Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 11:30 |

«Οι Χρυσαυγίτες είναι αριστεροί»

Πριν από δυο εβδομάδες, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε σε τηλεοπτική εκπομπή πως η Χρυσή Αυγή είναι αριστερό κόμμα. Λίγο αργότερα, στο twitter, υπερθεμάτισε προκαλώντας με να βρω έστω μία διαφορά, πλην μεταναστευτικού, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής. Βρήκα δέκα, αλλά επειδή το όλο θέμα μου φάνηκε εντελώς γελοίο, δεν δημοσίευσα το κείμενο. Η εξίσωση της αριστεράς με τον νεοναζισμό όμως φαίνεται πως έχει γίνει επίσημη γραμμή της κυβερνητικής προπαγάνδας, κι έτσι αποφάσισα να το δημοσιεύσω, σήμερα.

(το επίμαχο σημείο βρίσκεται στο 1:55)

Ο Άδωνις δεν αποδέχτηκε την πρόκλησή μου -απορώ γιατί, μιας και κατά τη δηλωμένη άποψή του δε θα μπορούσα να βρω ούτε καν μία διαφορά, πόσο μάλλον δέκα. Παρόλα αυτά είπα να το κάνω, διότι έχω την κακιά συνήθεια να μη μπορώ να αφήνω αναπάντητες ηλιθιότητες τέτοιου βεληνεκούς.

Ορίστε λοιπόν, δέκα διαφορές Χρυσής Αυγής - ΣΥΡΙΖΑ, σε τυχαία σειρά.

1. Ομοφυλοφιλία

Ο ΣΥΡΙΖΑ -και γενικότερα η αριστερά- σέβεται τους ομοφυλόφιλους και τα δικαιώματά τους («Η ελεύθερη επιλογή, διαμόρφωση και έκφραση του σεξουαλικού προσανατολισμού των ατόμων, χωρίς φόβο, ντροπή και ψέματα είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Κάθε είδους διάκριση στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι απαράδεκτη» [link]).

Αντίθετα η Χρυσή Αυγή θεωρεί την ομοφυλοφιλία ανωμαλία («Η ομοφυλοφιλία [...] είναι ανωμαλία και παρακμή. Είναι μία ασθένεια που εξαπλώνεται, σαπίζοντας υγιή κύτταρα της κοινωνίας, ως καρκίνος.» [link]).

Και η ΝΔ, κύριε; Η Νέα Δημοκρατία γενικά αποφεύγει να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά η εν γένει συμπεριφορά πολλών στελεχών της δείχνουν το αυτονόητο: πως ο χώρος της συντηρητικής δεξιάς δεν δείχνει ιδιαίτερη ανοχή στους ομοφυλόφιλους. Χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγματα, η δήλωση για "ντιντήδες" του Φαήλου Κρανιδιώτη αλλά και το ομοφοβικό ξέσπασμα του Αργύρη Ντινόπουλου (νυν βουλευτή ΝΔ), λίγες ημέρες μετά τις εκλογές:

2. ΑΜΕΑ & άλλες ευπαθείς ομάδες

Η στήριξη όλων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού είναι στο πρόγραμμα κάθε αριστερού κόμματος, και προφανώς και του ΣΥΡΙΖΑ («Στόχος μας είναι η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (ΑμεΑ, ψυχικά πάσχοντες, ηλικιωμένοι, άποροι, τοξικοεξαρτημένοι κ.ά)» [link]).

Αντίθετα, η Χρυσή Αυγή, στο πλαίσιο της ναζιστικής ιδεολογίας περί αρείας φυλής, αψεγάδιαστου DNA κτλ, δε διστάζει να μιλάει για στείρωση και ευθανασία των "ελαττωματικών" («Τα κληρονομικώς βεβαρημένα άτομα όπως οι παρανοϊκοί, οι πνευματικώς καθυστερημένοι, οι σχιζοφρενείς, οι επιληπτικοί, οι φορείς μεταλλαχθέντων γονιδίων, οι αθεράπευτοι αλκοολικοί, οι προχωρημένοι τοξικομανείς και άλλοι, θα πρέπει να υποβάλλωνται σε στείρωση [...] Η φυσική επιλογή, η στείρωσις και η ευθανασία είναι ορθές εφ' όσον συνδυάζουν σοβαρές νομικές εγγυήσεις, υπεύθυνο ιατρικό έλεγχο και βιολογικώς ηθική βάση» [link])!

