Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2012 10:22 |

Μετά το 2012: γιατί ο κόσμος δεν θα καταστραφεί

Αυτόν τον τίτλο έχει η ειδική σελίδα πληροφοριών που δημιούργησε η NASA, προκειμένου να καθησυχάσει τους αποστολείς δεκάδων χιλιάδων emails που καταφθάνουν καθημερινά από ανήσυχους πολίτες -κυρίως νεαρής ηλικίας-, οι οποίοι φαίνεται να έχουν πάρει πολύ στα σοβαρά τον μύθο της 21ης Δεκεμβρίου 2012.

Η NASA φέρεται να έχει στη διάθεσή της στοιχεία που δείχνουν ότι πολλοί νεαροί ενόψει του υποτιθέμενου τέλους του κόσμου έχουν πέσει σε κατάθλιψη, ενώ πολλοί σκοπεύουν ακόμη και να αυτοκτονήσουν. Πολλοί μάλιστα συμμετέχουν σε πάρτι «αντίστροφης μέτρησης» και για αυτόν τον λόγο η NASA προειδοποιεί πως οι φήμες αυτές αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη ζωή.

Στη σελίδα, υπάρχουν οι απαντήσεις επιστημόνων της NASA σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνει ο οργανισμός μέσω email.

Υπάρχει απειλή για τη Γη το 2012; Πολλές ιστοσελίδες λένε πως ο κόσμος θα καταστραφεί το 2012.

 Ο κόσμος δεν θα καταστραφεί το 2012. Ο πλανήτης μας τα πάει μια χαρά εδώ και 4 δισεκατομμύρια χρόνια, και κανένας σοβαρός επιστήμονας πουθενά στον κόσμο δεν ξέρει κανέναν κίνδυνο που να σχετίζεται με το 2012.

Από πού προέρχεται η πρόβλεψη πως ο κόσμος θα καταστραφεί το 2012;

 Η ιστορία ξεκίνησε με εικασίες πως ο Nibiru, ένας πλανήτης που ανακάλυψαν οι Σουμέριοι, κατευθύνεται προς τη Γη. Η καταστροφή αρχικά είχε προβλεφθεί για το 2003, αλλά όταν τίποτα δεν συνέβη τότε μεταφέρθηκε στον Δεκέμβρη του 2012 και συνδέθηκε με το τέλος ενός από τους κύκλους του αρχαίου ημερολογίου των Μάγιας και τη χειμερινή ισημερία. Έτσι, η 21η Δεκεμβρίου 2012 είναι η "ημερομηνία καταστροφής".

Το ημερολόγιο των Μάγιας όντως τελειώνει τον Δεκέμβρη του 2012;

 Όπως το ημερολόγιο στην κουζίνα σας δεν σταματάει να υπάρχει μετά τις 31 Δεκεμβρίου, το ημερολόγιο των Μάγιας δεν σταματάει να υπάρχει μετά τις 21 Δεκεμβρίου 2012. Αυτή η ημερομηνία είναι το τέλος μιας μακράς περιόδου του ημερολογίου των Μάγιας, αλλά -όπως υπάρχουν άλλα ημερολόγια που ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου- μια νέα μακρά περίοδος ξεκινά αμέσως μετά.

Μπορεί μια ευθυγράμμιση πλανητών να επηρεάσει τη Γη;

 Δεν περιμένουμε καμία ευθυγράμμιση μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αλλά ακόμα και να γινόταν κάτι τέτοιο, η επίδραση στη Γη θα ήταν αμελητέα. Μία μεγάλη ευθυγράμμιση συνέβη το 1962 και δύο ακόμα μεταξύ του 1982 και του 2000. Κάθε Δεκέμβρη, η Γη και ο ήλιος ευθυγραμμίζονται με το προσεγγιστικό κέντρο του γαλαξία Milky Way, αλλά αυτό είναι ένα ετήσιο γεγονός χωρίς καμία επίπτωση.
› Περισσότερα για τις ευθυγραμμίσεις

Υπάρχει κάποιος πλανήτης ή καφέ νάνος με το όνομα Nibiru ή Πλανήτης X ή Eris που πλησιάζει απειλητικά τη Γη;

 Οι ιστορίες για τον Nibiru και άλλες παρόμοιες, είναι μια μεγάλη διαδικτυακή φάρσα χωρίς καμία βάση. Εάν ο Nibiru ή ο Πλανήτης X ετοιμάζονταν να συγκρουστούν με τη Γη, οι αστρονόμοι θα είχαν παρατηρήσει την τροχιά τους εδώ και δεκαετίες, και πλέον οι πλανήτες θα ήταν ορατοί με γυμνό μάτι. Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο πλανήτης Eris υπάρχει, αλλά είναι ένας πλανήτης-νάνος σαν τον Πλούτωνα και θα παραμείνει στο εξώτερο ηλιακό σύστημα.

