαστηρίου

* «Εγώ πιστεύω ότι κάθε στιγμή έχει και τον δικό της λόγο», ήταν ο επίλογος της έκθεσης του Αλέξανδρου...

Από μέρα σε μέρα φτάνει και η στιγμή για τον λόγο της Δικαιοσύνης.

Μετά και την ολοκλήρωση της ανάγνωσης των εγγράφων, τόσο η οικογένεια του θύματος όσο και η πλευρά των κατηγορουμένων μετρούν αντίστροφα τις ώρες για την έκδοση της ετυμηγορίας των δικαστών σχετικά με τον νομικό χαρακτηρισμό του εγκλήματος για το οποίο διεξήχθη πολύμηνη ακροαματική διαδικασία. Μια διαδικασία που στιγματίστηκε από την αποχώρηση σε αρχικό στάδιο των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και την αντικατάστασή τους από τους Νίκο Κωνσταντόπουλο και Ζωή Κωνσταντοπούλου, από έντονους διαξιφισμούς στο πλαίσιο της απόδειξης, κυρίως ανάμεσα σε υπεράσπιση και πολιτική αγωγή, αλλά και από σημαντικές απώλειες μελών της έδρας, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της δίκης έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός φρουρός, Επαμεινώνδας Κορκονέας, που κατηγορείται για τη δολοφονία του παιδιού (δικάζεται για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο»), διεκδικεί καταδίκη με ηπιότερο νομικό χαρακτηρισμό ή έστω την αναγνώριση ελαφρυντικών που θα μειώσουν το ύψος της ποινής, ενώ ο Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος φέρεται ως απλός συνεργός «με ψυχική συνδρομή» στο έγκλημα, θα επιχειρήσει και με την απολογία του να καταδείξει ότι δεν έχει ο ίδιος ευθύνη για την πράξη του συναδέλφου του. Οι δύο απολογίες, που θα σηματοδοτήσουν και την ολοκλήρωση σε εύλογο χρόνο της δίκης, αναμένονται στα μέσα της εβδομάδας.

Από τη μακρά πάντως αποδεικτική διαδικασία, από την εξονυχιστική εξέταση τόσο των αυτοπτών μαρτύρων, στην οποία συνέδραμαν καίρια και η πρόεδρος της έδρας, Αντζελίτα Παπαβασιλείου, αλλά κι ο εισαγγελέας Χαρ. Λακαφώσης, όσο και των πραγματογνωμόνων, αλλά και αστυνομικών, εκείνο που καταδείχθηκε ήταν το έωλο του βασικού υπερασπιστικού ισχυρισμού του Επαμ. Κορκονέα, ότι πυροβόλησε στον αέρα αλλά επλήγη θανάσιμα το παιδί εξαιτίας του εποστρακισμού της σφαίρας.

Εν χορώ οι μάρτυρες έδειξαν βολή σχεδόν στην ευθεία με θύμα και δράστη αντικριστά, ενώ δεν επιβεβαιώθηκε και ο ισχυρισμός περί σοβαρών επεισοδίων με ρίψη μολότοφ εξαιτίας των οποίων κινδύνευσε η ζωή των δύο αστυνομικών, οι οποίοι παρά τις αντίθετες εντολές από το κέντρο, επέστρεψαν πεζή στον χώρο. Για να κοπεί βίαια το νήμα μιας ζωής που μέτρησε μόνο 15 χρόνια.

πηγή: enet.gr

9 Ιουλίου 2010 - Κλάμματα και αντιφάσεις από τον Κορκονέα στην πρώτη ημέρα της απολογίας του

Σε έντονο συγκινησιακό κλίμα ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή (9/7) ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας η ακρόαση των απολογιών των δύο ειδικών φρουρών Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, οι οποίοι κατηγορούνται για τον θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια.

Πρώτος απολογήθηκε ο βασικός κατηγορούμενος Επ. Κορκονέας, ο οποίος βαρύνεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. "Θέλω να πω ότι λυπάμαι πολύ για ό,τι έγινε" είπε στην αρχή της απολογίας του. Και πρόσθεσε με κλάματα ότι: "Τα θύματα είμαστε εγώ και αυτός, το παιδί και εγώ, πεθαίνω κάθε μέρα, κάθε λεπτό, οι οικογένειές μας σίγουρα πονάνε".

Αναφερόμενος στο μοιραίο βράδυ, υποστήριξε εκ νέου ότι ενώ ήταν στο περιπολικό με τον συγκατηγορούμενό του, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και μπουκάλια από περίπου δέκα συγκεντρωμένα άτομα. Όπως ανέφερε, άφησαν το περιπολικό κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και με τον συνάδελφό του πήγαν πεζή στην οδό Τζαβέλα, όπου και πάλι τους επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια περίπου είκοσι με τριάντα άτομα

Είπε ακόμη οτι ο Β. Σαραλιώτης έριξε δυο βολίδες κρότου-λάμψης και οπισθοχώρησαν, αλλά -όπως τόνισε- συνειδητοποίησε ότι και από τη μεριά της Κωλέτη υπήρχαν συγκεντρωμένοι, που τους έβριζαν και τους πετούσαν αντικείμενα.

"Αισθάνθηκα εγκλωβισμένος"

"Αισθάνθηκα εγκλωβισμένος από την επίθεση, έβγαλα το πιστόλι και πυροβόλησα, νομίζω, δυο φορές. Δεν θυμάμαι πολλά πράγματα, έχω ακόμα στο μυαλό μου τους έντονους ήχους από σπασίματα και φωνές. Τα συναισθήματά μου εκείνη τη στιγμή είναι πάρα πολλά. Συνειδητοποιώ ότι έχω κάνει χρήση του όπλου και έχω συγκλονιστεί. Λέω στον συνάδελφο 'Πάμε να φύγουμε'. Θυμάμαι, ότι κοιταζόμασταν, χωρίς να μιλάμε", είπε.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, όπου τους μετέφεραν, αρχικά τους είπαν για τραυματισμό ενός πολίτη και αφού παρέδωσαν τα όπλα, έμαθαν ότι υπήρξε θάνατος. "Δεν μπορούσα να το πιστέψω", ανέφερε.

Με την έναρξη της διαδικασίας σήμερα και ύστερα από αίτημα της πολιτικής αγωγής στο δικαστήριο, έγινε επίδειξη των ρούχων, που φορούσε το μοιραίο βράδυ ο Γρηγορόπουλος, καθώς και των όπλων των δυο αστυνομικών. Για πρώτη φορά στο δικαστήριο παρούσα ήταν σήμερα και η γιαγιά του παιδιού, η οποία με δάκρυα στα μάτια και κρατώντας στο στήθος της τη φωτογραφία του εγγονού της, παρακολουθούσε την επίδειξη των πειστηρίων.

Μάλιστα, όταν η πρόεδρος της Έδρας, Αντζελίτα Παπαβασιλείου, είπε στην οικογένεια του θύματος, αν επιθυμεί να αποχωρήσει από την αίθουσα κατά την επίδειξη η γιαγιά του Αλέξανδρου, απάντησε ότι θέλει να παραμείνει και να δει τα πειστήρια.

Σωρεία αντιφάσεων εντόπισε η πρόεδρος

Στη συνέχεια η πρόεδρος εντόπισε η πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας εντόπισε σωρεία αντιφάσεων στα όσα ισχυρίζεται ο ειδικός φρουρός. Η πρόεδρος του δικαστηρίου Αντζελίτα Παπαβασιλείου υπέβαλε δεκάδες ερωτήσεις στον κατηγορούμενο αστυνομικό, καθώς στην απολογία του εμφάνισε αντιφάσεις με όσα αρχικώς έχει υποστηρίξει, αλλά και αντιφάσεις σε σχέση με όσα έχουν καταθέσει για τους χρόνους των γεγονότων που προηγήθηκαν των μοιραίων πυροβολισμών, στην οδό Τζαβέλα οι άνδρες της διμοιρίας των ΜΑΤ που το επίμαχο βράδυ βρισκόταν κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ενώ αρχικά είχε υποστηρίξει πως στην οδό Τζαβέλα όπου πήγαν πεζοί με τον συγκατηγορούμενό του Βασίλη Σαραλιώτη είχαν δεχθεί επίθεση με μολότοφ από πολλά συγκεντρωμένα άτομα, σήμερα δεν ανέφερε καθόλου τη ρίψη μολότοφ και στην επισήμανση της προέδρου απάντησε ότι δεν θυμάται. Δεν μπόρεσε επίσης να δώσει εξήγηση γιατί η διμοιρία ανέφερε στο κέντρο της ότι είδε το περιπολικό να ανεβαίνει στη Χαριλάου Τρικούπη σε χρόνο που αυτός και ο Σαραλιώτης δήλωναν στο δικό τους κέντρο ότι δέχονταν επίθεση.

Στις επίμονες ερωτήσεις της κυρίας Παπαβασιλείου γιατί οι δύο ειδικοί φρουροί αποφάσισαν να πάνε πεζοί στην οδό Τζαβέλα, αφού ήδη, όπως λένε, είχαν δεχθεί με το περιπολικό δύο φορές επίθεση με ρίψη αντικειμένων, ο Επ. Κορκονέας απάντησε πως ήθελαν να προβούν σε συλλήψεις.

