Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012 12:02 |

Η Greenpeace, η Shell και μια μεγαλειώδης φάρσα με τη βοήθεια των social networks

Η Shell, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου στο χώρο του πετρελαίου, έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές για τις τακτικές της. Τα περσινά δημοσιεύματα για εμπλοκή της εταιρίας σε πολύνεκρες παρεμβάσεις του στρατού της Νιγηρίας σε περιοχές όπου οι κάτοικοι αντιτίθεντο στα σχέδιά της, είναι χαρακτηριστικά. Αντίστοιχη είναι και η φήμη της εταιρίας όσον αφορά στην παντελή έλλειψη οικολογικής ευαισθησίας και την καταστροφή που έχει επιφέρει σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Στο πλαίσιο μιας καμπάνιας ενημέρωσης του κοινού για τα οικολογικά εγκλήματα της Shell -και πιο συγκεκριμένα, την επικείμενη εγκατάσταση εργοστασίου άντλησης πετρελαίου στην Αρκτική-, η Greenpeace δημιούργησε τη σελίδα Arctic Ready. Αυτοπλασαριζόμενo ως διαφημιστική σελίδα της Shell, το arcticready.com καλούσε τους επισκέπτες του να συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό δημιουργίας της νέας διαφημιστικής αφίσας της εταιρίας, χρησιμοποιώντας έτοιμες φωτογραφίες που απεικόνιζαν το αρκτικό τοπίο και ζώα που ζουν εκεί. Η δουλειά ήταν τόσο καλή, που πολλοί -ακόμα και μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία- πίστεψαν πως όντως το Arctic Ready ανήκει στην Shell.

Η σελίδα διαδόθηκε στο internet εν ριπή οφθαλμού μέσω των κοινωνικών δικτύων και εκατοντάδες χρήστες συμμετείχαν στον υποτιθέμενο διαγωνισμό δίνοντας τη δική τους εκδοχή για τις δραστηριότητες της Shell στην Αρκτική, άλλοι γνωρίζοντας πως το όλο project ήταν μια ιδέα της Greenpeace κι άλλοι θεωρώντας απλά πως οι υπεύθυνοι διαφήμισης της Shell έκαναν μια ολέθρια γκάφα, δίνοντας το λόγο στο κοινό. Ιδίως αυτοί οι τελευταίοι, βοήθησαν άθελά τους τα μάλα στη διάδοση της σελίδας, δημιουργώντας ένα μικρό meme.

Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα ήταν μερικές πολύ ευφάνταστες αφίσες που κάθε άλλο παρά διαφημίζουν την πετρελαιοπαραγωγό εταιρία. Μερικές από τις δημοφιλέστερες, όπως επιλέχθηκαν από τον Άρη Δημοκίδη στο lifo.gr, είναι οι εξής:

Γεια σας! Βρήκαμε το πιο όμορφο μέρος του κόσμου για μια πετρελαιοκηλίδα! Let's Go!

Magnify Image

«Όχι αγάπη μου, δεν αξίζεις περισσότερο από ένα γαλόνι πετρελαίου» Let's Go!

Magnify Image

Αγάπη μου, συρρίκνωσα τα παγόβουνα. Let's Go!

Magnify Image

Είμαι σίγουρος πως κάπου εδώ αφήσαμε το σπίτι μας. Let's Go!

Magnify Image

Η ύπαρξη είναι υπερεκτιμημένη. Let's Go!

Magnify Image

Κάποτε, το σπίτι μας ήταν καθαρό και όμορφο. Μετά, η Shell είπε: Let's Go!

Magnify Image

Ανάψτε τη μηχανή. Ώρα να λιώσουμε τους πάγους! Let's Go!

Magnify Image

Fail! Fail! Fail! Fail! Fail! Let's Go!

Magnify Image

Θα τρυπούσαμε και τα κόκκαλα ενός ορφανού, αν είχαν πετρέλαιο. Let's Go!

Magnify Image

 

 

Χρησιμοποιήστε τη φατσούλα μου για να διαφημίσετε την καταστροφή του περιβάλλοντός μου. Δίκαιο. Let's Go!

 

Magnify Image

 

Κάποιοι το λένε καταστροφή. Εμείς το λέμε ευκαιρία. Let's Go!

 

Magnify Image

 

Ένα από αυτά τα πράγματα, δεν ανήκει εδώ. Let's Go!

 

Magnify Image

Τα πουλιά είναι σαν σφουγγάρια... για πετρέλαιο. Let's Go!

Magnify Image

 

 

 

Διαβάστηκε 2239 φορές
(0 ψήφοι)