Και η ΝΔ, κύριε; Η Νέα Δημοκρατία σίγουρα δεν υιοθετεί τις ανατριχιαστικές απόψεις της Χρυσής Αυγής περί ευγονικής -ίσα ίσα, η στήριξη των ευπαθών ομάδων ήταν ένα από τα πολλά πράγματα που υποσχέθηκε προεκλογικά. Είναι, επίσης, και ένα από τα πολλά πράγματα που αθέτησε μετεκλογικά: οι περικοπές σε επιδόματα αναπήρων, πολυτέκνων κ άλλων ευπαθών ομάδων, καθώς και η γενικότερη υποβάθμιση του συστήματος υγείας, δείχνει πως η έγνοια της πέρασε με το τέλος της προεκλογικής περιόδου.

3. Ρατσισμός & φυλετικές διακρίσεις

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ρατσισμό -και με αυτό δεν εννοώ το μεταναστευτικό, αλλά γενικότερα τη ρατσιστική ιδεολογία- φαντάζομαι δε χρειάζεται παρουσίαση και ανάλυση. Όπως κάθε αριστερό κόμμα, αντιμετωπίζει τους ανθρώπους όλης της γης ως ίσους και δεν αποδέχεται κανενός είδους διαχωρισμό με βάση τη φυλή, το χρώμα ή την εθνικότητα.

Όσο για τη Χρυσή Αυγή, ο ρατσισμός είναι από τα βασικά συστατικά κάθε φασιστικού κόμματος, και η συμμορία του Νίκου Μιχαλολιάκου δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση («Το να διεκδικεί κανείς την φυλετική του ακεραιότητα και υγεία, το να διεκδικεί το δικαίωμα να διαφέρει, το να αισθάνεται αποστροφή ακόμη, προς κάποιον νέγρο ή μογγόλο, δεν είναι αρρωστημένες σκέψεις όπως κάποιοι λυσσοδώς προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Είναι ένα απόλυτα φυσικό συναίσθημα» [link]).

Και η ΝΔ, κύριε; Αν και σίγουρα όχι στον ίδιο βαθμό, ο ρατσισμός είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα και πολλών ομοσταύλων του Άδωνι Γεωργιάδη. Άλλοτε συγκαλυμμένος, αλλά και πολλές φορές απροκάλυπτος, όπως η διαβόητη (στο διαδίκτυο, γιατί τα ΜΜΕ την έθαψαν) δήλωση του πάλαι ποτέ τσάρου της οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη: «Κυρίες και κύριοι, θα μπορούσαμε να το κλείσουμε αυτό γιατί έτσι κι αλλιώς δείχνει έναν αράπη αντί να δείχνει έναν άνθρωπο»!

4. Στρατιωτική Θητεία

Αντιδιαμετρικά αντίθετη η θέση του ΣΥΡΙΖΑ («Όχι στην υποχρεωτική στράτευση στα 18 - Μείωση της στρατιωτικής θητείας μέσω της κατάργησης στρατοπέδων - Θέσπιση του οκταώρου ως μέγιστου ορίου υπηρεσίας και εργασίας για τους φαντάρους - Καθιέρωση ισόχρονης εναλλακτικής θητείας» [link]) με αυτήν της Χρυσής Αυγής («Όλοι οι Έλληνες στρατεύονται υποχρεωτικά στο 18ο έτος της ηλικίας τους. Σε όσους αρνούνται να πράξουν το καθήκον τους προς την πατρίδα, τους αφαιρείται η ιθαγένεια και αποβάλλονται από την κοινωνία. Κατάργηση της περίφημης "εναλλακτικής" θητείας» [link]).