Πρόεδρος: Το κέντρο σας σάς έδωσε εντολή να απεμπλακείτε. Επιστρέφοντας εκτελούσατε εντολή;
Κορκονέας: Οχι. Θέλαμε να δούμε πού είναι τα άτομα, τι σκοπούς είχαν... Να κάνουμε συλλήψεις.
Πρόεδρος: Δεν ήταν επικίνδυνο; Ησασταν δύο και ήταν περίπου τριάντα, όπως λέτε. Πόσους μπορούσατε να συλλάβετε;
Κορκονέας: Θα μπορούσαμε δύο-τρεις. Δεν το σκέφτηκα ότι κινδυνεύαμε. Δεν περίμενα ότι θα μας ξαναεπιτεθούν. Πίστευα ότι θα είχα τη διμοιρία πίσω μου.
Πρόεδρος: Ο συνήγορός σας λέει ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι άβατο. Ετσι είναι; Γιατί πήγατε;
Κορκονέας: Το ότι πήγα ήταν λάθος. Εκεί δεχθήκαμε επίθεση. Ημουν σε πανικό.

Ο  Επ. Κορκονέας υποστήριξε επίσης, σε ερωτήσεις της προέδρου, ότι άργησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το κέντρο τους που τους το είχε ζητήσει μέσω ασυρμάτου τρεις φορές μετά το συμβάν, διότι ήταν σε σύγχυση, καθώς αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το όπλο του. "Δεν είμαι εξοικειωμένος με τη βία. Οταν πυροβολείς στον αέρα η σφαίρα μπορεί να χτυπήσει κάποιον", είπε χαρακτηριστικά για να του απαντήσει η πρόεδρος ότι αυτή τη φράση του το δικαστήριο την κρατάει (σ.σ. μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στοιχειοθέτηση του ενδεχόμενου δόλου).

Ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι δεν ήξερε πως είχε χτυπηθεί πολίτης, ότι είχε ταραχθεί πολύ από το όλο περιστατικό και πως όταν ενημερώθηκε ότι είχε σκοτωθεί το παιδί σκεφτόταν συνεχώς το παιδί και όχι την απολογία του. Η εξέταση του κατηγορούμενου από την έδρα θα συνεχιστεί τη Δευτέρα το πρωί, καθώς λόγω κόπωσης ο Επ. Κορκονέας δεν μπορούσε να συνεχίσει σήμερα.

πηγή: newstime.gr

12 Ιουλίου 2010 - Και νέες αντιφάσεις στην απολογία Κορκονέα

Εν μέσω αντιφάσεων, όπως επισήμανε και η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η απολογία του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα που κατηγορείται για τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μεταξύ άλλων, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε, πως πυροβόλησε κοιτώντας μπροστά -κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει αρχικά, ότι δηλ. πυροβόλησε καθώς έτρεχε να ξεφύγει από την επίθεση νεαρών. Η απολογία του Κορκονέα αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη με τις ερωτήσεις που θα του υποβάλει ο εισαγγελέας Έδρας, Χαρ.Λακαφώσης, και την Τετάρτη εκτιμάται ότι θα απολογηθεί ο δεύτερος κατηγορούμενος, Βασίλης Σαραλιώτης.

Καταιγισμό ερωτήσεων δέχθηκε τη Δευτέρα ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, δεύτερη ημέρα απολογίας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, από την πρόεδρο κ. Παπαβασιλείου, ώστε να φωτιστούν όλες οι λεπτομέρειες της μοιραίας νύχτας της 6ης Δεκεμβρίου 2008 όταν χτυπημένος κατάστηθα από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού έπεφτε νεκρός ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στη γωνία των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Ο κατηγορούμενος δεν έδωσε σαφείς εξηγήσεις για όσα συνέβησαν το επίμαχο βράδυ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου, για πρώτη φορά σήμερα, υποστήριξε πως όταν πυροβόλησε, έβλεπε τα μαζεμένα παιδιά. Ο ισχυρισμός του αυτός έρχεται σε αντίθεση με εκείνον που αρχικώς έχει προβάλει, ότι δηλαδή πυροβόλησε φεύγοντας από την Τζαβέλλα, γυρίζοντας δηλαδή προς τα πλάγια και πίσω το σώμα του. Είπε, επίσης, σήμερα πως όταν πυροβόλησε έβλεπε εκτός από τους συγκεντρωμένους και το όπλο του, γεγονός που του επεσήμανε η πρόεδρος.

Η κ. Παπαβασιλείου με ερώτησή της ζήτησε από τον κατηγορούμενο να της διευκρινίσει κατά πόσο κάποιος που πυροβολεί στον αέρα βλέπει το όπλο του μπροστά του.

Ο κατηγορούμενος απάντησε πως με ευθεία βολή κάποιος έχει οπτική επαφή με το όπλο του. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας επανέλαβε ότι πυροβόλησε για να διασφαλίσει τη σωματική του ακεραιότητα από την επίθεση που δεχόταν με το συνάδελφο και συγκατηγορούμενό του Βασίλη Σαραλιώτη από συγκεντρωμένους και τόνισε πως ήταν σίγουρος ότι η σφαίρα δεν θα έβρισκε πουθενά.

πηγή: news.ert.gr

13 Ιουλίου 2010 - «Κάνατε κουρέλι την ιερή στιγμή του κατηγορούμενου, κ. Κούγια»


Συνεχίστηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας, η εξέταση του ειδικού φρουρού Επ. Κορκονέα που κατηγορείται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλ. Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Ο κατηγορούμενος, απαντώντας στον εισαγγελέα της έδρας Χαράλαμπο Λακαφώση, για μία ακόμη φορά «έδειξε» ότι η επίθεση που είχε δεχτεί την πρώτη φορά το περιπολικό και στάθηκε η αφορμή, όπως είχε υποστηρίξει, να ψάξουν να βρουν τα άτομα που τους επιτέθηκαν, ήταν η ρίψη ενός μπουκαλιού. Ο κατηγορούμενος, Επ. Κορκονέας, επίσης, δεν μπόρεσε να απαντήσει στον εισαγγελέα αν τα άτομα αυτά ήταν τελικά τα ίδια που βρέθηκαν στην οδό Τζαβέλα το βράδυ της δολοφονίας.

Χαρακτηριστικό των όσων ειπώθηκαν είναι και η ερώτηση του εισαγγελέα που είπε στον κατηγορούμενο, «στην πρώτη προανακριτική (απολογία) έχετε πει για επίθεση από αρκετά άτομα με μπουκάλια, στην ανακριτική μιλήσατε για διάφορα αντικείμενα και στην τρίτη στα πλαίσια της "αναβάθμισης" έγιναν πέτρες, μάρμαρα και μπουκάλια. Μπορείτε να απαντήσετε τι ήταν τελικά;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ειδικός φρουρός εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε, στον εισαγγελέα, ότι κάποιες απαντήσεις ειπώθηκαν με σκοπό την προστασία του εαυτού του και των δικαιωμάτων του. «Για να βοηθηθώ», είπε στον εισαγγελέα. Επιπρόσθετα, απαντώντας στην ερώτηση του εισαγγελέα, γιατί ήταν τόσο σοκαρισμένος μετά τη χρήση του όπλου, αφού απεγκλωβίστηκε και ήταν καλά ο ίδιος και ο συνάδελφός του, είπε ότι σκεφτόταν την ΕΔΕ που θα ακολουθήσει επειδή είχε χρησιμοποιήσει όπλο. Να σημειωθεί εδώ ότι ο κατηγορούμενος έχει υποστηρίξει ότι για θάνατο ανθρώπου (σ.σ. δολοφονία Αλέξη Γρηγορόπουλου) έμαθε όταν μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ και αφού είχε παραδώσει το όπλο. Φτάνοντας στο τέλος των ερωτήσεων του εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος άρχισε να κλαίει, ψελλίζοντας συγγνώμη και λέγοντας ότι δεν είμαι αυτός που με παρουσιάζουν, είμαι ψυχικά πληγωμένος και ότι δεν είχα αντιπαλότητα μαζί τους, με αυτούς τους νέους που κυκλοφορούσαν στα Εξάρχεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων προς τον Επ. Κορκονέα από την Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνήγορο της οικογένειας Γρηγορόπουλου, ο συνήγορος υπεράσπισης του ειδικού φρουρού, Αλ. Κούγιας, διέκοπτε συνέχεια, ενώ δεν το επιτρέπει η δικονομία, με αποτέλεσμα η πρόεδρος του δικαστηρίου να πει «κάνατε κουρέλι την ιερή στιγμή του κατηγορούμενου».

14 Ιουλίου 2010 - Άδειασε τον Κορκονέα ο Σαραλιώτης

Σήμερα η δίκη συνεχίστηκε με την απολογία του συγκατηγορούμενου του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, Βασίλη Σαραλιώτη ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, συνεχίζεται στην Άμφισσα η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

"Όταν έριξα κροτίδες κρότου λάμψης οι άνθρωποι που βρίσκονταν απέναντι μου σταμάτησαν να πετούν αντικείμενα προς το μέρος μας και κατάλαβαν ότι έπρεπε να οπισθοχωρήσουμε" υποστήριξε ο Β. Σαραλιώτης και πρόσθεσε: "Του λέω πάμε, γυρίζω το κεφάλι και αμέσως ακούω τον πυροβολισμό. Τα έχασα, δεν το περίμενα. Θεωρώ ότι πυροβόλησε ψηλά για εκφοβισμό".

Όσο για τη δική του εμπλοκή δήλωσε πως είναι αθώος και εξέφρασε τη θλίψη του σημειώνοντας ότι δεν έχει ευθύνη για ό,τι συνέβη.

