Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 16:25 |

Παράπλευρος Φόνος

Στις 5 Απριλίου 2010, η WikiLeaks κυκλοφόρησε ένα απόρρητο στρατιωτικό video του Αμερικανικού Στρατού, που απεικονίζει τη δολοφονία περισσότερων από 12 ανθρώπους στην Ιρακινή συνοικία της Νέας Βαγδάτης. Ανάμεσα στους νεκρούς, ήταν δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters.

Το Reuters προσπαθούσε όλον αυτόν τον καιρό να αποκτήσει το video με νόμιμα μέσα, επικαλούμενο την αμερικανική νομοθεσία σχετικά με την ελευθερία στη διακίνηση πληροφοριών (Freedom of Information Act), χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα. Το video, που πάρθηκε από ένα από τα δύο ελικόπτερα Απάτσι, δείχνει καθαρά την απρόκλητη δολοφονία ενός τραυματισμένου υπαλλήλου του Reuters και των ανθρώπων που έσπευσαν για να τον βοηθήσουν. Στο περιστατικό τραυματίστηκαν σοβαρά και δύο μικρά παιδιά.

Ο στρατός δεν αποκάλυψε τις συνθήκες θανάτου των υπαλλήλων του Reuters, και δήλωσε ότι δε γνωρίζει πώς τραυματίστηκαν τα παιδιά. Μετά από αίτημα του Reuters, το περιστατικό ερευνήθηκε και ο Αμερικανικός Στρατός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες οι ενέργειες των στρατιωτών ήταν σύμφωνες με το πρωτόκολλο και τους εσωτερικούς "Κανόνες Συμπλοκής" ("Rules of Engagement"). Η WikiLeaks δημοσίευσε τους απόρρητους αυτούς κανόνες για το 2006, το 2007 και το 2008, αποκαλύπτοντας τι ακριβώς ορίζουν αυτοί. Επίσης η WikiLeaks δημοσίευσε το πρωτότυπο video, διάρκειας 38 λεπτών καθώς και ένα μικρότερο video, με μία βασική ανάλυση και υπότιτλους. Η αυθεντικότητα των video ερευνήθηκε εξωνυχιστικά και διασταυρώθηκε με συνεντεύξεις μαρτύρων και δημοσιογράφων.

Οι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν ήταν απλοί εργαζόμενοι που έκαναν τη δουλειά τους, ρισκάροντας τη ζωή τους για να καλύψουν τον πόλεμο.

Το Ιράκ είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για δημοσιογράφους: από το 2003 ως το 2009, 139 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί εν ώρα εργασίας.

Ολόκληρο το video στο vimeo

Και σε δύο μέρη, στο YouTube

Διαβάστηκε 2799 φορές
(1 Ψήφος)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νίκος Τεμπονέρας Αντιγράφοντας τον Γκέμπελς »