Και η ΝΔ, κύριε; Η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και στηρίζει κι αυτή τη στράτευση αμέσως μετά το Λύκειο, όχι υποχρεωτικά αλλά μέσω ευνοϊκότερων όρων για όσους το επιλέξουν. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το παρακάτω video με πρωταγωνιστή τον Θανάση Πλεύρη, παλαιώθεν ομόσταυλο του Άδωνι Γεωργιάδη που τον ακολούθησε στη διαδρομή ΛάΟΣ-ΝΔ:

5. Εξωτερική Πολιτική

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στην εξεύρεση λύσεων σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής (κυπριακό, σκοπιανό, κτλ) με βάση το διεθνές δίκαιο ([link]).

Αντίθετα, η Χρυσή Αυγή δε διστάζει να μιλάει ανοιχτά για πόλεμο με κάθε γειτονική χώρα με την οποία βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση («Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Τουρκία είναι αυτή της ισχύος και των όπλων», «Διάλυση του μορφώματος των Σκοπίων, σύνορα με την Σερβία» [link]).

Και η ΝΔ, κύριε; Όχι, για πόλεμο δεν μιλάει η Νέα Δημοκρατία -όχι ως επιδίωξη, τουλάχιστον. Τον χρησιμοποιεί μόνο ως απειλή προς τους νοικοκυραίους ψηφοφόρους της.

6. Σχέσεις εκκλησίας-κράτους

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει -και το πληρώνει σε ψήφους, ιδιαίτερα στη θρησκόληπτη επαρχία- πως η θρησκεία δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε ανάμιξη με τη λειτουργία του κράτους («Προτείνουμε και διεκδικούμε: Τον πλήρη διαχωρισμό ρόλων Εκκλησίας – Κράτους, με πλήρη αρμοδιότητα της Πολιτείας σε ζητήματα γάμου, ονοματοδοσίας και μαθήματος θρησκευτικών. Την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου» [link]).

Αντίθετα, η Χρυσή Αυγή μιλάει για «Ανάδειξη του Εθνικού χαρακτήρα της Εκκλησίας. Αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και παιδείας με Ελληνορθόδοξες αρχές και ιδανικά» [link] (το πώς ακριβώς συνδυάζονται οι αρχές της ορθοδοξίας με τον παγανισμό, την αρχαιολατρεία και τη ρητορική μίσους, δεν έχει απαντηθεί ακόμα).

Και η ΝΔ, κύριε; Στο συγκεκριμένο θέμα, η θέση της Νέας Δημοκρατίας δε διαφέρει σχεδόν σε τίποτα με αυτή της Χρυσής Αυγής. Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω δήλωση του Αντώνη Σαμαρά: «Η Ορθοδοξία είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας [...] Το να γνωρίζουν τα παιδιά την Ορθοδοξία είναι τμήμα της εκπαίδευσης που υποχρεώνεται από το Σύνταγμα να τους προσφέρει το Ελληνικό κράτος».

7. Φεμινισμός - Ισότητα των δύο φύλων

Η ισότητα των δύο φύλων θεωρείται αυτονόητη για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, και φυσικά διατυπώνεται ρητά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ («Θεωρούμε την ισότητα των φύλων οικουμενική αξία, κατανοούμε τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα των φεμινιστικών διεκδικήσεων και το δυνάμει απελευθερωτικό μήνυμα του φεμινιστικού προτάγματος» [link]).

Αντίθετα, η Χρυσή Αυγή περηφανεύεται για τον ανδρικό σωβινισμό των μελών της -ακόμα και των γυναικών, αν πιστέψουμε στην αυθεντικότητα της παρακάτω δήλωσης: «Εμείς οι Ελληνίδες, μέλη του Λαϊκού Συνδέσμου, έχοντας βαθύτατη συναίσθηση της καταστροφής που επιφέρει το φεμινιστικό πνεύμα της εποχής μας, είμαστε ενάντια σε κάθε λογής διακηρύξεις για την ισότητα των δύο φύλων» [link].

Και η ΝΔ, κύριε; Όπως και με την ομοφυλοφιλία, έτσι και με τον φεμινισμό, η σχέση της συντηρητικής δεξιάς δεν είναι και η καλύτερη -πολλοί λένε πως αυτός ακριβώς ο συντηρητισμός των νεοδημοκρατών ήταν ένα από τα στοιχεία που στέρησαν από τη Ντόρα Μπακογιάννη την προεδρία του κόμματος. Πάντως η αλήθεια είναι πως δύσκολα θα βρει κανείς επίσημες τοποθετήσεις μελών της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα.