πηγή: αριστερότερα

16 Ιουλίου 2010 - Αδειάζει τον Κορκονέα για να σωθεί ο Σαραλιώτης

«Δεν υπήρχε λόγος να πυροβολήσει

«Πατώντας» πάνω στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το φονικό βόλι δεν έφυγε από το δικό του πιστόλι, ο Βασίλης Σαραλιώτης, αποποιήθηκε χθες, απολογούμενος, ενώπιον του ΜΟΔ Αμφισσας κάθε ευθύνη για τον τραγικό επίλογο της περιπολίας του με τον Επαμεινώνδα Κορκονέα το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008.

«Αν δεν προπορευόταν ο συνάδελφος...», ήταν η μόνιμη επωδός του, όπως εύστοχα σχολίασε η πρόεδρος του Δικαστηρίου, Αντζελίτα Παπαβασιλείου, τη συνήθη απάντησή του στον «κανονιοβολισμό» των ερωτήσεών της που κατέτειναν στο να καταδείξουν στοιχεία τα οποία συνθέτουν την προσωπική του ευθύνη. Τόσο στα κρίσιμα λεπτά που προηγήθηκαν της δολοφονίας όσο και στα αμέσως επόμενα, όταν οι δύο αστυνομικοί αποχώρησαν από το σημείο. Επιδεικνύοντας κολάσιμη αδιαφορία για τις κραυγές του πλήθους που φώναζε «βοήθεια» πάνω από το πτώμα του 15χρονου Αλέξανδρου.

«Εγώ θεωρώ ότι έπραξα σωστά, κοιμάμαι με τη συνείδησή μου ήσυχη. Λυπάμαι για ό,τι έγινε αλλά δεν είμαι υπεύθυνος. Δεν μπορούσα να το αποτρέψω. Τι έκανε ο συνάδελφός μου είναι δικό του θέμα», ήταν η κατακλείδα της απολογίας του που έβριθε αντιφάσεων, σε σχέση με όσα κατά καιρούς έχει υποστηρίξει, ενώπιον προανακριτικών και ανακριτικών αρχών για τις συνθήκες της δολοφονίας.

Ο Βασίλης Σαραλιώτης σε μια προσπάθεια να περιχαρακώσει τον εαυτό του «άδειασε» τον Επαμ. Κορκονέα, που «πυροβόλησε, ενώ η κατάσταση πήγαινε σε εκτόνωση».

Χαρακτηριστική είναι η φράση του για την εγκληματική επιλογή του συναδέλφου του: «Δεν υπήρχε λόγος εκείνη την ώρα να πυροβολήσει στο πλήθος».

Σε άλλα βέβαια κομβικά σημεία που συνετέλεσαν στην τραγική κατάληξη, ο Βασίλης Σαραλιώτης (δικάζεται για απλή συνέργεια στην πράξη του Κορκονέα) επιχείρησε να «συμπορευθεί» με την εκδοχή του συγκατηγορουμένου του, όπως για παράδειγμα, ότι οι επιθέσεις που δέχτηκαν δεν ήταν δύο αλλά τρεις (σ.σ.: αναβαθμίστηκαν στο ακροατήριο).

Η τακτική όμως που ακολούθησε «άδειασε» και τον ίδιο, καθώς αποψίλωσε προηγούμενους ισχυρισμούς του.

Χαρακτηριστική του περιεχομένου της απολογίας του ήταν η φράση της κ. Παπαβασιλείου που αρκετές φορές εξανέστη από τις απαντήσεις του, και σε κάποιο σημείο μίλησε ακόμη και για εμπαιγμό: «Οταν ένα γεγονός δεν παραλλάσσει στη μνήμη ενός ανθρώπου το περιγράφει με σταθερό τρόπο. Ή κινδυνεύατε ή δεν κινδυνεύατε... άλλο "το 'χω δει" κι άλλο "είναι λογικό". Αλλο το "υποθέτω", άλλο το "συμπεραίνω"», του επισήμανε.

Απ' την πλευρά του, ο κατηγορούμενος δικαιολογήθηκε για τις αντιφάσεις, λέγοντας ότι «τότε δεν είχα τη νηφαλιότητα», ενώ εντύπωση προκάλεσε ότι απέφευγε να αξιολογήσει την πράξη του Κορκονέα να κάνει χρήση του όπλου.

Σαραλιώτης: «Ετσι έκρινε, έτσι έκανε. Εγώ δεν έχω κάνει χρήση. Εκείνο το βράδυ εγώ έπραξα σωστά (σ.σ. και για τη ρίψη της κρότου-λάμψης)».

Τελικά, μετά τις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου χαρακτήρισε την κίνηση Κορκονέα «υπερβολική», η οποία τον έκανε να «θυμώσει» μαζί του αλλά όχι και να τον... επιπλήξει. Καθώς, όπως δικαιολογήθηκε, «τότε έπρεπε να σκεφτώ», σήμερα «κουβαλάει έναν θάνατο. Τι να του πω;».

Ο Βασίλης Σαραλιώτης, που υποστήριξε ότι είναι ένας «έμπειρος, συνετός, υπάκουος αστυνομικός» και δεν βρίζει «ειδικά όταν φοράω τη στολή γιατί τη σέβομαι», είπε για τα λεπτά που προηγήθηκαν των πυροβολισμών:

«Αναγκάστηκα να ακολουθήσω τον Κορκονέα, ο οποίος ξαφνικά βγήκε από το όχημα. Κατεβαίνω κι εγώ τη Ναυαρίνου. Τον βλέπω να ανεβαίνει λίγο στο πλακόστρωτο της Τζαβέλλα. Ακούω από το βάθος φωνές, πέφτουν αντικείμενα. Ταράχτηκα γιατί ήταν και κάποιοι όρθιοι στην καφετέρια "Μύλος". Αναγκάστηκα να πετάξω την κρότου-λάμψης. Είχε αποτέλεσμα γιατί σταμάτησαν να πετάνε αντικείμενα. Μπορούσαμε να οπισθοχωρήσουμε. Βλέπω και τον Κορκονέα να κάνει μερικά βήματα πίσω. Του λέω "πάμε". Η κατάσταση πήγαινε προς εκτόνωση. Πάνω που του λέω "πάμε" και γυρνάω το κεφάλι ακούω τους πυροβολισμούς. Τα 'χασα. Θεωρούσα ότι είχαμε χρόνο να φύγουμε. Οταν γύρισα να δω το χέρι του είχε καθοδική πορεία. Το 'χε στο ύψος του ώμου και το κατέβαζε. Θεωρώ ότι πυροβόλησε ψηλά για εκφοβισμό. Φύγαμε σχεδόν τρέχοντας. Ενημερώσαμε για την επίθεση όταν φτάσαμε στο Τμήμα».

Πρόεδρος: «Οι μάρτυρες λένε ότι την κρότου-λάμψης την πετάξατε στο δεύτερο περιστατικό. Λένε ψέματα;».
Σαραλιώτης: «Ναι».
Πρόεδρος: «Οταν λένε ότι δεν τραβήξατε εσείς όπλο όμως λένε αλήθεια; Αν ήθελαν να σας ομαδοποιήσουν δεν θα 'λεγαν "στο πυρ το εξώτερο και οι δύο"; Και γιατί δεν φύγατε, αφού κάνατε ενημέρωση προς το Κέντρο ότι μεταβαίνατε;».
Σαραλιώτης: «Είχε λήξει το περιστατικό τότε».
Πρόεδρος: «Γιατί τότε είπατε στη διμοιρία "κατεβείτε", ενώ είχε λήξει;».
Σαραλιώτης: «Γιατί κατέβηκε ο συνάδελφος... δεν ενημέρωσα εκείνη τη στιγμή γιατί το πιο επείγον ήταν ο συνάδελφος που προπορευόταν».
Πρόεδρος: «Δηλαδή, η υπακοή που επικαλείσθε μπήκε σε δεύτερη μοίρα».
Σαραλιώτης: «Θα 'χα ευθύνη αν πάθαινε κάτι».
Πρόεδρος: «Η διμοιρία αν εκτιμούσε τον κίνδυνο ως σοβαρό δεν θα 'πρεπε να σας ακολουθήσει; Την ενημερώσατε για το περιστατικό;».
Σαραλιώτης: «Δεν μπορούσα εκείνη τη στιγμή».
Πρόεδρος: «Τότε, εκτελείτε πλημμελώς τα καθήκοντά σας».

Πρόεδρος: «Εκείνο το σημείο είναι, όπως λέτε, το λεγόμενο άβατο; Θερμοκήπιο αναρχικών; Και γιατί επιλέξατε να πάτε;».
Σαραλιώτης: «Στόχος μου ήταν να φύγω στο δεύτερο περιστατικό».
Πρόεδρος: «Κατανοήσατε το "απεμπλακείτε" που σας είπαν από το Κέντρο; Γιατί γυρίσατε πίσω; Βάλατε τη ζωή του Κορκονέα πάνω από τη δική σας;».
Πρόεδρος: «Η αυτοθυσία σας... γιατί δεν του φωνάξατε "πού πας, κινδυνεύεις;"».
Σαραλιώτης: «Είχε φτάσει ήδη στη γωνία... δεν μπορούσα να λογομαχήσω».
Πρόεδρος: «Δεν είναι λογομαχία, κύριε, η επισήμανση του κινδύνου... και τόσα αντικείμενα που λέτε ότι έπεφταν, πώς δεν σας χτύπησε κανένα;».
Σαραλιώτης: «Λόγω εμπειρίας».

