Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 18:12 |

Politwoops: Screenshots manent

Το twitter είναι ένα σχετικά νέο πεδίο επικοινωνίας για τους Έλληνες πολιτικούς. Οι περισσότεροι το ανακάλυψαν μόλις πριν λίγους μήνες, κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο, και έχουν πέσει με τα μούτρα πάνω του προσπαθώντας να το εκμεταλλευτούν. Φυσικά, όντας εντελώς άμαθοι στην αμεσότητα της επικοινωνίας και την ισότητα που το διακατέχει, τις περισσότερες φορές τρώνε τα μούτρα τους με πανηγυρικό τρόπο.

Τι να πρωτοαναφέρει κανείς; Το ξεμπρόστιασμα του δικτύου αυλικών του Άδωνι Γεωργιάδη; Την τακτική ειρωνική αναδημοσίευση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Φώτη Κουβέλη; Τον κλειδωμένο λογαριασμό του Γιώργου Μουρούτη; Το καθολικό κράξιμο στη φασιστική έπαρση του Φαήλου Κρανιδιώτη;

Βλέπετε, το twitter δεν είναι τηλεοπτικό πάνελ. Οι πολιτικοί δεν συνομιλούν με καλοπληρωμένους μεγαλοδημοσιογράφους, ούτε έχουν τη δυνατότητα να γράψουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι χωρίς αντίλογο. Το μόνο που μπορούν να κάνουν, όταν κάποιο tweet που έγραψαν τους εκθέτει, είναι να το διαγράψουν.

Ή μάλλον, μπορούσαν, μέχρι που εμφανίστηκε και στην Ελλάδα το Politwoops.


Τι είναι το Politwoops;


Το Politwoops είναι από αυτές τις ιδέες που είναι τέλειες μέσα στην απλότητά τους. Τι κάνει; Τίποτα το εξεζητημένο: απλά παρακολουθεί τα tweets των πολιτικών και καταγράφει ποια από αυτά διαγράφηκαν. Και τα αναρτά, για κάθε ενδιαφερόμενο. Απλό, ε; Κι όμως, τόσο απολαυστικά αποκαλυπτικό!

Το πρώτο Politwoops στήθηκε το 2011 από τους ακτιβιστές του Open State και ήταν ολλανδικό. Επίσης, ήταν open source (ο κώδικας βρίσκεται εδώ, για όσους ενδιαφέρονται), κάτι που βοήθησε στη μεταφορά του αρχικού project σε διάφορες γλώσσες και χώρες.

Το ελληνικό Politwoops φιλοξενείται στο politwoops.igraphics.gr και καταγράφει διεγραμμένα tweets από τα τέλη του Οκτώβρη 2012. Για να πάρετε μια γεύση, σταχυολόγησα μερικά από τα καλύτερα, ως τώρα:

 

Αν σας αρέσει η δουλειά των παιδιών στο igraphics, κάντε τους κι ένα donate (το σχετικό κουμπί βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας).

[γράφτηκε για το luben.tv]

Διαβάστηκε 2031 φορές
(0 ψήφοι)