Τι είναι η θεωρία της αντιστροφής των πόλων; Είναι πιθανό ο φλοιός της Γης να κάνει μια περιστροφή 180 μοιρών μέσα σε λίγες ώρες;

 Μια αντιστροφή στην περιστροφή της γης είναι αδύνατη. Υπάρχουν αργές μετακινήσεις ηπείρων, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις εικασίες περί αντιστροφής των πόλων. Παρόλα αυτά, πολλά από τα καταστροφολογικά websites ξεγελούν τον κόσμο. Ισχυρίζονται πως υπάρχει σχέση μεταξύ της περιστροφής και της μαγνητικής πολικότητας της Γης, η οποία όντως αλλάζει ακανόνιστα -περίπου μια φορά κάθε 400.000 χρόνια. Απ' όσα ξέρουμε, μια τέτοια αντιστροφή στη μαγνητική πολικότητα δεν προκαλεί κανένα κακό στη ζωή στη Γη. Όπως και να έχει, οι επιστήμονες πιστεύουν πως η επόμενη αντιστροφή στη μαγνητική πολικότητα είναι πολύ απίθανο να συμβεί στις επόμενες χιλιετίες.
› Περισσότερα για την αντιστροφή πολικότητας

Κινδυνεύει η Γη να χτυπηθεί από μετεωρίτη το 2012;

 Η Γη είναι πάντα πιθανό να χτυπηθεί από κομήτες ή αστεροειδείς, αν και μεγάλες συγκρούσεις είναι πολύ σπάνιες. Η τελευταία μεγάλη σύγκρουση έγινε 65 εκατομμύρια χρόνια πριν, και προκάλεσε τον αφανισμό των δεινοσαύρων. Σήμερα οι αστρονόμοι της NASA διενεργούν μια έρευνα, την Spaceguard Survey, για να μπορούν να εντοπίσουν τέτοιες περιπτώσεις πολύ πριν οι αστεροειδείς πλησιάσουν πολύ. Έχουμε ήδη καταλήξει πως δεν υπάρχουν απειλητικοί αστεροειδείς όπως αυτός που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους. Η έρευνα είναι ανοιχτή στο κοινό, και μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματά της στη σελίδα NASA Near-Earth Object Program Office website.

Τι πιστεύουν οι επιστήμονες της NASA για τις θεωρίες καταστροφής για το 2012;

 Για όλες αυτές τις θεωρίες, πού είναι η επιστήμη; Πού είναι οι αποδείξεις; Δεν υπάρχει τίποτα, και άσχετα με το τι βλέπουμε σε ταινίες ή διαβάζουμε σε βιβλία και ντονιμαντέρ στο internet, το γεγονός δεν αλλάζει: δεν υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη για καμία καταστροφή μέσα στον Δεκέμβρη του 2012.

Υπάρχει κίνδυνος από μια γιγαντιαία ηλιακή καταιγίδα για το 2012;

 Η ηλιακή δραστηριότητα κάνει έναν φυσιολογικό κύκλο με κορυφώσεις κάθε περίπου 11 χρόνια. Σε αυτές τις κορυφώσεις, μπορεί να παρατηρηθούν διακοπές σε δορυφόρους επικοινωνίας, αν και πλέον ακόμα και αυτό αντιμετωπίζεται με νέες τεχνολογίες. Δεν υπάρχει όμως κανένας ιδιαίτερος κίνδυνος σχετισμένος με το 2012. Η επόμενη κορύφωση αναμένεται κάπου στο διάστημα 2012-2014 και αναμένεται να είναι μέτριας έντασης, χωρίς καμία διαφορά με όλες τις άλλες.
› Video: Ηλιακές καταιγίδες
› Περισσότερα για τις ηλιακές καταιγίδες
Διαβάστηκε 1677 φορές
(0 ψήφοι)