8. Δημοκρατία - κοινοβουλευτισμός

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Άδωνι Γεωργιάδη να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα ακραίο, στα όρια του εξτρεμισμού κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα τυπικό κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής αριστεράς. Το να στέκεται κανείς στο πλευρό του λαού όταν αυτός διεκδικεί την επιβίωσή του, σίγουρα δεν τον κάνει αντιδημοκρατικό, και ας μην ξεχνάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχτεί δρυμεία κριτική εξ αριστερών πολλές φορές για την μη συγκρουσιακή του στάση σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής. Καλώς ή κακώς, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αστικό κόμμα που σέβεται το Σύνταγμα και απαιτεί και από τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Στον αντίποδα, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δεν χάνει ευκαιρία να εξάρει τα καλά της χούντας και να χλευάσει τη δημοκρατία («Η χώρα δεν σώθηκε ποτέ από εκλογές, ας με πούνε χουντικό ο τόπος είδε προκοπή μόνο επί Γεωργίου Παπαδόπουλου και 21ης Απριλίου» [link] αλλά και «δεν αναζητούμε μια θέση κάτω από τον ήλιο της δημοκρατίας, αρνούμεθα την δημοκρατία, αρνούμεθα την αρχή της πλειοψηφίας» [link]).

Και η ΝΔ, κύριε; Η Νέα Δημοκρατία, ως κόμμα με στελέχη που προέρχονται από χουντικούς, φιλοβασιλικούς και ακροδεξιούς κύκλους, έχει στα σπλάχνα της έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό πολιτευτών που αποδέχονται τη δημοκρατία μάλλον με δυσκολία. Μπορείτε να διαβάσετε για μερικούς από αυτούς στο άρθρο «Ξεφυλλίζοντας το οικογενειακό άλμπουμ της ΝΔ: οι χουντικοί τραμπούκοι της Συγγρού» [link] (να προσθέσουμε και τον νυν Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης, καθώς και τον χουντικό εισαγγελέα Μαρκογιαννάκη, που δεν αναφέρονται). Μπορείτε, επίσης, να ρίξετε μια ματιά στην ιστορία της νεολαίας του κόμματος, της ΟΝΝΕΔ, στο άρθρο «Κένταυροι – Rangers οι “χρυσαυγίτες” της ΟΝΝΕΔ» [link].

BONUS (via @xasodikis): Η αποστροφή του Άδωνι στην ερώτηση «Ευρώ με κάθε θυσία;» του Νίκου Χατζηνικολάου, σε προεκλογική του συνέντευξη στον Real FM: «Δημοκρατία με κάθε θυσία;».

9. Χίτλερ - ναζισμός

Στον ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται ο Μανώλης Γλέζος. Enough said.

Όσο για τη Χρυσή Αυγή... Σε μια χώρα που υπέφερε από τη ναζιστική κατοχή κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, θα περίμενε κανείς τα εθνικιστικά κόμματα να μισούν τον κατακτητή Χίτλερ. Κι όμως, ο Νίκος Μιχαλολιάκος συναγωνίζεται σε παραληρηματικό θαυμασμό για τον Χίτλερ τον Κώστα Πλεύρη («Με την σκέψη και την ψυχή μας δοσμένη στην Μνήμη του Μεγάλου μας Αρχηγού, υψώνουμε το δεξί χέρι ψηλά, χαιρετούμε τον Ήλιο και με το θάρρος, που μας επιβάλλει η Στρατιωτική μας Τιμή και το Εθνικοσοσιαλιστικό μας καθήκον κραυγάζουμε γεμάτοι πάθος, πίστη στο μέλλον και στα οράματά μας: HEIL HITLER!» [link]).

Και η ΝΔ, κύριε; Εντάξει, μην το ξεφτιλίσουμε εντελώς.