Πρόεδρος: «Είχατε πει ότι βαδίζατε ο ένας δίπλα στον άλλο, σε απόσταση ενός μέτρου».
Σαραλιώτης
: «Λόγω της σύγχυσης, του θανάτου».
Πρόεδρος: «Ο θάνατος επέδρασε στο να μην τα λέτε εσείς καλά... και μετά δεν είπατε τίποτε στη διμοιρία, αλλά ούτε και μεταξύ σας στο περιπολικό; Μόνο ένα "τη γλιτώσαμε;"».
Σαραλιώτης
: «Τράβαγα τα μαλλιά μου στο περιπολικό».
Πρόεδρος
: «Για μια απλή χρήση όπλου;».
Σαραλιώτης
: «Είχα αμηχανία τι θα γίνει... πού πήγε η σφαίρα... Είχα γυρίσει το κεφάλι πίσω να δω αν χτυπήθηκε κανείς».
Πρόεδρος: «Πρώτη φορά το λέτε κι αυτό. Κι από τη Ναυαρίνου βλέπατε εσείς πού πήγε η σφαίρα;».

Νωρίτερα, απαντώντας στα αναπόφευκτα εισαγγελικά ερωτήματα, είχε παραδεχθεί ότι η διμοιρία για την προστασία της οποίας, όπως λένε, ενεπλάκησαν σε επεισόδιο «αντιμετωπίζει μόνη της τις επιθέσεις».

Εισαγγελέας: «Τι σας έκανε σταδιακά να αναβαθμίσετε τα περιστατικά και χθες να τα αποδομήσετε;».
Σαραλιώτης: «Γιατί έτσι έγιναν».
Εισαγγελέας: «Από μπουκάλια και πέτρες που λέγατε ότι σας πέταξαν, φτάσατε στα μάρμαρα και στα τασάκια, και χθες ξαναπέσαμε στα μπουκάλια. Προσπαθήσατε να δώσετε άλλη εικόνα;».
Σαραλιώτης: «Σήμερα έχω την ψυχική ηρεμία να σας πω».
Εισαγγελέας: «Απάντηση πάντως δεν πήρα... Πότε πατάτε το κουμπί που έχει το περιπολικό και ενημερώνει απευθείας το Κέντρο για επίθεση;».
Σαραλιώτης: «Μόνο για σοβαρό λόγο».
Εισαγγελέας: «Πόσες φορές είχατε σοβαρό λόγο εκείνο το βράδυ για να το πατήσετε;».
Σαραλιώτης: «Πολλές, αλλά δεν σκέφτηκα να το πατήσω».
Εισαγγελέας: «Ατομα που φορούσαν κουκούλες είδατε;».
Σαραλιώτης: «Αυτοί συνήθως φοράνε μαύρα. Μπορεί να 'ταν και με κουκούλες».
Εισαγγελέας: «Δεν το 'χετε καταθέσει ποτέ. Ολα όσα λέτε θα είχαν νόημα αν δεν υπήρχε αναφορά της διμοιρίας προς το Κέντρο για περιστατικό που σε κανένα από τα τρία επεισόδια που λέτε δεν έλαβε χώρα. Τις κραυγές αγωνίας τις ακούσατε όταν φεύγατε; Φώναζαν για ασθενοφόρο, λένε οι μάρτυρες, έχετε λόγο να τους αμφισβητείτε;».
Σαραλιώτης: «Ακουσα μόνο φωνές».
Εισαγγελέας: «Με το χέρι στην καρδιά, πιστεύετε ότι η όλη σας συμμετοχή εκείνο το βράδυ συνέδραμε στην εκπλήρωση του καθήκοντός σας; Με όλα όσα προέκυψαν ότι δεν κάνατε;».
Σαραλιώτης: «Το μόνο λάθος μου ήταν η επάνοδος, που δεν ήταν δική μου επιλογή».

«Θα ενεργούσα το ίδιο»

Εντύπωση προκάλεσε η επιμονή του να ισχυρίζεται μέχρι και τώρα ότι έπραξε σωστά το βράδυ της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου.

Εισαγγελέας: «Θα ενεργούσατε ξανά σήμερα με τον ίδιο τρόπο;».
Σαραλιώτης: «Ετσι όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα, ναι. Οχι όμως για να κάνω κακό. Δεν προκάλεσα εγώ τον θάνατο».

Ενδεικτική του τρόπου δράσης του ως αστυνομικού ήταν και η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα «πώς θα κάνατε συλλήψεις αφού δεν είχατε συγκρατήσει χαρακτηριστικά;».
Σαραλιώτης: «Βάσει της λογικής στο σημείο δεν θα 'ταν άλλα άτομα από αυτά που είχαν αρχικά επιτεθεί!».
Εισαγγελέας: «Εχει σχέση ο θάνατος του Αλέξανδρου με εγωισμό;».
Σαραλιώτης: «Εγώ δεν έχω εγωισμό. Αμα δεν πυροβολούσε ο Κορκονέας, δεν θα 'χαμε αυτό το αποτέλεσμα. Η κρότου-λάμψης που έριξα εγώ ήταν για εκτόνωση».
Πρόεδρος: «Επιδοκιμάζετε τη συμπεριφορά σας;».
Σαραλιώτης: «Εκανα το καθήκον μου».
Πρόεδρος: «Είχατε πει στο δικαστικό συμβούλιο ότι προσπαθήσατε να τον απομακρύνετε για να μην το ξανακάνει».
Σαραλιώτης: «Κακώς το έγραψαν».
Πρόεδρος: «Αν έχουν προσωποποιήσει στο πρόσωπό σας οι αναρχικοί το μένος και την άκριτη αντιπάθειά τους και λένε ότι βρίσατε ενώ εσείς λέτε πως όχι, το ίδιο έκανε κι ο γραμματέας που το έγραψε;».
Σαραλιώτης: «Πιστεύω πως είναι λάθος».

Το «ζευγάρι»

Καίριες ερωτήσεις υποβλήθηκαν στον κατηγορούμενο από τους τακτικούς δικαστές αλλά και τους λαϊκούς δικαστές (ενόρκους) της έδρας.
Δικαστής (Γ. Βώττης): «Μήπως σε ελάχιστα δευτερόλεπτα χάσατε κι εσείς την ψυχραιμία σας και βγάλατε όπλο;»
Σαραλιώτης: «Απλά ακουμπούσα το χέρι μου στο όπλο».
Βώττης: «Οταν τελείωσε η επίθεση, πήγατε δίπλα στη διμοιρία και δεν κινδυνεύατε, γιατί σταματήσατε να επιδιώκετε την εκπλήρωση της αρχικής σας πρόθεσης να κάνετε συλλήψεις;».
Σαραλιώτης: «Ταράχτηκα από τον πυροβολισμό... ήθελα να εξαφανιστώ εκείνη την ώρα».

Ενορκος (Κατσικούλη Μαρία): «Εχετε αναρωτηθεί γιατί σας λένε ζευγάρι; Το ότι εσείς δεν λειτουργήσατε καθόλου σαν ζευγάρι δεν ήταν πολύ επιβαρυντικός παράγοντας για το αποτέλεσμα της βάρδιας σας; Και πώς αξιολογείται ο καλός αστυνομικός, στα δύσκολα ή στα απλά περιστατικά;».
Σαραλιώτης: «... συνήθως στα δύσκολα».
Ενορκος: «Οταν είδατε ότι κάτι δεν πάει καλά εσείς μόνος σας δεν μπορούσατε να κάνετε κάτι αποτρεπτικό, σαν μεμονωμένη οντότητα;».
Σαραλιώτης: «Εκανα. Πέταξα την κρότου-λάμψης».
Ενορκος: «Χωρίς πάλι να συνεννοηθείτε με το ζευγάρι σας».

Ενορκος (Καραπλής Ν.): «Αν είχατε αντιληφθεί τον τραυματισμό, θα γυρνούσατε πίσω;».
Σαραλιώτης: «Δεν θα πήγαινα με τίποτε κοντά, αλλά σίγουρα θα ζητούσα βοήθεια και ασθενοφόρο».

Ομολόγησε συνεννόηση με τον Κορκονέα στη ΓΑΔΑ ο Σαραλιώτης

Στην ομολογία ότι είχε συνομιλία στη ΓΑΔΑ με τον Επαμεινώνδα Κορκονέα το βράδυ της δολοφονίας του 16χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, προχώρησε σήμερα ο Βασίλης Σαραλιώτης. Κατά την εξέτασή του από τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Λακαφώση στη δίκη που συνεχίζεται στην Άμφισσα, ο Β. Σαραλιώτης ομολόγησε ότι ο ισχυρισμός του πως ο Επ. Κορκονέας πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό, προέκυψε μετά από αυτή τους τη συνομιλία.

Η απάντηση του Β. Σαραλιώτη, που μαζί με το συνάδελφό του αστυνομικό Επ. Κορκωνέα κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια, προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου, η οποία του επισήμανε: "Χθες είπατε ότι δεν είχατε μιλήσει καθόλου και ότι μετά στη ΓΑΔΑ σας κρατούσαν χωριστά. Σήμερα όμως μας λέτε πως αυτός σας ενημέρωσε;"

"Ε ναι, μιλήσαμε κάποια στιγμή στη ΓΑΔΑ" απάντησε ο Β. Σαραλιώτης.

Σε εκείνο το σημείο, ο Β. Σαραλιώτης δέχθηκε ερώτηση - επίπληξη από ένορκο, που ανέφερε: "Έχετε αναρωτηθεί κύριε γιατί σας λένε ζευγάρι; Δεν ήταν αυτός ένας πολύ επιβαρυντικός παράγοντας για το τραγικό αποτέλεσμα που είχε η βάρδιά σας;"

Ο Β. Σαραλιώτης δεν απάντησε.

