Κυριακή, 21 Απριλίου 2013 01:13 |

Η αχαϊκή «Νύχτα των Κρυστάλλων»

Στις 12 Ιουλίου του 2009, στην Πάτρα επιτελέστηκε ένα από τα πιο βάρβαρα εγκλήματα της οργανωμένης πολιτείας απέναντι σε άστεγους μετανάστες. Οι αστυνομικές αρχές της περιοχής, σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης προχώρησαν σε ένα ναζιστικής έμπνευσης πογκρόμ με θύματα τους μετανάστες που διέμεναν στη χειροποίητη παραγκούπολή τους, τον «καταυλισμό της οδού Ευρώτα» όπως είχε γίνει γνωστός μέσα από τα τοπικά δελτία ειδήσεων.

Οι ενοχλητικοί απόκληροι

Ο καταυλισμός στη διασταύρωση των οδών Ευρώτα και Ηρώων Πολυτεχνείου ενοχλούσε για αρκετό καιρό τους τοπικούς άρχοντες, διότι χάλαγε τη "βιτρίνα" της πόλης, η οποία δεν είναι άλλη από το λιμάνι της. Η περιοχή αυτή αποτελεί ένα από τα καλύτερα "φιλέτα" της πόλης, με θέα τον Πατραϊκό κόλπο. Είναι γεμάτη με νεόδμητες πολυκατοικίες με διαμερίσματα προς πώληση ή ενοικίαση, των οποίων η αξία είχε πέσει κατακόρυφα από τότε που οι Αφγανοί άρχισαν να χτίζουν τα δικά τους σπίτια στην περιοχή, με χαρτόνια, μουσαμάδες και σκουριασμένες λαμαρίνες.

Φυσικά, η εγκατάσταση των εξαθλιωμένων προσφύγων σε μία από τις ανερχόμενες περιοχές της πόλης προκάλεσε αντιδράσεις. Αρχικά, οι αντιδράσεις ήταν ήπιες και οι "θιγόμενοι" από την παρουσία των μεταναστών προσπάθησαν να τους διώξουν διά της νομικής οδού. Πατώντας στο γεγονός ότι οι παράγκες των προσφύγων δε διέθεταν οικοδομική άδεια, ζήτησαν την κατεδάφισή τους από την πολεοδομία. Το θέμα πήγε στα δικαστήρια, όπου τελικά αποφασίστηκε ότι εφ' όσον ο καταυλισμός παρέχει στέγη σε πρόσφυγες δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί η κατεδάφισή του για ανθρωπιστικούς λόγους (κρατήστε τη λεπτομέρεια αυτή για τη συνέχεια).

"Η πόλις εάλω"

Μετά από αυτή την απόφαση οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής κλιμακώθηκαν, με αποκορύφωμα την ίδρυση μίας οργάνωσης με το όνομα "η πόλις εάλω", η οποία δημιουργήθηκε ως το αντίπαλο δέος της "Κίνησης Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/-στριών", η οποία επί πολλούς μήνες βοηθούσε τους πρόσφυγες προσφέροντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οργανώνοντας συσσίτια και προσφέροντας νομική βοήθεια.

Η "πόλις εάλω", έχοντας κύριους εκφραστές στα τοπικά ΜΜΕ την Αγγελική Κολλυροπούλου και το ζεύγος Λαϊνιώτη -το οποίο διατηρούσε και διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον ακροδεξιό χώρο- προβλήθηκε και στηρίχτηκε υπέρμετρα από τα τοπικά ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό όπου ο Γ. Λαϊνιώτης μιλώντας για τους μετανάστες ανέφερε ότι «στον καταυλισμό έχει αυξηθεί ο αριθμός των προβάτων, έτσι ώστε οι λαθρομετανάστες να ικανοποιούν τις σεξουαλικές ορέξεις τους» και οι οικοδεσπότες του σιγόνταραν, στηρίζοντας τους ισχυρισμούς του με μαρτυρίες... της γυναίκας του! Άλλα "μαργαριτάρια" της ντόπιας δημοσιογραφίας ήταν ότι οι μετανάστες δαγκώνονταν και έφτυναν το αίμα τους στους αστυνομικούς φωνάζοντας "φυματίωση-φυματίωση", ότι έκαναν διακίνηση ηρωίνης και κοκαΐνης, ότι έκαναν την ανάγκη τους όπου να 'ναι (εν μέρει αλήθεια, αλλά οι ίδιοι οι καταγγέλοντες είχαν γκρεμίσει αρκετές φορές τις αυτοσχέδιες τουαλέτες που είχαν χτίσει οι πρόσφυγες) και άλλα τέτοια.

Μετά από λίγο καιρό, έπειτα από κόντρα στο εσωτερικό της "πόλις εάλω" σχετικά με το εάν έπρεπε να ζητήσουν χείρα βοηθείας από τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, ο Γ. Λαϊνιώτης κατάφερε να πάρει την προεδρία από την Α. Κολλυροπούλου. Τελικά η ανάμειξη της Χ.Α. στην οργάνωση λειτούργησε αντίστροφα, καθώς πολλοί συντηρητικοί πολίτες που απλά ήθελαν να διώξουν το πρόβλημα από την πόρτα τους απομακρύνθηκαν, και η "πόλις εάλω" πρακτικά αυτοδιαλύθηκε.