10. Πολιτική & επιχειρηματική διαπλοκή

Ο ΣΥΡΙΖΑ έμπρακτα προσπαθεί να σταθεί εμπόδιο \και να ξεσκεπάσει όσους κρύβονται πίσω από τα σκάνδαλα που έχουν φέρει τη χώρα στην 80η θέση του διεθνούς πίνακα διαφάνειας, μαζί με το Μαρόκο, την Κολομβία και την Ταϋλάνδη. Πολλές φορές, μάλιστα, εις βάρος του εκλογικού του ποσοστού (χαρακτηριστικό παράδειγμα η κομπίνα του Βωβού με ασπίδα το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό αλλά και η πρόσφατη καταψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ της τροπολογίας για τα χρέη των ΠΑΕ).

Η Χρυσή Αυγή, από την άλλη, αν και αυτοδιαφημίζεται ως αντισυστημική και φιλολαϊκή, στις δύο υποθέσεις που έχουν συζητηθεί ως τώρα στη Βουλή, συντάχθηκε με την κυβέρνηση. Υπερψήφισε την τροπολογία για τα χρέη των ΠΑΕ (πρακτικά χαρίζοντας φορολογική ενημερότητα στον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο και άλλους επιχειρηματίες, χωρίς αυτοί να πληρώσουν τίποτα), και μπλόκαρε τη σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για την Αγροτική, βοηθώντας την κυβέρνηση να συγκαλύψει ένα ακόμα πιθανό σκάνδαλο.

Και η ΝΔ, κύριε; Σε όποιον δεν αρκούν τα δύο προαναφερθέντα παραδείγματα (ΑΤΕ και φορολογική ενημερότητα ΠΑΕ), προτείνω να ψάξει στο google για "βατοπέδι", "δομημένα ομόλογα", "Βουλγαράκης", "Ρουσόπουλος", "SIEMENS"...

«Ναι, αλλά η ΧΑ είναι αντιμνημονιακή, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ»

Όχι δα! Η Χρυσή Αυγή είναι ένα κόμμα με ξεκάθαρα ρατσιστική-φασιστική ατζέντα. Τα υπόλοιπα, είναι απλώς γαρνιτούρα.

Έχετε δει ποτέ εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής σε οικονομικό πάνελ; Έχετε ακούσει ποτέ κάποια ουσιαστική τοποθέτηση εκ μέρους της οργάνωσης για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, πέρα από επιφανειακές προσεγγίσεις και εξυπνακίστικα τσιτάτα που εκδίδουν κάθε τόσο ως δελτία τύπου; Έχετε δεν τον Ηλία Κασιδιάρη, Εκπρόσωπο Τύπου και Τομεάρχη Καταγγελίας του Μνημονίου της Χρυσής Αυγής, να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο πέρα από τη δικαιολόγηση της ρατσιστικής βίας και την απενοχοποίηση του ναζισμού;

Η εντελώς επιφανειακή αντιμνημονιακή ρητορική της Χρυσής Αυγής προέκυψε και αναδείχθηκε προεκλογικά για έναν απλό λόγο: για να "τσιμπήσει" απογοητευμένους -λόγω μνημονιακής πολιτικής- ψηφοφόρους του ΛάΟΣ και της ΝΔ, μιας και η οργάνωση του Νίκου Μιχαλολιάκου έχει σε μεγάλο βαθμό κοινή βάση ψηφοφόρων με τα δύο αυτά κόμματα. Και αν για αυτό το τελευταίο δεν σας πείθουν όλα τα προηγούμενα που έγραψα, ίσως σας πείσει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, υπεύθυνος προεκλογικού αγώνα της ΝΔ για τη βόρεια Ελλάδα:

Το να λένε σήμερα οι νεοδημοκράτες πως οι νεοναζί που έθρεψαν στον κόρφο τους είναι αριστεροί επειδή δηλώνουν αντιμνημονιακοί, έχει την ίδια λογική βάση με το γνωστό «ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι».

Και είναι, ευτυχώς, τόσο γελοίο, που με δυσκολία πείθει ακόμα και τους πιο δογματικούς οπαδούς τους.

Διαβάστηκε 8775 φορές
(1 Ψήφος)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Remember, remember... Γιατί, κύριε; »