Στη συνέχεια, τον Β. Σαραλιώτη θα εξετάσει η πολιτική αγωγή.

πηγή: enet.gr (1) (2) (3)

17 Ιουλίου 2010 - Επίθεση Κούγια στον Εισαγγελέα

Συνήγορος Κορκονέα (Αλ. Κούγιας): «Κύριε εισαγγελέα, ρωτούσατε μόνο επιβαρυντικά σε βάρος του πελάτη μου».
Εισαγγελέας (Χαρ. Λακαφώσης): «Είστε ο μόνος που 'χει τολμήσει να προσβάλει έτσι τον εισαγγελέα της έδρας».

Με το «καλημέρα» σας χθες (σ.σ. την Παρασκευή, 17/7), τρίτη ημέρα της απολογίας του κατηγορουμένου, Βασίλη Σαραλιώτη, κι ενώ η συνήγορος πολιτικής αγωγής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε μόλις ξεκινήσει την υποβολή των ερωτήσεών της, ο Αλέξης Κούγιας, εύλογα θορυβημένος από το «άδειασμα» του πελάτη του από τον συγκατηγορούμενό του σε ό,τι αφορά την ευθύνη για τη δολοφονία του 15χρονου, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ζητώντας το λόγο, απέδωσε το επιβαρυντικό για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα περιεχόμενο της απολογίας Σαραλιώτη στη μη σωστή, κατά την εκτίμησή του, μεταχείρισή του από τον εισαγγελέα της έδρας.

Κούγιας: «Δεν έχουμε κανένα παράπονο από το Δικαστήριο, όποια κι αν είναι η απόφαση. Κάποιοι όμως εκμεταλλεύονται την άγνοια νομικών όρων και λέξεων των κατηγορουμένων, μετατρέποντάς τους σε μάρτυρες. Για να γοητεύονται παγιδεύουν τους κατηγορουμένους».
Εισαγγελέας: «Νομίζετε, κύριε συνήγορε, ότι τον παγίδευσα;»
Κούγιας:«Ναι, αν είναι αλήθεια όσα διάβασα στην "Ελευθεροτυπία" για τη μαεστρία με την οποία υποβάλλατε τις ερωτήσεις», του αντέτεινε ο συνήγορος, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το ρεπορτάζ της «Ε» (σ.σ. που σημείωνε ότι υποβάλλοντας με μαεστρία ερωτήσεις ο εισαγγελέας ανέδειξε αντιφάσεις, αλλά και έβγαλε αλήθειες, κι όχι βέβαια ότι «παγίδευσε»). Ο Αλ. Κούγιας δεν παρίστατο κατά την εξέταση Σαραλιώτη από τον εισαγγελέα.

Το χάσμα πάντως, που σε κομβικά σημεία της υπόθεσης χωρίζει τους δύο κατηγορούμενους, οι οποίοι βέβαια σε άλλες παραμέτρους ταυτίζονται, φάσκοντας και αντιφάσκοντας, επιχειρώντας να αποσείσουν ευθύνες, είναι πλέον φανερό. Στην αυλαία των απολογιών οι «μάσκες» πέφτουν και είναι φανερή και η σύγκρουση υπερασπιστικών τακτικών.

Ενδεικτική είναι η έκρηξη χθες, κατά τη διάρκεια διακοπής της διαδικασίας, της μητέρας του Βασίλη Σαραλιώτη, η οποία μας πλησίασε ταραγμένη για να μας πει: «Ο Βασίλης δεν θα πληρώσει για τα λάθη άλλων. Λέει την αλήθεια. Εγώ από την πρώτη στιγμή ήθελα να πάω να δω την οικογένεια του παιδιού, αλλά δεν με άφηναν. Δεν ήξερα και πώς θα αντιδράσουν, γιατί μπαίνω στη θέση τους...».
«Στερεότυπες απαντήσεις»

Οπως εύστοχα παρατήρησε η πρόεδρος του Δικαστηρίου, Αντζελίτα Παπαβασιλείου, ο Βασίλης Σαραλιώτης αρκετές φορές έδωσε και χθες στερεότυπες απαντήσεις, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη σωρεία αντιφάσεων που του επισημαίνονταν από τη συνήγορο πολιτικής αγωγής.

Κωνσταντοπούλου: «Θεωρεί και μέχρι σήμερα ότι δεν έχει σφάλει σε κανένα στάδιο; Το περιεχόμενο της απολογίας του ήταν το προσήκον;».
Σαραλιώτης: «Ομολόγησα ότι έσφαλα και τα περιστατικά ήταν τρία. Δεν μπορούσα να το αποτρέψω, το λέω από τα βάθη της ψυχής μου».
Κωνσταντοπούλου: «Γιατί προανακριτικά και ανακριτικά τον δικαιολογεί πλήρως τον κ. Κορκονέα; Εχει μια απόλυτη ταύτιση;».
Σαραλιώτης: «Δεν μπορούσα να κάνω κάτι να το αποτρέψω».
Πρόεδρος: «Είναι μια στερεότυπη απάντηση αυτή».
Σαραλιώτης: «Δεν ταυτίστηκα με τον πυροβολισμό».
Κωνσταντοπούλου: «Τι τον έκανε τόσο σίγουρο ότι οι βολές ήταν στον αέρα και το είπε τότε απολογούμενος τρεις φορές;».
Κούγιας (παρεμβαίνει): «Δεν σημαίνει ότι είναι αλήθεια όσα λέει τώρα».
Σαραλιώτης: «Είπα την εικόνα που είχα τότε στο μυαλό μου. Δεν ήθελα να βοηθήσω τον Κορκονέα».
Κωνσταντοπούλου: «Συγκαλύπτει κατά την άποψή μου. Μας είπε ότι μετά τους πυροβολισμούς τράβαγε τα μαλλιά του, κάτι που δεν είναι συμβατό με ότι δεν γνώριζε πως υπήρχε τραυματισμός. Μέχρι σήμερα πιστεύετε ότι πυροβόλησε στον αέρα;».
Σαραλιώτης: «Αυτή είναι η άποψή μου».
Κωνσταντοπούλου: «Τελικά συμβαίνουν επεισόδια στα Εξάρχεια με την ένταση που περιγράψατε και είναι τυχαίο ότι ποτέ κανείς σας τόσα χρόνια εκεί δεν συνεπλάκη ποτέ;».
Σαραλιώτης: «Πείτε το τύχη, πείτε το όπως θέλετε. Οι επιθέσεις γίνονται στη διμοιρία».

Η εξέταση της κ. Κωνσταντοπούλου υπήρξε εξονυχιστική, ενώ σε διαμαρτυρία συνηγόρου υπεράσπισης ότι «ερωτάται για πράγματα που έχουν ήδη απαντηθεί», αποστομωτική ήταν η παρέμβαση της προέδρου: «Η αλήθεια έχει μια όψη. Αρα όσες φορές κι αν ερωτηθεί, δεν κινδυνεύει να απαντήσει διαφορετικά».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 27 Ιουλίου με την αγόρευση του εισαγγελέα.

πηγή: enet.gr

28 Ιουλίου 2010 - Την Πέμπτη η απόφαση του Εισαγγελέα

Την Πέμπτη, 5 Αυγούστου, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Χ. Λακαφώσης αναμένεται να διατυπώσει ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αμφισσας την πρότασή του για τους ειδικούς φρουρούς Επ.Κορκονέα και Β.Σαραλιώτη που δικάζονται για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ο κ. Λακαφώσης με την αγόρευσή του θα εκφέρει την άποψή του για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε ο 15χρονος μαθητής στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια αξιολογώντας:

α) όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες που εξετάστηκαν κατά την εξάμηνης διάρκειας ακροαματική διαδικασία σε συνδυασμό με το υπόλοιπο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας
και β) τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, οι οποίοι απολογούμενοι υπέπεσαν σε σωρεία αντιφάσεων τόσο στην περιγραφή των γεγονότων της μοιραίας βραδιάς όσο και στον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν και αντέδρασαν οι ίδιοι.

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας, μετά την εισαγγελική πρόταση είναι πιθανόν να διακόψει τις συνεδριάσεις του για να τις επαναλάβει τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε και θα εκδώσει την ετυμηγορία του.

πηγή: newsit.gr

05 Αυγούστου 2010 - Χωρίς ελαφρυντικά

Στο υπερασπιστικό οικοδόμημα το οποίο αποδόμησε ο ίδιος ο Επαμεινώνδας Κορκονέας απολογούμενος, αναζήτησε υλικό ο εισαγγελέας  του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας Χαράλαμπος Λακαφώσης για να τεκμηριώσει την πρότασή του περί ενοχής χωρίς κανένα  ελαφρυντικό για τον κατηγορούμενο στην υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Το «διά ταύτα» της εισαγγελικής πρότασης σφραγίστηκε με την ενοχή και για τον δεύτερο κατηγορούμενο Βασίλη Σαραλιώτη, στον οποίο αποδίδεται ο ρόλος του απλού συνεργού.

Σε 151 δακτυλογραφημένες σελίδες ο εισαγγελικός λειτουργός δόμησε το δικό του «κατηγορώ» αξιολογώντας μαρτυρικές καταθέσεις, το βίντεο του πυροβολισμού που τράβηξε η αυτόπτης μάρτυρας Λητώ Βαλλιάτζα και επιστημονικά ευρήματα ειδικών που προσπάθησαν με τις γνώσεις τους να βοηθήσουν στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης.