Η αχαϊκή "νύχτα των κρυστάλλων"

Το πρόβλημα όμως παρέμεινε και στις 12 Ιουλίου του 2009 η αστυνομία κατάφερε να κάνει αυτό που είχε επιχειρήσει και άλλες φορές στο παρελθόν αλλά δεν είχε καταφέρει: να πιάσει στον ύπνο τους ανθρώπους που υπερασπίζονταν τα δικαιώματα των προσφύγων. Και όταν λέμε "να πιάσει στον ύπνο" κυριολεκτούμε, διότι η αχαϊκή εκδοχή της "Νύχτας των Κρυστάλλων" ξεκίνησε λίγο πριν από το πρώτο φως της ημέρας!

Γύρω στις 4 τα ξημερώματα μία τεράστια περιοχή γύρω από τον καταυλισμό αποκλείστηκε από περιπολικά και κλούβες των ΜΑΤ. Μιλάμε για μία έκταση περίπου 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα στον αστικό ιστό, στην οποία απαγορευόταν η είσοδος σε οποιονδήποτε απλό πολίτη, δημοσιογράφο ή ακόμα και δικηγόρο.

Μερικοί Αφγανοί (ανάμεσά τους και ο φίλος μου ο Rohan) κατάφεραν να το σκάσουν πριν κλείσει ο κλοιός. Οι υπόλοιποι συνελήφθηκαν, στοιβάχτηκαν σε πούλμαν και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Σε λιγότερες από 4-5 ώρες, στην περιοχή δεν υπήρχε Αφγανός ούτε για δείγμα. 'Ετσι, οι ενορχηστρωτές της επιχείρησης προχώρησαν στο επόμενο στάδιο του σχεδίου τους: από τη στιγμή που ο καταυλισμός είχε ερημωθεί, η νομαρχία θεώρησε ότι νομιμοποιούταν πλέον να τον κατεδαφίσει, μιας και οι ανθρωπιστικοί λόγοι της παροχής στέγης σε πρόσφυγες είχαν πάψει να υφίστανται! Όσο γελοίο κι αν σας ακούγεται, έτσι ακριβώς έγινε! Οι μπουλτόζες που είχε στείλει η νομαρχία άρχισαν να γκρεμίζουν τις αυτοσχέδιες παράγκες των προσφύγων, έτσι ώστε όσοι ξέφυγαν από την αστυνομία να μην έχουν κάπου να γυρίσουν.

Η φωτιά

Καθώς οι μπουλτόζες γκρέμιζαν την παραγκούπολη, φλόγες ξεπήδησαν από τα παραπήγματα και άρχισαν να εξαπλώνονται. Η πυροσβεστική έφτασε σχετικά σύντομα, αλλά αντί να επέμβει για να σβήσει τη φωτιά, απλά περίμενε. «Η αίσθηση που μου δημιουργήθηκε ήταν ότι περίμεναν να τελειώσει η φωτιά το έργο της», δήλωσε κάποιος μάρτυρας. «Άσε να τελειώσει, να καούν όλα και μετά θα τα σβήσουμε», ήταν η απάντηση που δήλωσε ότι έλαβε κάποιος περαστικός, όταν ρώτησε τους άνδρες της πυροσβεστικής γιατί δεν επεμβαίνουν. Στο μεταξύ, μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων κατέθεσαν ότι λίγη ώρα πριν είχαν δει να εισέρχεται στον καταυλισμό ένα αγροτικό αυτοκίνητο με μπιτόνια στην καρότσα του.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεω Associated Press κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τη φωτιά την έβαλαν οι αρχές προκειμένου να καθαρίσουν την περιοχή. Τα τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ, αντίθετα, υιοθέτησαν την επίσημη ερμηνεία της αστυνομίας και της νομαρχίας Αχαΐας. Ποια ήταν αυτή; Ότι κάποιοι Αφγανοί που είχαν ξεφύγει, επέστρεψαν κουβαλώντας μπιτόνια, κατάφεραν να διασπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά στον καταυλισμό για να εκδικηθούν τους Πατρινούς! Α, και μετά κατάφεραν να διασπάσουν ξανά τον κλοιό και να διαφύγουν ανενόχλητοι, αφήνοντας έτσι το σενάριο αυτό χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Αυτή είναι περιληπτικά η ιστορία της εξαφάνισης κάθε ίχνους του προσφυγικού καταυλισμού των απόκληρων της Ευρώπης, μέσα σε λίγες ώρες χωρίς να αφήσει ούτε ένα ίχνος της 12ετούς παρουσίας του. Το οικόπεδο είναι πλέον περιφραγμένο, και όσοι πρόσφυγες υπάρχουν ακόμα στην πόλη, βρίσκονται διάσπαρτοι κατά μήκος της εθνικής οδού που οδηγεί στο λιμάνι, προσπαθώντας να πηδήξουν σε κάποιο φορτηγό για να περάσουν στην Ιταλία και από εκεί στην κεντρική Ευρώπη, που είναι και ο τελικός τους προορισμός.

Διαβάστηκε 3730 φορές
(0 ψήφοι)