Τετάρτη, 04 Μαΐου 2011 16:37 |

Ριζοσπάστης εναντίον twitter

Δε βρίσκω λόγια αρκετά γλαφυρά για να περιγράψουν αυτό που διάβασα σήμερα το μεσημέρι.

Ακόμα και η πιο αρρωστημένη φαντασία του πιο φανατικού πολέμιου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας δε θα μπορούσε να σκηνοθετήσει μεγαλύτερο ρεζιλίκι για το κόμμα του Περισσού, το οποίο στα καλά του καθουμένου αποφάσισε να τα βάλει με... το twitter!

Σε σημερινό άρθρο του, ο Ριζοσπάστης διασαφηνίζει τη γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος ως προς τα νέα μέσα και τη δημοσιογραφία των πολιτών ήδη από τον τίτλο: Κανένα «τουίτ», μόνο «Ριζοσπάστη»! Και δεν μένει εκεί.

Ολόκληρο το άρθρο, που μάλλον γράφτηκε από κάποιον που δεν έχει την παραμικρή ιδέα για τη δυναμική των social media, μοιάζει με -και κατά πάσα πιθανότητα είναι- μια απελπισμένη προσπάθεια δαιμονοποίησης ενός μέσου πολύ μεγάλου και πολύ ανεξάρτητου για να καθοδηγηθεί και να μαντρωθεί.

Το πιο τραγελαφικό είναι πως η απαξίωση του twitter ως μέσο ενημέρωσης γίνεται με την σύγκρισή του με τον Ριζοσπάστη. Φυσικά η σύγκριση είναι τουλάχιστον αστεία, αλλά ο συντάκτης του άρθρου μάλλον γράφει στα σοβαρά. Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο κάνοντας κλικ εδώ. Βιαστείτε. γιατί αν στον Περισσό αντιληφθούν τι γέλια έχει προκαλέσει, μάλλον θα το κατεβάσουν πάραυτα.

Θα μπω στον πειρασμό να απαντήσω σε ένα μόνο από τα "επιχειρήματα" του άρθρου: Τα «τουίτ» έχουν ένα ρόλο: Τη ποδηγέτηση, τον έλεγχο από αυτούς που κατέχουν το δίκτυο και τις μηχανές. Καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά ισχύει κι εδώ ό,τι και για κάθε μηχανή. Το κρίσιμο είναι ποιος είναι ο ιδιοκτήτης.

Σύντροφε, τα μπέρδεψες. Τα συμβατικά μέσα είναι αυτά που έχουν κεντρική διαχείριση της ροής της πληροφορίας. Ξέρεις, αυτό που δίνεις το άρθρο που έγραψες σε κάποιον, αυτός το διαβάζει και αποφασίζει εάν θα δημοσιευτεί ή όχι; Ε, αυτό. Αρχισυνταξία το λένε, και η πολιτική της ορίζεται από τον ιδιοκτήτη του μέσου. Υπάρχει στα τηλεοπτικά κανάλια, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και ΚΥΡΙΩΣ στα έντυπα μέσα. Ως συντάκτης του Ριζοσπάστη μάλλον θα το ξέρεις καλά.

Αντίθετα, το twitter δεν υπόκειται σε κανενός είδους λογοκρισία ή έλεγχο. Ο καθένας μπορεί να κάνει follow όποιους και όσους θέλει και να ενημερώνεται από τα tweets τους, καθώς και να "τουϊτάρει" στους δικούς του followers οποιαδήποτε πληροφορία θεωρεί σημαντική.

Προφανώς, μία τέτοια ελευθερία έρχεται μαζί με κινδύνους και ευθύνες. Ο προφανής κίνδυνος είναι η πιθανή ανακρίβεια της πληροφορίας. Και η ευθύνη όσων αποφασίζουν να συμμετέχουν σε αυτό το διαδραστικό μέσο ενημέρωσης, είναι να κρατάνε πάντα μια επιφύλαξη και να διασταυρώνουν όσο καλύτερα μπορούν κάθε πληροφορία πριν την αναμεταδώσουν.

Τα παραπάνω προϋποθέτουν ένα σκεπτόμενο κοινό το οποίο δεν καταπίνει αμάσητες τις ειδήσεις που του σερβίρουν αλλά τις διασταυρώνει και τις κρίνει. Το κοινό του twitter έχει αποδείξει, παρά τα λάθη του και τις κατά καιρούς αστοχίες του, πως είναι αρκετά ώριμο και πως κάνει συνεχώς βήματα βελτίωσης. Το κοινό του Ριζοσπάστη;

Διαβάστηκε 3352 φορές
(0 ψήφοι)