«Είναι βέβαιο ότι οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν με τους κατά καιρούς επικαλούμενους ισχυρισμούς τους να παραπλανήσουν τις ανακριτικές αρχές, τα δικαστικά συμβούλια αλλά και το δικαστήριο προκειμένου να προσδώσουν στα πραγματικά περιστατικά άλλες διαστάσεις», επισήμανε ο κ. Λακαφώσης.

Σε περίπτωση κατά την οποία η ετυμηγορία των δικαστών είναι ταυτόσημη με την εισήγησή του, τότε η ποινική μεταχείριση για τον Επαμ. Κορκονέα είναι μονόδρομος και οδηγεί απευθείας στην τιμωρία του με ισόβια κάθειρξη. Μάλιστα για τον Βασ. Σαραλιώτη η προβλεπόμενη ποινή είναι από 10 έως 20 χρόνια κάθειρξη.

«Επίδειξη υπεροχής»

Ιχνηλατώντας το κίνητρο των κατηγορουμένων ο εισαγγελέας το επικέντρωσε στον θυμό, την οργή και την εγωιστική διαχείριση της εξουσίας που τους είχε εμπιστευτεί η Πολιτεία για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.

«Υπό τις περιστάσεις αυτές καθίσταται βέβαιο ότι η μη ορθή διαχείριση των συναισθημάτων οργής και θυμού που διακατείχαν τους κατηγορουμένους και, επιπροσθέτως, η εγωιστική διαχείριση της εξουσίας που συνόδευε την ιδιότητά τους ως αστυνομικών, τους οδήγησαν στο να συναποφασίσουν και να επιλέξουν να επιστρέψουν στον τόπο της ανθρωποκτονίας όχι για να επιβάλουν τη νομιμότητα αλλά για να προκαλέσουν και να επιδείξουν την υπεροχή τους», τόνισε στην αγόρευσή του ο εκπρόσωπος της εισαγγελικής αρχής.

Σε ήρεμη κατάσταση

Επιπλέον επέμεινε ιδιαίτερα στην απόφαση του Επαμ. Κορκονέα να πυροβολήσει. Απόφαση την οποία έλαβε και εκτέλεσε, κατά τον εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και αποδεχόμενος το ενδεχόμενο η σφαίρα από το όπλο του να πλήξει όχι κατ΄ ανάγκην τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο αλλά κάποιον από το συγκεντρωμένο πλήθος στον πεζόδρομο της οδού Τζαβέλλα, στα Εξάρχεια.

«Η επιλογή του αυτή αναδεικνύει την αδιάφορη ψυχική στάση του ως προς τη χρήση του όπλου του και το ενδεχόμενο προσβολής από τη χρήση αυτή της σωματικής ακεραιότητας ενός ή και περισσοτέρων από τους παρευρισκόμενους λόγω αστοχίας ή εξοστρακισμού του βλήματος», είπε ο κ. Λακαφώσης.

Καμία σκιά για τον Αλέξη

Και για να μη μείνει καμία... σκιά στη μνήμη του νεκρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο εισαγγελέας επισήμανε: «Δεν προέκυψε πως το θύμα ενέχεται σε οποιοδήποτε στάδιο επιθέσεως, η δε παρουσία του στον χώρο δεν αποτελεί ένδειξη επίμεμπτης συμπεριφοράς αλλά έκφραση ελεύθερης και αυτόνομης βούλησης στα πλαίσια της δημοκρατικής νομιμότητας. Εξάλλου, η φραστική αντιπαράθεση στην οποία συμμετείχε το θύμα δεν συνιστά από μόνη της ανάρμοστη συμπεριφορά καθώς, όπως προέκυψε, το θύμα αλλά και τα άλλα παρευρισκόμενα στην οδό Τζαβέλλα άτομα προκλήθηκαν από τους κατηγορουμένους, οι οποίοι για να επιδείξουν την υπεροχή τους προκάλεσαν τη φραστική αντιπαράθεση».

«Ενθάρρυνε τον Κορκονέα»

Για τον αστυνομικό συγκατηγορούμενο του Επ. Κορκονέα, Βασίλη Σαραλιώτη, ο εισαγγελέας τόνισε: «Ενθάρρυνε τον Επαμεινώνδα Κορκονέα με τη διαρκή παρουσία δίπλα του, θέτοντας μάλιστα το χέρι του στη θήκη του όπλου του και δίνοντας την εντύπωση ότι αποδέχεται τις ενέργειές του».

«Προκλητικά απαθή» χαρακτήρισε και τον τρόπο της αποχώρησής τους από τη σκηνή του εγκλήματος, απαξιώνοντας με τη στάση τους το ενδεχόμενο κάποιος να είχε τραυματιστεί ή θανατωθεί, παρά τις αγωνιώδεις κραυγές του πλήθους που ακούγονταν πίσω τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως καθ΄ όλη τη διάρκεια της εισαγγελικής αγόρευσης, μέσα και έξω από τον χώρο των δικαστηρίων βρέθηκαν περίπου 20 άτομα από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Δράσης ενάντια στη συγκάλυψη της κρατικής δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μάλιστα είχαν αναρτήσει και πανό έξω από τα δικαστήρια με το σύνθημα: «Καμία επιείκεια στους εχθρούς της ζωής και της δολοφονίας», ενώ μοίρασαν φυλλάδια σε κατοίκους της Αμφισσας με τις απόψεις τους για τη δίκη.

πηγή: tanea.gr

«Ούτε πέτρες, ούτε μολότοφ»

«Δεν υπήρχε σφοδρή επίθεση των νεαρών, ούτε ρίψη πετρών, ούτε μολότοφ, όπως ψευδώς ισχυρίστηκαν οι κατηγορούμενοι. Οποιαδήποτε αντίδραση κι αν υποτεθεί ότι υπήρξε, δεν είχε τα χαρακτηριστικά της διαβάθμισης που παραπλανητικά της έδωσαν οι δύο ειδικοί φρουροί» τόνισε ο κ. Λακαφώσης και συμπλήρωσε: «Η αληθής αιτία  της κινητοποίησής τους ήταν ο θυμός και  η οργή μετά την πρώτη επίθεση, συναισθήματα απολύτως κατανοητά για απλούς  πολίτες όχι όμως για έμπειρους αστυνομικούς, οι οποίοι επέδειξαν παρορμητική αντίδραση που θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση, κάτι που και οι ίδιοι γνώριζαν». Οσο για το αν οι Επ. Κορκονέας και Β. Σαραλιώτης κατάλαβαν ή όχι ότι αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν να δολοφονηθεί ένα 15χρονο παιδί, ο κ. Λακαφώσης διατύπωσε τη γνώμη ότι «αμφότεροι οι κατηγορούμενοι αντιλήφθηκαν αμέσως μετά τους  πυροβολισμούς ότι κάποιος είχε βληθεί», ωστόσο τόνισε ότι και οι δύο «αποχώρησαν  προκλητικά απαθείς».

Το δικαστήριο διέκοψε τις συνεδριάσεις του για τις 2 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αρχίσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων.

πηγή: tovima.gr

03 Σεπτεμβρίου 2010 - «Ο Αλέξανδρος στη ζωή του δεν ονειρεύτηκε να γίνει ήρωας»

Με τον 15χρονο Αλέξανδρο, «που στη ζωή του δεν ονειρεύτηκε να γίνει ήρωας». Τον τραγικό έφηβο «που δεν φαντάστηκε ποτέ, όταν το ίδιο πρωινό αγόραζε μια καρδούλα-βραχιολάκι, για να το χαρίσει στην αγαπημένη του, ότι εκείνο το πρωινό ήταν το τελευταίο του και ότι αυτό το βραχιολάκι θα έθαλπε η μάνα του σαν φυλαχτό, το τελευταίο που τη συνδέει με τη μνήμη του».

Με το παιδί που «τον Ιούνιο που μας πέρασε θα γινόταν δεκαεπτά, προχθές θα γιόρταζε τη γιορτή του και σε μια βδομάδα θα ξεκινούσε τη Γ' Λυκείου», ξεκίνησε χθες την αγόρευσή της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστηρίο Αμφισσας, σε ένα γεμάτο ακροατήριο, παρόντων των γονιών και της αδελφής του θύματος, η εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Γιατί «η δίκη αυτή είναι εντός ιστορικού πλαισίου, και ιστορική ευθύνη βαρύνει όλους μας. Και το θεωρώ χρέος. Οχι για να απαντήσω στην απύθμενη χυδαιότητα των συκοφαντιών στη μνήμη του, που επί μήνες εξαπολύονταν με δηλητηριώδεις ισχυρισμούς και διατυπώσεις από τον πρώτο κατηγορούμενο, αλλά για να αποδώσω ελάχιστο φόρο τιμής και σεβασμού σε ένα νεκρό παιδί που δεν χρωστούσε τη ζωή του ούτε στον πρώτο ούτε στον δεύτερο κατηγορούμενο. Που δεν όφειλε εν ζωή εξηγήσεις γιατί συναντήθηκε με το φίλο του εκείνο το βράδυ στα Εξάρχεια για να γιορτάσουν τη γιορτή του και δεν οφείλει, μετά θάνατον, εξηγήσεις σε κανέναν. Που δεν θα απολογηθεί εκείνο που το σκότωσαν, που δεν θα ζητήσει συγγνώμη που βρέθηκε στην πορεία της βολίδας».

Οπως «χρέος του δικαστηρίου αυτού είναι να σφραγίσει με την απόφασή του την πόρτα της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Να φροντίσει ο κάθε επόμενος Αλέξανδρος να ξεπεράσει την ηλικία των 15 ετών, και να μην κόψει το νήμα της ζωής του η από δεκαετιών εκτραφείσα νοοτροπία ορισμένων αστυνομικών οργάνων. Νοοτροπία που αναδύεται τρομακτική από το μακρύ κατάλογο ονομάτων του προσκλητηρίου των νεκρών, θυμάτων αστυνομικής βίας ή σφαίρας αστυνομικού, που κατά έναν εντυπωσιακό τρόπο, σύμφωνα με τις αστυνομικές διερευνήσεις, που συχνά καλόπιστα ή αβασάνιστα υιοθετήθηκαν από δικαστήρια, ή έπεφταν εκείνα στην πορεία της βολίδας, ακόμη και αν είχαν βληθεί πισώπλατα, ή πυροβολούνταν από όπλα που εκπυρσοκροτούσαν κατά λάθος από μόνα τους, με εντυπωσιακή ευστοχία, ή είχαν προηγουμένως επιτεθεί στον αστυνομικό και του είχαν προκαλέσει τρόμο που τον ανάγκασε να πυροβολήσει, ακόμη και αν το θύμα ήταν ανήλικο και ο αστυνομικός εκπαιδευμένος».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με μια αγόρευση-καταπέλτη, ανέδειξε:

* Τα πραγματικά περιστατικά τα οποία κατά την κρίση της δείχνουν ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, καθώς «ο Επαμ. Κορκονέας στόχευσε και σκόπευσε για να σκοτώσει. Οταν ένας αστυνομικός, σύμφωνα με όσα προέκυψαν, ανοίγει τη θήκη του όπλου, το βγάζει, παίρνει στάση βολής χωρίς προειδοποίηση, σταθεροποιεί το σώμα του, ενεργεί διπλή στοχευμένη βολή στην ευθεία του έχοντας απέναντί του ανθρώπους, και μάλιστα παιδιά, η ενέργειά του αυτή δεν μπορεί να εξαγνίζεται ως απλή αποδοχή του ενδεχομένου της ανθρωποκτονίας. Οταν θέτει το όπλο στη θήκη, κάνει αναστροφή και αποχωρεί με σταθερό βήμα, ανενόχλητος και ανέκφραστος, δεν αποδέχεται απλώς την πραγμάτωση ενός ενδεχομένου: έχει επιτύχει το στόχο του. Και αυτό νομικά ορίζεται ως άμεσος δόλος α' βαθμού».
* Τα στοιχεία εκείνα της προσωπικότητας του δράστη, ο οποίος «σε αντιδιαστολή με τη συντριβή ανθρώπων που ήταν αμέτοχοι στο έγκλημα, αντί να να στέκει τρεμάμενος απέναντι στον εαυτό του και την πράξη του και να αναζητεί εξιλέωση, έφτασε στο σημείο ακόμη και να εξομοιώνει τον εαυτό του με το παιδί του οποίου αφαίρεσε τη ζωή».

«Τα θύματα είμαι εγώ και ο Αλέξανδρος. Αυτός είναι νεκρός και εγώ είμαι εδώ που είμαι», σας είπε, τόνισε η συνήγορος απευθυνόμενη στο δικαστήριο.

«Ο δε συγκατηγορούμενός του Βασίλης Σαραλιώτης -συνέχισε- ήταν ακόμη κυνικότερος λέγοντας: "Αξιολογώντας τώρα το περιστατικό, θέλω να πω ότι εγώ έπραξα σωστά, δεν έχω σχέση με τον θάνατο, έχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Ο θάνατος του Αλέξανδρου οφείλεται σε κακή εκτίμηση του συναδέλφου"».

Η συνήγορος περιγράφοντας καρέ καρέ τη συμπεριφορά των δύο αστυνομικών που οδήγησε στα συμβάντα της βραδιάς της δολοφονίας του 15χρονου, κάνοντας χρήση μαρτυρικών καταθέσεων, εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης και ακλόνητων ντοκουμέντων όπως το βίντεο κατοίκου της περιοχής, μίλησε για «αχαλίνωτη οργή, εκδήλωση ακραίας επίδειξης δύναμης και εξουσίας, καθώς κατέβηκαν πεζοί σε έναν πεζόδρομο όπου κάθονταν παιδιά, βράδυ Σαββάτου 9 η ώρα, κι άρχισαν με χυδαίο τρόπο μπροστά στα μάτια εμβρόντητων μαρτύρων να καθυβρίζουν την πιτσιρικαρία».

«Ο πρώτος εξ αυτών, έχοντας συμπαραστάτη εξαρχής μέχρι τέλους τον δεύτερο, πυροβόλησε 2 φορές προς τα παιδιά, με ευθεία βολή και με πρόθεση να σκοτώσει, πράγμα που πέτυχε, αφού ο Αλέξανδρος έπεσε τραυματισμένος απ' τα πυρά του και εξέπνευσε ελάχιστες στιγμές αργότερα. Οταν πέτυχε το σκοπό του, έβαλε κανονικά το όπλο στη θήκη, έκανε μεταβολή και αποχώρησε, δεν ενημέρωσε κανέναν για την πράξη του, απέφευγε να απαντήσει στο Κέντρο που εναγώνια τον καλούσε και, έχοντας εξαρχής στο μυαλό του την ένορκη διοικητική εξέταση που θα διενεργείτο, όπως ομολόγησε στο δικαστήριο, άρχισε να μηχανεύεται από κοινού με το συγκατηγορούμενό του τρόπους, για να επιστρέψει στο σπίτι του το βράδυ, όπως υποσχέθηκε στη σύζυγό του, στην οποία είπε, σύμφωνα με την κατάθεση της ίδιας: "Θα αργήσω λίγο, φάτε εσείς". Ενώπιόν σας ο ίδιος άνθρωπος που από τη σφαίρα του έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος, με αφοπλιστική κυνικότητα δήλωσε ότι δεν είχε λόγο να πιστεύει ότι δεν θα γυρίσει σπίτι του το ίδιο βράδυ!».

«Τη σκληρή πραγματικότητα ανέδειξαν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, «με τη στάση τους απ' την αρχή μέχρι το τέλος, μέσα από τον ορυμαγδό των αντιφάσεων, των αναδιπλώσεων, των απροκάλυπτων ψευδών, των κατ' επίφαση δικαιολογιών, των προκλητικών ισχυρισμών, μέσα από τους οποίους επιχειρήθηκε να οικοδομηθεί ένα σκηνικό πολέμου, το οποίο δήθεν βίωσαν εκείνη τη νύχτα οι κατηγορούμενοι, αλλά και να σπιλωθεί με κάθε τρόπο η μνήμη του νεκρού παιδιού και όποιου τολμούσε να καταθέσει ή να υπερασπισθεί την αλήθεια».

πηγή: enet.gr

06 Σεπτεμβρίου 2010 - «65 δευτερόλεπτα σιγή»

Ενα λεπτό και πέντε δευτερόλεπτα σιγής αφιέρωσε στη μνήμη του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κλείνοντας την αγόρευσή της ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αμφισσας, η συνήγορος πολιτικής αγωγής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ενα λεπτό και πέντε δευτερόλεπτα είχαν οι κατηγορούμενοι για να υπαναχωρήσουν Ενα λεπτό και πέντε δευτερόλεπτα είχαν οι κατηγορούμενοι για να υπαναχωρήσουν Γιατί όμως ένα λεπτό και πέντε δευτερόλεπτα; Γιατί, όπως εξήγησε προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο ακροατήριο, «αυτός είναι ο χρόνος που οι κατηγορούμενοι Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης βάδισαν ο ένας δίπλα στον άλλο, αποφασισμένοι, αμίλητοι, άκαμπτοι και άτεγκτοι διανύοντας την απόσταση που χώριζε τον Αλέξανδρο από το θάνατο. Ενα λεπτό και πέντε δευτερόλεπτα είναι ο χρόνος που είχαν απερίσπαστοι στη διάθεσή τους για να υπαναχωρήσουν, για να αποστούν από την εγκληματική τους απόφαση. Είναι ο χρόνος που βάδισαν για δεύτερη φορά αντίστροφα, εγκαταλείποντας τον Αλέξανδρο θανάσιμα τραυματισμένο από τα πυρά τους. Και είναι 15 φορές ο χρόνος που δεν απαντούσαν στις εναγώνιες κλήσεις του κέντρου και δεν ενημέρωναν κανένα για το τι έχει συμβεί».

Απόφαση- σταθμός

Η κ. Κωνσταντοπούλου, που ολοκλήρωσε την αγόρευσή της το μεσημέρι της Παρασκευής, αναφερόμενη στην πολύμηνη ακροαματική διαδικασία τη χαρακτήρισε «εξονυχιστική, διαφωτιστική, αποκαλυπτική από κάθε άποψη και οπωσδήποτε διδακτική» και απευθυνόμενη προς τους δικαστές τόνισε:

«Το δικαστήριό σας παρακολουθεί με αγωνία και ολόκληρη η κοινωνία και αναμένει μια απόφαση- σταθμό στα δικαστικά χρονικά, χωρίς ωραιοποιήσεις και στρογγυλέματα, μια απόφαση που θα αποτυπώνει, θα αποδοκιμάζει και θα τιμωρεί τις πράξεις των κατηγορουμένων, ώστε να μην υπάρξει άλλος Επαμεινώνδας Κορκονέας που με τόση ευκολία να κάνει χρήση του όπλου του απέναντι σε ένα παιδί, ώστε να μην υπάρξει άλλος Βασίλης Σαραλιώτης, που με τόση ευκολία θα συμπαρασταθεί στον δράστη, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πράξη του».

Επί της ουσίας της κατηγορίας επανέλαβε τη θέση ότι «οι κατηγορούμενοι, με κοινό δόλο, με κοινό σκοπό, με στόχο τη θανάτωση του Αλέξανδρου συναποφάσισαν και εκτέλεσαν τη δολοφονία, με τον Κορκονέα να πυροβολεί και τον Σαραλιώτη να του συμπαραστέκεται σε κάθε του βήμα, πριν από την πράξη, κατά τη διάρκεια και μετά, εμψυχώνοντάς τον και συμμετέχοντας στην πράξη του με κάθε τρόπο».

«Ο Β. Σαραλιώτης -επισήμανε με βάση τα όσα προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία- ισχυρίζεται ότι δεν έχει ευθύνη, γιατί δεν πυροβόλησε. Εμείς λέμε ότι έχει ακέραια την ευθύνη της συμμετοχής, γιατί έκανε όλα τα υπόλοιπα. Το μόνο που δεν έκανε ήταν να πυροβολήσει. Ο ίδιος από τις πρώτες τους απολογίες ταυτίστηκε απόλυτα με τον Κορκονέα μιλώντας για τον κοινό τους σκοπό και ισχυριζόμενος ότι "σκοπός μας δεν ήταν να σκοτώσουμε"».

Στην κατακλείδα του λόγου της η κ. Κωνσταντοπούλου θύμισε την ταινία-αφιέρωμα των συμμαθητών του Αλέξανδρου, οι οποίοι απαγγέλλουν: «Ακουσα πως με σκότωσαν. Να ξέρω δεν μπορώ γιατί. Δεν είμαι παρά ένα νεκρό παιδί».

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την αγόρευση και του έτερου συνηγόρου πολιτικής αγωγής, Νίκου Κωνσταντόπουλου. *

πηγή: enet.gr

07 Σεπτεμβρίου 2010 - «Είναι άνανδρο να ξανασκοτώνεις τον νεκρό»

«Ενα δεκαπεντάχρονο παιδί δολοφονήθηκε την ώρα που μπουμπούκιαζε η ζωή του. Γιατί απέναντί του πήγαν γυρεύοντας και στάθηκαν αποφασισμένοι να πυροβολήσουν οι κατηγορούμενοι, για να δείξουν την ωμή υπεροχή της ένοπλης εξουσίας». Είναι φράσεις από την αγόρευση που έκανε χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος Νίκος Κωνσταντόπουλος, στη δίκη με κατηγορούμενους τους δύο ειδικούς φρουρούς Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη.

Για μία «από τις σοβαρότερες δίκες της μεταπολίτευσης» μίλησε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ενώ τη χαρακτήρισε «δίκη μέσα από την οποία περνάει η Ιστορία, δίκη που γράφει Ιστορία, δίκη που ανήκει στην Ιστορία».

Αναφερόμενος στους δικαστές και στον εισαγγελέα ο συνήγορος τόνισε ότι «είναι παρήγορο και αισιόδοξο αυτό το δείγμα λειτουργίας δικαστών και δικαστηρίου, σε μια περίοδο που και η Δικαιοσύνη ταλανίζεται από εσωτερικές δυσαμαρτίες και χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα», ενώ παρομοίασε την υπόθεση Γρηγορόπουλου με τη δολοφονία του μικρού Καλτεζά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η υπόθεση αυτή βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με τη δολοφονία του μικρού Καλτεζά, πριν είκοσι πέντε χρόνια, και του έφηβου Κίκερη πριν δεκαπέντε χρόνια, από πυροβολισμούς αστυνομικών, που βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τα νιάτα και τα αφάνισαν, σπέρνοντας τον όλεθρο στα σπίτια τους». «Ο Αλέξανδρος», είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, «ζούσε με ελπίδα ότι θα περάσει από όλα τα στάδια της ηλικίας "που δεν μπορεί να τα αποφύγει κανείς" και θα γινόταν ηλικιωμένος, όπως έγραψε στην τελευταία του έκθεση.

Γι’ αυτό δεν φαντάστηκε ποτέ, όταν στο τετράδιό του έγραφε σχόλια και απαντήσεις, για το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού», του αδελφού που απευθύνεται στην αδελφή του, Αρετή, ότι σήμερα στο δικαστήριό σας η αδελφή του, Αρετή κι αυτή, θα άκουγε για τον νεκρό της αδελφό».

Με «αρχαία τραγωδία» παρομοίωσε ο συνήγορος την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου, ενώ χαρακτήρισε «ύβριν» τη στάση της υπεράσπισης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι άνανδρο να ξανασκοτώνεις τον νεκρό»...

Και επεσήμανε: «Πίσω από τη δολοφονία του Αλέξανδρου, που πριν ξεβλαστήσει από τη γη, στη γη ξαναγύρισε κι έγινε χώμα, βρίσκονται ανθρώπινες αποφάσεις κι επιδιώξεις. Οι αποφάσεις κι επιδιώξεις των κατηγορουμένων».

Η δίκη θα συνεχιστεί μεθαύριο με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου Β. Σαραλιώτη.

πηγή: ΕΘΝΟΣ

22 Σεπτεμβρίου 2010 - Η εικονική πραγματικότητα του Αλέξη Κούγια

Το άσπρο μαύρο επιχείρησε να κάνει χθες ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας αγορεύοντας στη δίκη των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε να μετατραπεί η δολοφονία του παιδιού σε ανθρωποκτονία από αμέλεια (!), ενώ προχώρησε σε πρωτοφανή επίθεση σε βάρος του εισαγγελέα της έδρας Χ. Λακαφώση που ζήτησε την καταδίκη των Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη κατά το κατηγορητήριο, χωρίς ελαφρυντικά.

Για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του ο Α. Κούγιας επικαλέστηκε ακόμα μία περίπτωση άκρατης αστυνομικής βίας, στην οποία αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν άνθρωπο επειδή δεν σταμάτησε το όχημά του όταν του ζητήθηκε και το δικαστήριο έκρινε την πράξη του ως ανθρωποκτονία από αμέλεια...

Ο συνήγορος του Κορκονέα επίσης καθύβρισε τους αυτόπτες μάρτυρες που χαρακτήρισε "κατασκευασμένους", παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα χρησιιμοποίησε τις καταθέσεις τους για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του. Όσο για τον εισαγγελέα, τον χαρακτήρισε αριβίστα που η πρότασή του έγινε πρωτοσέλιδο, ενώ υποστήριξε ότι είναι ή κακός άνθρωπος, αφού συνειδητά ζήτησε την καταδίκη των ειδικών φρουρών, ή νομικά αγράμματος... Η αγόρευση του Α. Κούγια συνεχίζεται και σήμερα.

πηγή: avgi.gr

11 Οκτωβρίου 2010

Ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον φυλάκιση δεκαπέντε μηνών για πράξεις οπλοχρησίας, επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας, στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και ποινή δεκαετούς κάθειρξης στο συνάδελφο και συγκατηγορούμενό του, Βασίλη Σαραλιώτη. Το δικαστήριο έχει διακόψει, για να αποφασίσει αν θα δοθεί αναστολή στο Βασίλη Σαραλιώτη.

Η υπεράσπιση του δεύτερου κατηγορουμένου, υπέβαλε αίτημα να δοθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής του Β. Σαραλιώτη, ενόψει της έφεσης που όπως δήλωσαν, θα καταθέσουν ακόμη και σήμερα – δήλωση που προκάλεσε ένταση στην αίθουσα.

Εν τέλη πάντως ο Βασίλης Σαραλιώτης θα οδηγηθεί κι αυτός στη φυλακή καθώς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας αρνήθηκε να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του. Οι δικαστές του Κακουργιοδικείου με πλειοψηφία 6 προς 1 έκριναν ότι στον Βασίλη Σαραλιώτης δεν πρέπει να δοθεί αναστολή.

Νωρίτερα, το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ενοχή του Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, ύστερα από 84 συνεδριάσεις και 16 ηµέρες διάσκεψη για την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπολου. Κατά πλειοψηφία, επίσης, οι δικαστές έκριναν ένοχο για απλή συνέργεια, τον δεύτερο ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Αντζελίτα Παπαβασιλείου εκφώνησε την απόφαση, επί της ενοχής, του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τους δύο ειδικούς φρουρούς, που κατηγορούνται για το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας με ψήφους 4 προς 3 κρίθηκε ένοχος για δυσμενέστερη κατηγορία από αυτήν που του είχε απαγγελθεί. Οι τέσσερις δικαστές μετέτρεψαν την ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο στη βαρύτερη κατηγορία της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο.

Στην απόφαση μειοψήφησαν η πρόεδρος , ένας τακτικός δικαστής και ένας ένορκος που έκριναν ότι ο Κορκονέας πρέπει να δικαστεί ως έχει, δηλαδή για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε να μην δώσει κανένα ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία 4 προς 3, απέρριψε το αίτημα του Σαραλιώτη για αναγνώριση ελαφρυντικού προτέρου εντίμου βίου, ενώ ομόφωνα αρνήθηκε να του αναγνωρίσει και το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ως προς τις παρεπόμενες ποινές το δικαστήριο διέταξε τη διαρκή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη επέβαλε διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε τη διαβίβαση πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελεία Πρωτοδικών, ώστε να ελεγχθεί το ενδεχόμενο αξιόποινης συμπεριφοράς τεσσάρων μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί.

πηγή: tvxs.gr

Διαβάστηκε 13594 φορές
(2 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Μνήμες του '73 »